ЖизньСтатті

Папір проти електроніки

02/06/2014

Головна здатність, якою повинна володіти освічена людина, — це вміння читати. Але бути хорошим читачем не значить вбирати в себе все прочитане, наче губка. Хороші читачі замислюються й розмірковують, оцінюють корисність прочитаного й роблять висновки. Розбірливий читач і, без сумніву, освічена людина має встановити в собі своєрідний фільтр, що пропускає якісну та блокує сумнівну інформацію

Проект «Гутенберг»

Якщо кілька століть тому освічена людина мала володіти пером і папером, то тепер їхнім еквівалентом є досягнення сучасних технологій. Ще в 1971 р. стартував проект «Гутенберг». Було розпочато оцифрування паперових книжок і створення універсальної електронної бібліотеки. Ініціатором проекту став Майкл Харт (1947–2011), на той час студент Іллінойського університету, який захотів перевести в цифровий вигляд Декларацію незалежності США. Протягом останніх років аналогічні недержавні проекти з’явилися і на теренах колишнього СРСР. У 1998 р. були створені спеціалізовані пристрої для читання електронних книг — рідери. Справжній бум електронних книг розпочався у 2004 р. із впровадженням технології «електронного паперу», яка дозволила істотно збільшити термін автономної роботи рідера.

Ворожнеча чи мир?

Серед переваг електронних книжок — компактність, мала вага, можливість змінювати розмір і формат тексту, екологічність (збереження лісів) і доступність (тексти можна вільно завантажувати зі всесвітньої мережі інтернет). Щодо недоліків, то це вразливість (рідер можна легко пошкодити), необхідність у підзарядці та висока ймовірність того, що потрібної вам книжки не існує в електронному вигляді.

Так чи інакше, але сучасні читачі все частіше висловлюються на користь електроніки — традиційні книжки коштують чимало, та й місця для них потрібно багато.

А ось на думку працівників книгарень, незважаючи на досягнення прогресу, завжди будуть люди, які віддаватимуть перевагу друкованим виданням. Ці речі неможливо порівнювати — на відміну від електронної, «жива» книга завжди має душу та свою «енергетику». Таку думку сьогодні підтримують як переважна більшість читачів зі стажем, так і значний відсоток молоді. Для них існує лише одна книга — друкована. Прихильникам традицій у паперовій книзі подобається все, у тому числі те, як вона виглядає і пахне. Вони навіть не уявляють, як можна читати й не відчувати, як під твоїми пальцями шелестять сторінки!

Але й ряди тих, хто віддає перевагу електронним книжкам, неодмінно будуть поповнюватися: по-перше, за рахунок молоді, по-друге, завдяки нашому менталітету (один раз платиш за книжку, а всі подальші отримуєш «на дурняк»).

Робити прогнози щодо майбутнього — справа невдячна. Відразу спадає на думку один із кіногероїв, який у 60-ті роки минулого сторіччя прогнозував зникнення театру й панування телебачення… Отже, цілком можливо, що в майбутньому на паперові та електронні книжки чекає не ворожнеча, а мирне співіснування.

Олександра Демецька

Дякуємо за допомогу в підготовці матеріалу М.М. Пільнику

«Фармацевт Практик» #11′  2012

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ