ЖизньСтатті

Паралізованій жінці повернули можливість ходити завдяки індивідуальному екзоскелету

25/02/2014

Паралізована нижче талії жінка змогла відмовитися від інвалідного візка, прийняти вертикальне положення і виконати самостійну пішу прогулянку завдяки роботизованому екзоскелету, створеному за індивідуальною міркою на 3-D-принтері.

Так званий Ekso-suit – розробка компаній 3DSystems і EksoBionics (базуються в США) – був представлений на саміті Університету сингулярності в Будапешті. Першим випробувачем костюма, як повідомляється у прес-релізі 3DSystems, стала американка Аманда Бокстел (Amanda Boxtel), яку паралізувало нижче талії 27 лютого 1992 року в результаті нещасного випадку під час катання на гірських лижах в Аспені, штат Колорадо. Лікарі зробили висновок, що вона ніколи не зможе самостійно ходити, і з тих пір жінка пересувалася тільки в інвалідному візку.

Фахівці 3DSystems виконали «індивідуальне пошиття» костюма для Аманди за допомогою оцифрованого 3D-сканування всіх параметрів її фігури і створивши тривимірне зображення, на базі якого потім був сформований екзоскелет, оснащений розробленими EksoBionics посилювачами і контролерами. Завдяки Ekso-suit Аманда змогла самостійно здійснити пішу прогулянку Будапештом.

Варто відзначити, що розробкою роботизованих екзоскелетів для допомоги інвалідам із паралічем нижніх кінцівок займаються й інші компанії світу. У 2010 році новозеландська компанія Rex Bionics повідомила про розробку пристрою, який представляє собою забезпечений електромоторами зовнішній каркас вагою близько 38 кілограмів, який пристібається ременями безпосередньо до ніг пацієнта і керується за допомогою джойстика.

За матеріалами 3D Systems

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ