Статті

Передатестація для провізорів: досвід Івано-Франківщини

15/05/2013

Виїзні передатестаційні цикли, забезпечуючи концепцію неперервної професійної освіти, економлять аптекарям час і гроші, запевняє начальник Державної служби лікарських засобів в Івано-Франківській області, член атестаційної комісії провізорів Надія Шпур

Не кажи «не вмію», а кажи «навчусЯ»

— В Україні, — розповідає Надія Шпур, — реалізується концепція неперервної професійної освіти (lifelong learning) лікарів і провізорів. Наказом МОЗ України від 22.07.1993 № 166 «Про подальше вдосконалення сис-теми післядипломної підготовки лікарів (провізорів)» передбачено проведення виїзних циклів відповідно до поданих заявок обласних закладів охорони здоров’я (фармацевтичних управлінь, відділів, Державної служби лікарських засобів) та включення їх до навчально-виробничих планів відповідних кафедр.

Щорічно виїзні цикли для провізорів у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій і Чернівецькій областях проводить кафедра організації і економіки фармації та технології ліків ФПДО ЛНМУ ім. Данила Галицького, фундатором якої є проф. Б.Л. Парновський. Тож мені хочеться відзначити добру спів-працю з колективом кафедри та куратором Івано-Франківської області проф. Ольгою Заліською щодо організаційно-методичного забезпечення цих навчальних заходів у нашій області.

Із метою підвищення якості фармацевтичної освіти прийнято Наказ Президента України від 30.09.2010 № 926 «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні». Тому важливим завданням для практичних провізорів є організація навчального процесу на виїзних циклах, особливо з огляду на складне економічне становище в державі. Адже постановою Кабінету Міністрів України № 1036 від 26.11.2008 «Деякі питання організації бюджетного про-цесу» та Наказом МОЗ № 745 від 12.12.2008 «Про організа-ційні заходи МОЗ щодо виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 № 1036» видатки на підвищення кваліфі-кації працівників зменшено на 30%.

Відповідно до планів підвищення кваліфікації провізорів нашої області, колектив кафедри організації і економіки фармації та технології ліків ФПДО ЛНМУ ім. Данила Галицького щорічно проводить виїзні курси для практичних провізорів зі спеціаль-ностей «Організація і управ-ління фармацією» та «Загальна фармація» на базі відділу фармацевтичного контролю при департаменті охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації.

Хочу зазначити, що викладачі ка-федри ОЕФ та технології ліків ФПДО мають високе реноме, курси охоче відвідують практичні працівники аптек, бо знають, що оновлять і доповнять свої знання із правової проблематики, інноваційних напрямів розвитку фармацевтичної галузі.

Правила Належної аптечної прак-тики (GPP) вимагають розширення функцій провізора як активного учасника системи охорони здоров’я. Він повинен отримати всебічну теоретичну підготовку щодо нових законодавчих актів, які регулюють фармацевтичну діяльність в Україні, практичні навички аналізу економічних показників аптеки, досконало володіти своєю спеціальністю, постійно поповнювати свої знання, розширювати світогляд, вміти на практиці застосовувати наукові принципи фармацевтичного маркетингу, мерчандайзингу, менеджменту, володіти специфікою кадрового менедж-менту, вирішувати професійні завдання з раціонального забезпечення населення й лікувально-профілактичних закладів лікарськими засобами (ЛЗ).

Для методичного забезпечення якісного проведення навчального процесу викладачі кафедри під час лекцій і семінарських занять використовують мультимедійний проектор, підготовлені на кафедрі підручники, навчальні посібники та монографії, авторські методичні розробки, що створює умови для засвоєння теоретичних знань і практичних навичок на високому рівні.

Для раціонального застосування ліків 

На кафедрі ОЕФ та технології ліків опрацьовані концепція та модель системи неперервної освіти на прикладі однієї з наймолодших фармацевтичних дис-циплін — фармакоекономіки, що має сформовану методологію і програму розвитку в Україні. Методи фармакоеконо-міки впроваджуються відповідно до основ-них положень «Концепції розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я України на 2011–2020 рр.».

Для реалізації неперервної освіти ви-дано навчальний план і програму самопідго-товки з фармакоекономіки для провізорів з урахуванням вимог На-казу МОЗ України «Порядок впровадження шкали значень різних видів і форм післядипломної освіти лікарів (провізорів) у період між передатестаційними цик-лами». Згідно з цією програмою побачив світ перший в Україні навчальний посібник «Фармакоеконо-міка», затверджений МОЗ, для підготовки провізорів-інтернів і провізорів-слухачів закладів (факультетів) післядипломної освіти (проф. О.М. Заліська, за ред. Б.Л. Парновського, 2007). Важливо, що в цьому посібнику наведені основні англо-мовні терміни з фармакоекономіки, а це дозволяє провізорам орієнтуватися в міжнародних базах даних та іноземній літературі.

Для того щоб ЛЗ використовувалися ра-ціонально, провізорам, а особливо керівникам аптечних закладів і від-ділів, департаментів управлінь охорони здоров’я, необхідно мати ґрунтовні знання з фармакоекономіки й уміти оцінювати нові медичні технології. Тому для забезпечення подальшого розвитку післядипломної підготовки за цим напрямком колективом кафедри вперше було започатковано та створено систему неперервної освіти провізорів із фармако-економіки, розроб-лено методичні рекомендації і навчальну програму (М.В. Слабий, О.М. Заліська, Б.Л. Парновський, 2009).

За словами Надії Шпур, під час ви-вчення тем із фармакоекономіки прові-зори знайомляться із системою оціню-вання медичних технологій в європейських країнах, коли інтегруються дані фармако-економічного аналізу, етичних, соціальних аспектів медичних технологій. Для підвищення доступності навчального процесу підготовлені методичні рекомендації щодо фармакоекономічного аналізу й оцінювання медичних технологій для провізорів зі спеціальностей «Організація та економіка фармації», «Загальна фармація» (проф. О.М. Заліська, 2012).

Слід зазначити, що провізори також вчаться проводити пошук інформації про результати фармакоекономічного аналізу, доказової медицини у міжнародних базах даних, зокрема на сайті Міжнародного товариства фармакоекономічних досліджень (ISPOR), журналу Value in Health та інтернет-сторінки Українського відділу ISPOR (www.uspor.org.ua).

Під час виїзних циклів слухачі мають можливість використовувати навчальні посібники та монографії, видані викладачами кафедри для оптимізації після-дипломної підготовки провізорів: «Пра-вові основи фармації» (доц. О.Б. Блавацька), «Фармацевтична інформатика» (проф. Б.Л. Парновський і співавтори), «Фармацевтична профілактика та її кадрове забезпечення» (проф. М.В. Слабий, проф. Б.Л. Парновський, доц. Г.Ю. Яцкова та співавт.).

Для ознайомлення з актуальними законодавчими актами, постановами, наказами, які регламентують фармацевтичну діяльність, вимоги до виготов-лення та контролю якості ліків в аптеках, функціонування формулярного забезпечення, системи фармакологічного нагляду в Україні підготовлені спеціально систематизовані матеріали у формі тематичних папок, якими забезпечуються практичні провізори для вивчення та засвоєння нових документів МОЗ та уряду.

Цікавою формою семінарських занять є обмін досвідом слухачів курсів з актуальних проблем аптечної практики, ціноутворення на ліки, впровадження референтних цін, екстемпорального виготовлення ліків в аптеках. Оригінальний захід під час таких виїзних курсів — науково-практичні конференції, які проводяться перед завершенням передатестаційного циклу. Також у формі співбесіди проводиться підсумковий контроль знань і навичок слухачів циклів стажування.

Колектив кафедри своєчасно реагує на актуальні проблеми фармації, тому виїзні курси є популярними серед провізорів. Викладачі постійно оновлюють навчальні плани і програми циклів «Організація і управління фармацією» та «Загальна фармація». Навчальні плани, як правило, враховують можливість переходу на викладання за кредитно-модульною системою.

Шикуйсь, інтерни!

Викладачі кафедри беруть активну участь і в організації проведення в області заочної частини інтернатури для провізорів-інтернів зі спеціальності «Загальна фармація». Для забезпечення організаційного керівництва процесом інтернатури з урахуванням потреб і вимог діючих наказів розроблені й видані методичні рекомендації для керівників баз стажування з підготовки провізорів-інтернів за спеціальністю «Загальна фармація» (2008).

Висока кваліфікація викладачів кафедри організації і економіки фармації та технології ліків ФПДО, використання авторських навчальних посібників, монографій, застосування міжнародних інформаційних технологій забезпечує підго-товку практичних провізорів, керівників, які володіють актуальною інформацією про стратегію реформування фармацевтичного сектору, методами фармако-економічного аналізу та оцінки медичних технологій, актуальними законодавчими актами, які регламентують аптечну діяльність, що сприятиме впровадженню інноваційних напрямів у практику охорони здоров’я та оптимізації фармацевтичної допомоги населенню.

Підготувала Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #05′  2013

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ