СтаттіТруенти

Поспішайте робити добро, або Святий доктор

20/03/2021

На загальне переконання, медичний працівник зобов’язаний бути добрим і любити своїх пацієнтів. Легко любити рожевощоких і життєрадісних діточок багатих людей, набагато важче – старих, убогих і занедбаних. А як полюбити хворих, якщо вони ув’язнені – грабіжники, шахраї, вбивці?

Доля

Фрідріх Йосип Гааз народився в 1780 році в Німеччині поблизу Кельна. Хлопчик ріс в сім’ї аптекаря і з дитинства звик до запаху ліків. Не дивно, що він вирішив стати лікарем. Закінчивши Віденський медичний факультет, Фрідріх почав практикувати.

Одного разу йому довелося лікувати російського дипломата князя Рєпніна. Саме він умовив молодого фахівця виїхати в Росію. Напевно, це сталося не випадково. Доктору Гаазу не судилося лікувати ситих добропорядних бюргерів і перетворитися у високоповажного Герра Доктора. Його чекала Росія повна стражденнях, багата приниженими і ображеними.

Лікувати надійно, швидко і приємно

Рекомендація Рєпніна допомогла починаючому лікарю стати «модним доктором» і бажаним гостем в кращих будинках Москви. Проте успіх не запаморочив голову молодому фахівцеві. Він почав безкоштовно приймати на дому незаможних і консультувати в будинках інвалідів. До нього повалили натовпу пацієнтів. Чим же привернув їх молодий лікар? Федір Петрович – так називали Гааза в Росії – вважав, що «лікувати потрібно надійно, швидко і приємно». Він любив повторювати фразу, що стала крилатою: «Поспішайте робити добро!». І сам неухильно дотримувався цього заклику. До своїх пацієнтів він ставився з увагою і турботою, докладно пояснював їм причину хвороби. Рекомендував, як лікувати, а іноді навіть давав грошей на ліки. «Турбота, сердечне участь і гарячий захист – головні засоби його лікування», – згадував відомий юрист і громадський діяч А.Ф. Коні.

Секрети успіху

«Люди хворіють тому, що дихають нездоровим повітрям, їдять нездорову їжу, неохайно живуть, переохолоджуються, перевтомлюються і відчувають сильні душевні потрясіння». Чи не правда, ніби про нас сказано? «Медицина – цариця наук, – вважав Федір Петрович. – Здоров’я людини – неодмінна умова, без якої не буває нічого великого і прекрасного в світі». А лікар серед вчених – те саме, що людина серед творінь природи. Неодмінною умовою здоров’я він вважав «спокій душі і тіла, чистоту душі і тіла і тепло для душі і тіла». Спокій душі повинен виходити від лікаря. Ось і всі нехитрі секрети, за допомогою яких лікар завоював серця своїх пацієнтів. До цього можна додати надзвичайну простоту, делікатність і ввічливість у відносинах з оточуючими.

А.І. Герцен згадував, що доктор Гааз їздив щотижня на етап на Воробйові гори, коли відправляли засуджених і завжди привозив з собою кошик всякої всячини, харчів і різних ласощів – волоських горіхів, пряників, апельсинів і яблук для жінок. Це збуджувало гнів і обурення благодійних дам. Але Гааз, вислуховуючи докори за «дурне баловство злочинниць», завжди казав: «шматок хліба або гріш їм будь-хто дасть, а от цукерку або апельсин вони довго не побачать»

Суспільна праця

Звання лікаря, на думку Гааза, вже само по собі зобов’язує бути громадським діячем. Його енергійна натура вимагала активних дій. У 1809-1810 рр. Федір Петрович за вказівкою імператора об’їздив весь Кавказ, де відкрив і детально описав цілющі джерела мінеральних вод. Пізніше в досліджених їм місцях були відкриті знамениті курорти Желєзноводськ, П’ятигорськ, Єсентуки, Кисловодськ і ін. А вивчення властивостей мінеральних вод поклало початок нової галузі медицини – курортології. За виконану роботу Олександр І нагородив Ф.П. Гааза Хрестом Святого Володимира та званням Надвірного радника.

У 1812-1814 рр. Гааз у якості лікаря супроводжував російські війська у походах від Москви до Парижа.

Йому в усьому супроводжував успіх. Гааз мав солідний рахунок у банку, купив сільце, суконну фабрику, великий будинок на Кузнецькому мосту, карету і пару білих рисаків.

Головний лікар

Здавалося б цілковите благополуччя, ніщо не заважає безбідному життю. Але не міг Гааз жити спокійно, коли навколо стільки хворих і нещасних. Ставши головним лікарем Москви, він почав з викорінення лікарської брехні. Федір Петрович придумав досить ефективний спосіб боротьби з цим злом. За будь-яку брехню винний позбавлявся денної зарплати. Суворий закон неухильно дотримувалися в лікарнях, підпорядкованих Гаазу. Інша обов’язкова умова для лікарів була тверезість.

Він продовжував активну громадську діяльність – виступив з пропозицією організувати швидку допомогу, упорядкувати продаж дефіцитних ліків, ввести масову вакцинацію проти віспи.

Такі рішучі і сміливі кроки подобалися не всім. «Згуртувані нікчеми у почутті загальної ненависті і заздрості до новатора здолали в решті решт Гааза», – згадував А.Ф. Коні. Він змушений був залишити почесний пост і зайнятися приватною практикою. Втім головні випробування були попереду.

Тюремний лікар

У 1830 р Ф.П. Гааза призначили головним лікарем московських тюрем. Для нечистого на руку чиновника це місце могло стати прибутковим, але не для доктора Гааза. Після огляду в’язниць, вражений побаченим, Федір Петрович вирішив присвятити своє життя єдиній меті – полегшення долі ув’язнених. На його думку, зв’язок між злочином, нещастям і хворобою настільки тісний, що часом важко відокремити одне від іншого.

Уже через рік Гааз продав своє село, фабрику, будинок, карету і улюблених білих рисаків. Виручені гроші пішли на будівництво тюремних лікарень. Залишившись без даху над головою, доктор жив при лікарні. Відтепер весь час він проводив або у в’язниці, або в лікарні – строго стежив за харчуванням арештантів, за чистотою приміщень і якістю лікування, за духовним життям своїх підопічних. Влаштовував в тюрмах бібліотеки, організував дві школи для арештантських дітей, постачав їх на власні гроші одягом і підручниками і навіть видавав дитячі книжки, автором яких був сам доктор Гааз.

Одного разу морозної зимової ночі, коли Гааз пішки йшов на виклик до вмираючого, на нього напали грабіжники. Доктор попросив залишити йому шубу, оскільки він може застудитися і померти, а у нього ще багато хворих, що чекають допомоги. «Якщо вам так погано, що ви пішли на таку справу, прийдіть за шубою до мене, і я накажу її вам віддати». Коли він назвав своє ім’я, грабіжники вигукнули: «Батюшка! Та ти б так і сказав, хто ти! Так хто ж тебе зачепить! Якщо дозволиш, ми тебе проведемо!»

У Газа немає відмови

Цю приказку придумали в’язні. Годинами просиджуючи в камерах, Ф. Гааз писав за засуджених численні прохання і скарги. І досить успішно – 142 з них мали позитивний результат. Для Федора Петровича не було недоступних інстанцій. Не добившись успіху у губернатора або міністра, він без зайвої скромності апелював прямо до прусського короля, щоб той замовив слівце перед російським царем. Звичайно ж, увʼязені шанували свого доктора, як рідного батька.

Створивши при в’язницях кілька лікарень, Гааз нарешті, здійснив свою давню мрію: організував поліцейську лікарню для «хворих з раптового нагоди» на сто п’ятдесят ліжок з безкоштовним лікуванням. Це був прообраз лікарні «швидкої допомоги». До речі, перша така станція була організована в Відні в 1881 р після пожежі в опері, а в Москві – в 1898 р.

«Дивацтва»

Слава і авторитет Гааза серед простого народу росли з кожним днем. Коли в Москві спалахнула епідемія холери і почалися «холерні бунти», міська влада змушена була звернутися за допомогою до Федору Петровичу. Залякане населення міста вірило лише йому. Гааза можна було побачити на площі, в центрі натовпу, який бунтував. Він надавав допомогу хворим, не тільки розмовляючи з ними, а навіть цілуючи, як рідних дітей.

Чиновників обурювали подібні «дивацтва». На Гааза посипалися скарги і доноси. Який приклад подає він молодим лікарям? Приятелює з злочинцями, цілує їх, збуджує арештантів «безрозсудною перебільшеною філантропією», ускладнює роботу влади! Чиновники винесли вердикт: доктор знаходиться не в здоровому глузді.

Додав дров у вогонь ще й такий випадок. Відомий чиновник заїхав по справах до Федора Петровича додому і застав його походжаючим по будинку у кайданах. Здавалося б чергова примха. Але насправді Гааз випробував кайдани власної конструкції для полегшення долі пересильних. П’ять років він переконував начальство, і нарешті «гаазовскіе кайдани» були прийняті. Тоді доктор став закуповувати їх цілими партіями і роздавати каторжанам.

З величезними труднощами йому вдалося домогтися скасування багатопудового прута, до якого приковували етапованих, та подовження часу відпочинку на етапі і ін.

«Найвірніший шлях до щастя не в бажанні бути щасливим, а в тому, щоб робити інших щасливими. Для цього потрібно розуміти потреби людей, піклуватися про них, не боятися праці, допомагаючи їм радою і справою, словом, любити їх, причому, чим частіше проявляти цю любов, тим сильніше вона буде». Ф.П. Гааз

Святий доктор

Скромна і тактовна людина, Гааз ставав рішучим і принциповим, коли ввступався за чиїсь інтереси. У той же час його обтяжувала будь-яка увага до своєї персони. Єдиний його портрет був написаний таємно, під час бесіди. У суєті турбот про інших він забував про особисте. Його квартира при лікарні часто ставала лікарняною палатою.

Чутки, легенди та історії про нього вийшли за межі Москви і досягли Сибіру. Федора Петровича називали святим доктором. Помер Федір Петрович Гааз в 1853 р в повних злиднях і був похований за поліцейську рахунок. Але за його труною йшла вся Москва – ті, кому він служив усе життя. У 1909 р на зібрані народом гроші доктору був поставлений пам’ятник, на якому висічено: «Поспішайте робити добро!».

Людмила Михайлова

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ