Аптеки: обмін досвідомЖизньСтатті

Приватна фармацевтична фірма «Волиньфарм»: соціальна відповідальність як фірмовий стиль бізнесу

18/06/2014

Приватна фармацевтична фірма «Волиньфарм» (м. Луцьк) у своїй діяльності керується насамперед інтересами малозабезпечених громадян, залишаючись при цьому найбільшим фармпідприємством області за кількістю структурних підрозділів й обсягами товарообігу. Як стати лідером? Рецептами успіху діляться комерційний директор фірми «Волиньфарм» Валерій Бондарук та її виконавчий директор Лариса Кухнюк

Створені з любов ’ю

В. Бондарук: Наступного року наша фірма відзначатиме ювілей — 20-річчя від дня заснування. Перша аптека «Арніка» у центрі Луцька відчинила двері для відвіду­вачів 1 грудня 1994 р. Плани були серйозні, але ніхто й гадки не мав, що підприємство за 2 десятиліття виросте до таких мас­штабів — 146 структурних підрозділів (зо­крема, 94 аптеки у Волинській, Рівненській і Житомирській областях). 15 із них працюють у цілодобовому режимі. Аптечні заклади мережі є переважно класичними аптеками готових лікарських форм, деякі з них допов­нено відділами у форматі фармамаркету.

90-ті роки були складним періодом для різних галузей економіки, а для фармації й поготів. Катастрофічно не вистачало медикаментів. Есенціале, рибоксин, нітроглі­церин — дефіцит. Відкриваєш газету з оголошеннями, а там: «Продаю Кавінтон, продаю Фестал». Із проханням відкрити аптеки в лікувально-профілактичних закладах зверталися лікарі практично всіх спеціальностей. У той період у нас зав’язалася співпраця з компанією «Гедеон Ріхтер Укрфарм», тож нові аптеки й аптечні пункти ми засно­вували саме під цією торговою маркою. У 90-ті паралельно з роздробом ставали на ноги перші оптові фірми. Так налагоджувалося постачання.

Від самого початку ми поставили собі за мету працювати чесно і прозоро, відповідати за якість лікарських засобів та іншої продукції, яка пропонується в аптеках, формувати справедливу ціну на медикаменти, а не цинічно наживатися на хворобах людей.

Загалом підприємство працює за кіль­кома напрямами. Роздріб лікарських засобів — один із них. Також маємо п’ять магазинів медтехніки. В офісі працюють окремі відділи медичної техніки і виробів медич­ного призначення, лабораторного устаткування і хімреактивів.

Ще один напрям — зведення нових власних аптек поблизу чи на території лікарняно-профілактичних закладів. Сьогодні це досить перспективно, адже лікарні вже не мають зайвих приміщень, які можна здавати в оренду. Крім того, збільшення торгових площ дає змогу значно розширити аптечний асортимент.

Л. Кухнюк: Волинська область — аграрна (у сільській місцевості проживає 50% насе­лення) й найменша в Україні, тому робота тут має певну специфіку. Аптечні заклади фірми розташовані майже в усіх рай­онних центрах, але зазвичай за кількістю мешканців рай­центри дорівнюють селищам міського типу — 3–5 тис. Іншими сло­вами, Волині необхідний розвиток сільської фармації.

Наша мережа забезпечує селян ліками, у тому числі через ФАПи. Однак, добре розуміючи їхні реальні потреби, ми намагаємося відкривати тут повноцінні аптеки або аптечні пункти. Для цього навіть створили спеціальний відділ, персонал якого якраз і займається сільською фармацією. Попри те, треба розуміти, що в кожному селі аптеку не створиш, адже економіка диктує свої умови. Для рентабельності повноцінної аптеки населений пункт мусить налічувати щонайменше 2 тис. населення. Друга, і вкрай важка, проблема — кадрова, провізор або фармацевт для сільської аптеки. Очевидно, державі необхідно задіяти якісь свої важелі впливу, аби молодь захотіла лишатися в селі, бо навіть сільська дитина, отримавши диплом фармацевта в Луцькому медичному коледжі, не поспішає повертатися додому, а прагне знайти місце в обласному центрі. Нам назустріч іде місцева влада, голови селищних і сільських рад допомагають чим можуть, але кадрів немає. Незважаючи на низку об’єктивних труднощів, останнім часом фірма відкрила у волинських селах 3 нові аптеки.

Ми працюємо для людей, тому клієнт є найважливішою цінністю фірми. Аптека — заклад охорони здоров’я, куди за порадою, як перемогти хворобу, приходять хворі люди. Вони повинні отримати безвідмовну кваліфіковану фармацевтичну допомогу в комфортних умовах. Разом із тим аптека є закладом, куди часто навідуються цілком здорові люди — за дитячим харчуванням, предметами догляду за малюками, косметикою, гігієнічними товарами, і їхні потреби ми також зобов’язані задовольнити.

Наша особлива гордість — двоповерхова аптека в міському пологовому будинку. Для вагітних, молодих мам і щойно народжених діток. Ми створювали її з такою любов’ю! Барвистими малюнками прикрасили зовнішні стіни, добирали яскраві й веселі кольори для внутрішнього дизайну, замовляли спеціальні меблі, вітрини і сте­лажі. Усе, що може знадобитися молодій мамі та її дитині, знайдете в нашій аптеці.

Для зручності відвідувачів ми розташовуємо аптечні заклади в різних куточках Луцька — у центрі, спальних районах, місцях перетину великих пішохідних потоків.

Перед бідою всі рівні

Л. Кухнюк: Соціальна спрямованість бізнесу — фірмовий стиль фармацевтичної фірми «Волиньфарм». У рамках соціального проекту в нашій мережі діють дві соціальні аптеки в Луцьку. Вони розташовані в місцях зі зручною транспортною розв’язкою. Ліки в цих закладах відпускаються за спеціальними цінами.

Ще в 10 аптеках Волинської області на весь асортимент лікарських засобів надається 10%-а знижка, причому не тільки пенсіонерам чи ветеранам, а й людям з усіма існуючими посвідченнями: інвалідам (дітям і дорослим), афганцям, чорнобильцям, учасникам бойових дій. У мережі діє недільна 10%-а знижка для всіх відвідувачів.

Загалом за минулий рік у мережі «Волиньфарм» сума знижок за всіма соціальними програмами перевищила 4,5 млн грн. Такою є політика керівництва фірми: перед бідою всі рівні. Так, літній людині з невеликою пенсією важко. Але хто сказав, що легко матері-одиначці із хворою дитиною чи молодій родині, де занедужав один-єдиний годувальник?

Комерційний директор фірми Валерій Анатолійович Бондарук як депутат Луцької міської ради отримує багато запитів від населення. До нього як до депутата люди звертаються за допомогою. Жодного разу ми нікому не відмовили. Постійно допомагаємо дитячому будинку в Луцьку. На прохання лучан відкрили 2 аптеки, у принципі, у безперспективних для бізнесу місцях.

Працюємо за кількома бюджетними програмами, зокрема забезпечуємо лікарськими засобами лікарняно-профілактичні заклади області та чорнобильців.

Аптека, в якій є все

В. Бондарук: Ще років із 5 тому на Во­лині гуркотіли потужні цінові війни й демпінгові баталії. Нині провідні оператори роздрібного ринку дійшли більш-менш оптимальних цін на основний аптечний асортимент. Тож у регіоні спостерігається цілком здорова конкурентна ситуація. Якщо ж говорити про Україну загалом, то у Волинській області роздрібні ціни на лікарські засоби є найнижчими у країні, очевидно, з огляду на один із найнижчих рівнів заробітної плати. На жаль.

Тепер аптечні мережі намагаються завойовувати своїх відвідувачів іншими способами: кваліфікацією персоналу, якісним сервісом, додатковими послу­гами, зрештою, виглядом і комфортністю торгових залів. Запевняю: маємо підстави пишатися своїми кадрами — досвідченими й висококваліфікованими провізорами і фармацевтами, які пройшли разом із нами шлях становлення й розвитку, справжніми патріотами фірми. Потрапивши в компанію молодими спеціалістами, за кілька десятків років вони стали справжніми професіоналами. Дотримуючись принципу «навчання впродовж життя», постійно проводимо тренінги для персоналу за участю консалтингових компаній, медичних представництв закордонних і українських виробників; направляємо на курси підвищення кваліфікації. Люди добре мотивовані, люблять свою роботу й дорожать нею. Багато фармацевтів здобувають вищу освіту на заочних відділеннях вищих навчальних закладів.

Що стосується асортименту, то в нашій мережі він дуже широкий і формується відповідно до місця розташування ап­теки — у центрі міста, спальному районі чи при лікарняно-профілактичному закладі. При цьому враховуються побажання лікарів і самих відвідувачів. Нині багато працюємо з номенклатурою супутніх товарів — продукцією для дітей, лікувальною косметикою, фітозасобами, медтехнікою і предметами догляду за хворими. Аптечну продукцію доставляємо до аптек власним належно обладнаним автотранспортом.

Лідирує за кількістю найменувань цілодобова аптека на проспекті Волі в центрі Луцька. Її гасло: «Аптека, в якій є все». До прикладу, одразу ж, а не під індивідуальне замовлення можемо відпустити клієнтові наддорогий препарат Alteplase, який вводять у перші хвилини при інфаркті міокарда, або Curosurf, який застосовують для відкриття легень у недоношених дітей. Головні лікарі всіх стаціонарів міста знають про те, що тут можна знайти будь-який зареєстрований в Україні життєво необхідний препарат.

Пріоритети фармацевтичної фірми «Волиньфарм»: український виробник, брендові закордонні препарати й до­стойні генерики. Це наш усвідомлений вибір. Із більшістю вітчизняних фармацевтичних заводів працюємо за прямими поставками без посередників. Нас влаштовує найоптимальніше співвідношення ціна/якість лікарських засобів українських виробників.

Нині ставимо перед собою завдання не стільки кількісного, скільки якісного розвитку. Хочемо оновити вже існуючі аптеки, надати їм сучасного європейського вигляду, але водночас не втратити духу старої фармації. Сподіваємося, нам це також удасться.

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #11′ 2013

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ