Лікарські засобиСтатті

Про слінбеки і… грибок

04/05/2017

Грибок на нігтях — не лише естетична, але й медична проблема, яка потребує адекватного вирішення

Модний вирок

Експерти запевняють, що взуття з відкритим миском ще не один сезон посідатиме топові позиції у нових колекціях провідних домів моди. Такі моделі вигідно підкреслюють красиві ноги, акуратний педикюр і в цілому граційний жіночий силует.

Новий тренд весни-літа 2017 — ботильйони з відкритим носом — знахідка для вечірнього виходу чи прохолодного дня.

Модними будуть і туфлі з відкритим носиком як на щодень, так і на свято. А джинси і куртку-косуху ідеально доповнять слінбеки — босоніжки на ремінці з відкритим миском і п’яткою. Дизайнери кажуть, що таке літнє взуття зручне, комфортне, стильне і гарне, бо демонструє витонченість жіночої ніжки.

Втім, якою б модною не була нова пара відкритого взуття, пошкоджені грибковою інфекцією нігті до неї аж ніяк не пасуватимуть.

Грибковий моветон

За даними ВООЗ, 20% населення світу, тобто кожен п’ятий житель планети, уражені грибковою інфекцією. Проте останніми роками частота мікозів невпинно зростає не тільки у дорослих, але й у дітей. Результати міжнародного наукового дослідження, присвяченого вивченню поширеності грибкової і негрибкової патології стопи серед населення європейських держав і шести країн Південно-Східної Азії, підтвердили, що грибкові інфекції посідають перше місце (34,5%) серед усієї виявленої патології стопи. При цьому питома вага хворих з мікозом, які звертаються до сімейних лікарів, становить 22,3%, до дерматолога — 29% [1].

Серед усіх мікозів оніхомікоз (ураження нігтьових пластинок патогенними і умовно-патогенними грибами) діагностують найчастіше. Причому з року в рік кількість випадків захворювання збільшується, що пояснюється загальним старінням населення, зниженням імунітету внаслідок погіршення екології, застосуванням таких лікарських засобів, як імунодепресанти, кортикостероїди і антибіотики, впливом інших негативних для організму чинників ендо- і екзогенної природи [2].

Поширеність оніхомікозу в осіб віком 70 років і старших сягає 50% та збільшується з віком. Водночас чоловіки хворіють на оніхомікоз у 1,5–3 рази частіше, ніж жінки, однак до лікаря частіше звертаються саме представниці прекрасної статі [3].

На жаль, «підхопити» грибок може хто завгодно і де завгодно — і в басейні, і на пляжі, і одягнувши в гостях чужі капці, і примірявши в магазині взуття. При оніхомікозі зазвичай змінюється колір нігтів — вони можуть ставати білими, брудно-сірими, жовтими або й чорними. Нігтьова пластина потовщується, викривляється, розрихлюється. Її краї виглядають «покусаними». Досить часто нігті набувають дзьобоподібної форми.

Естезифін: ефективний та дієвий проти оніхомікозу

Естезифін (діюча речовина — нафтифіну гідрохлорид) — це протигрибковий препарат у формі розчину для місцевого лікування грибка нігтів. Він активний щодо дерматофітів (трихофітон, епідермофітон і мікроспорум), дріжджових, пліснявих та інших грибів. Цей лікарський засіб бореться із вторинними бактеріальними інфекціями, які виникають на фоні мікотичних уражень, завдяки антибактеріальній активності щодо грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів.

Протизапальні властивості Естезифіну розчину сприяють швидкому усуненню ознак запалення і свербежу, якими часто супроводжуються грибкові інфекції. З огляду на те, що препарат швидко проникає у шкіру і утворює стійкі протигрибкові концентрації у її різних шарах, Естезифін розчин можна застосовувати 1 раз на добу після ретельного очищення і висушування шкіри, захоплюючи при цьому близько 1 см ділянки здорової шкіри навколо зони ушкодження.

До безумовних переваг Естезифіну розчину можна зарахувати його зручність у застосуванні. Спеціальна крапельниця дозволяє як легко наносити розчин на ніготь, так і закрапувати під нього.

Великий об’єм одного флакона (15 мл) забезпечує необхідний курс лікування, цілком достатній для того, щоб остаточно забути про грибок.

Естезифін

Інформаційний матеріал для розміщення в спеціалізованих виданнях, призначених для лікарів та медичних установ, а також для розповсюдження на конференціях, семінарах, симпозіумах з медичної тематики.

Р.П. № UA/14783/01/01. Інструкція для медичного застосування лікарського засобу Естезифін, розчин нашкірний

Література

  1. Сергеев А.Ю., Бучинский О.И., Мокина Е.В., Жарикова Н.Е. Проект «Ахиллес»: эпидемиология стопы и онихомикозов в конце ХХ века // Рос. журн. кожных и венерических болезней. — 2002; 5: 47–50.
  2. Fuller L.C., Child F.I., Higgins E.M. Who gets tinea capitis? A review of two years experience from an inner cytodermatology of practice in London. UK. Austral J Dermatol 1997; 69.
    Сергеев Ю.В., Сергеев А.Ю. Онихомикозы. Грибковые инфекции ногтей. — М.: ГЭОТАР МЕДИЦИНА, 1998.

“Фармацевт Практик” #4′ 2017

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ