Статті

Ріст ракової пухлини можна затримати, вимкнувши один білок

03/09/2013

Дослідникам із Каліфорнійського університету (Берклі) вдалося знайти нову біохімічну мішень для терапії онкологічних захворювань. Експерименти показали, що вимкнення метаболічного білка, який грає ключову роль у синтезі простих ліпідів у раковій пухлині, значно знижує ступінь її агресивності. Робота опублікована у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Раніше вже було відомо, що ліпідний обмін у ракових клітинах, який є їх енергетичним джерелом, відрізняється від обміну в здорових клітинах. Зазвичай, у клітинах високозлоякісних пухлин підвищений рівень простих ліпідів, однак суть такого зв’язку досі була незрозуміла.

Автори  дослідження провели експерименти на клітинах людського раку шкіри і молочної залози і встановили, що у процесі перетворення нормальних клітин у злоякісні у них значно підвищується експресія білка AGPS (алкілгліцерон-фосфатсінтази), що відіграє ключову роль у синтезі простих ліпідів. Блокування AGPS призводить до порушення всього енергетичного метаболізму ракових клітин – зниження у них не тільки рівня простих ліпідів, а й інших типів ліпідів і жирних кислот.  У результаті це призводить до порушення здатності злоякісних клітин до проліферації і поширення організмом і робить захворювання менш патогенним.

Тестування ефекту «вимкнення» AGPS на мишах, яким вводили ракові клітини, показало, що за таких умов пухлини у них взагалі не розвиваються, тоді як у тварин із «включеним » AGPS спостерігалося агресивне зростання злоякісних пухлин.

Деніел Бенджамін (Daniel Benjamin), один із авторів дослідження, зазначив, що про існування ліпідних сигнальних шляхів у процесі онкогенезу було відомо і раніше, однак розуміння того, що саме AGPS регулює безліч аспектів ліпідного метаболізму і робить цей білок хорошою мішенню для фармакологічної терапії раку, прийшло тільки після досліджень.Тепер же необхідно розробити препарати-інгібітори AGPS.

 

Матеріал підготовлено за публікацією у журналі “Proceedings of the National Academy of Sciences”

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ