Статті

Формула ідеального подарунка

29/11/2019

Наближаються новорічні та різдвяні свята, тож особливої актуальності набуває проблема вибору подарунків для рідних, друзів і колег

«Подарунковий» етикет

На Новий рік та Різдво прийнято відповідати подарунком на подарунок. Отримавши презент від друзів, подаруйте у відповідь маленький сувенір, про який краще подбати заздалегідь.

Купуйте подарунок з урахуванням віку, смаків, інтересів, пристрастей того, кому він призначений. Вибір подарунка багато у чому залежить від характеру ваших відносин із тим, кому ви збираєтеся його піднести.

Подарунки, які можна дарувати кожному: квіти, фрукти, книги, письмове приладдя, вироби зі скла, кришталю, срібла, шкіри, кераміки. До подарунка з книгарні треба підійти з особливою увагою, обираючи книгу з урахуванням смаків та інтересів обдаровуваного.

Будь-який, навіть найменший подарунок повинен бути красиво упакований, причому іноді упаковка може коштувати навіть дорожче за те, що всередині. До подарунка на Новий рік бажано додати листівку, бо він не має бути анонімним (на відміну від сюрпризів на день Святого Валентина або 1 квітня). А ось цінник обов’язково потрібно зняти (виняток становить лише техніка, що потребує гарантійного ремонту).

Отже, формулу ідеального подарунка можна представити у такий спосіб: ідея + предмет + упаковка.

Презент від корпорації

Сертифікат парфумерного магазину, пляшка шампанського або коробка цукерок свідчать про те, що компанія просто пішла шляхом «найменшого опору» та полінувалася щось вигадувати.

Основне завдання корпоративного подарунка — зайвий раз нагадати про бренд, тому актуальності не втрачають брендовані філіжанки, ручки, футболки, парасольки, пляшки для води, сумки тощо. При цьому аргумент «чашки ми вже дарували» — це все одно, що сказати «книжка у нього вже є». Просто дарувати потрібно таку чашку, щоб людина захотіла викинути свою.

Можна презентувати звичайну упаковку кави/чаю, але додати до неї забрендовану турку або френч-прес.

Алкоголь зовсім не є «табу», але до його дарування потрібно підійти креативно, наприклад, покласти пляшку до брендованої коробки, додавши контейнер для заморожування льоду, коктейльні парасольки або набір спецій для глінтвейну. Теоретично, у забрендовану коробку можна покласти будь-який подарунок — від переліку цікавих фільмів та цукерок до театральних квитків та подарункового сертифіката.

До дарування не рекомендовані

Не варто дарувати непотрібні подарунки «без ідеї» та великі «пилозбірники». Не рекомендовані подарунки з повчальною метою та занадто дорогі речі, щоб не поставити людину у незручне становище.

Живі подарунки (цуценя, кошеня, хом’ячка і навіть черепашку) можна дарувати лише за попереднім погодженням із одержувачем: адже разом із тваринкою ви «даруєте» проблеми за її доглядом.

Не треба дарувати забобонним людям хусточки («до сліз»), ножі або виделки («до сварки»), портмоне та гаманці («до безгрошів’я»). Щоправда, до гаманця можна покласти купюру, а за хусточку взяти монетку, тоді це вже не буде поганою прикметою.

Вважається непристойним обмінюватися аналогічними подарунками з родичами і друзями («філіжанку на філіжанку»). Виняток становлять випадки, коли ваша дружба заснована на загальних пристрастях.

Щодо солодощів для чоловіків та алкоголю й косметики для жінок, то традиційний подарунковий етикет не вітає такі презенти. Але сучасні тренди роблять гендерні межі менш чіткими, тож варто приймати рішення відповідно до конкретної ситуації.

І нарешті, якщо вас покликали у гості, попередивши: «Приходьте без подарунків», то прохання потрібно задовольнити, інакше ви поставите у незручне становище інших гостей.

«Дякую за все!»

Розгорнувши упаковку, дуже важливо одразу ж висловити слова подяки за отриманий подарунок, навіть якщо він виявися зовсім не такий, як ви хотіли отримати. Навіть не думайте казати, що ви хотіли те ж саме, але «зелене, з перламутровими ґудзиками та іншого розміру», або «буквально вчора вже придбали таке саме» — подякуйте, а потім спокійно вирішите, що робити з невдалим подарунком.

Якщо гість прийшов із пустими руками, його потрібно привітати так само сердечно, як й інших. Подякуйте за те, що він приділив увагу своїм візитом, будьте тактовні, щоб гість не образився та не здогадався про свою необачність.

В ідеалі як дорогий подарунок, так і маленький сувенір потрібно приймати з однаковою радісною посмішкою, особливо, якщо навколо багато людей і ви отримуєте дарунки одразу з усіх боків.

Підготувала Олександра Демецька

Де купувати

Про те як правильно дарувати подарунки вам підкажуть в Mandarin Maison — будинку подарунків і декору, який знаходиться у самому серці столиці (ТЦ «Мандарин Плаза», 5 поверх). У розпорядженні бутика найбільший вибір подарунків, понад 250 брендів, серед яких представлені кращі мануфактури світу, такі як Hermès, Lalique, Etro Home Collection, S.T. Dupont, Saint-Louis та багато інших. Здебільшого вони пов’язані з культурою столу: сервіровкою, приготуванням їжі і стилем життя. Тут, як ніде, приділяють особливу увагу упаковці і пропонують елегантні подарункові набори M.box. Він формується з асортименту товарів, представлених в бутику Mandarin Maison: для замовлення доступні як готові рішення, так і створення персональних боксів. Такий подарунковий набір назавжди вирішить проблему з вибором, що подарувати вашим близьким на Новий рік, день народження, весілля або будь-яке інше свято. Також бутик пропонує опцію корпоративним клієнтам — можна створити унікальні бокси згідно з брендбуком компанії

Подарунки

“Фармацевт Практик” #11′ 2019

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ