Сечокам’яна хвороба: уникнути рецидиву
Сечокамʼяна хвороба – це патологія, що пов’язана із порушенням обміну речовин. В Україні вона посідає друге місце серед усіх урологічних захворювань. Найчастіше під удар потрапляють чоловіки працездатного віку (у 2-3 рази частіше ніж жінки). Щороку захворюваність на сечокам’яну хворобу підвищується
Діагностика і лікування
На сьогодні існує кілька теорій щодо виникнення захворювання, але основною причиною називають порушення метастабільності сечі та насиченість її солями і колоїдними речовинами, які саме і ведуть до утворення конкрементів. Залежно від локалізації (камінь знаходиться у нирці чи сечоводі) спостерігаються біль у поперековій ділянці, ниркова коліка, дизурія, гематурія. Якщо сечокам’яна хвороба ускладнена пієлонефритом, можливе підвищення температури тіла. У 50% пацієнтів на фоні ниркової коліки виникає нудота і блювання.
Для діагности захворювання використовують УЗД, аналізи крові, сечі, беруть печінкові проби, роблять ЕКГ.
На сьогодні лікування сечокам’яної хвороби є рутинним. Головне завдання – видалення конкрементів. Для цього застосовують фармакотерапію (лікарські засоби, які сприяють розчиненю і виведенню каменів), дистанційну ударнохвильову літотрипсію або відкриті оперативні втручання. Для симптоматичне лікування використовують нестероїдні протизапальні засоби – диклофенак натрію, індометацин тощо. При персистенції болю лікар може призначити більш складні препарати. У післяопераційний період проводять антибактеріальну терапію.
Метафілактика: змінити життя
Видалення каменя або його самостійне відходження не виключає можливості рецидиву захворювання. На разі патогенетичні процеси, що призвели до утворення конкрементів, не усуваються без корекції способу життя. Так, повторне каменеутворення у пацієнтів з кальцій-оксалатних уролітіазом спостерігається в 30-50% випадків, а у хворих з уратами цей показник становить 50-65%, тому ефективність лікування в цілому залежить від дієвості комплексної тривалої терапії. Також, згідно настанов Європейської урологічної асоціації з діагностики, лікування та профілактики рецидивів, пацієнтам рекомендовано щоденне вживання підвищеної кількості рідини (понад 2 л на добу). Перевага надається чистій немінеральній воді, допускаються соки і морси, але не чай, кава або какао. Не припустимо вживання алкоголю. Дієтичні обмеженням обумовлені складом конкрементів. Дотримання рекомендацій щодо зміни способу життя і харчових вподобань дозволяє знизити ризик рецидиву сечокам’яної хвороби у 85% пацієнтів.
Таблиця. Дієтичне харчування за типами уролітіазу
Забороняються |
Обмежуються |
Рекомендовані |
Оксалатні камені |
||
Бобові (горох, квасоля)
Листові овочі (щавель, шпинат) Овочі (редька, редиска, брюсельська капуста) Кріп, селера Гриби і бульйони на їх основі Шипшина, ревінь Ягоди (смородина, чорниці, журавлина) Фрукти (цитрусові, суниці, інжир), сухофрукти, варення Солоні сири М’ясні бульйони, ковбаси, холодець, жирні сорти м’яса Субпродукти (печінка, нирки, мізки) Вуджена, солона, заливна та жирна риба, рибні бульйони, ікра Солоні закуски, вуджені продукти, консерви Гострі приправи (перець, гірчицю, хрін) і соуси Шоколад Какао Натуральна кава Міцний чай |
Картопля, морква, буряк
Яйця Помідори, цибуля, часник Аґрус Молоко, сир, вершки Цукор Мед
|
М’ясо (нежирні сорти)
Риба(нежирні сорти) Рослинні жири Овочеві супи (крім зазначених) Огірки, баклажани Петрушка Фрукти (крім перелічених) Вершкове масло Крупи Хлібобулочні вироби
|
Фосфатні камені |
||
Вуджені продукти, консерви
Молоко, сир, молочні каші, Хлібобулочні вироби з пшеничного борошна Бобові Овочеві супи, борщі Алкоголь Гострі закуски і приправи Лужні мінеральні води |
Картопля
Сметана Свіжі фрукти і овочі Яйця |
М’ясо, м’ясні вироби, бульйони
Риба, рибні бульйони, ікра Сир, вершкове масло Рослинне масло Гриби Хліб Крупи (на воді) Макаронні вироби Запіканки Кавуни Шипшина (відвар) Цукор і солодощі Чай |
Уратні камені |
||
Жирні сорти м’яса, наваристі бульйони, бараніна, субпродукти (печінка, мізки)
Жирні сорти риби, рибні бульйони, оселедець, сардини, рибні консерви ікра Шпинат, щавель Гриби Помідори Червона смородина, сливи, яблука Шоколад Какао, натуральна кава, міцний чай Горіхи Алкоголь |
Нежирне м’ясо
Нежирна риба М’ясні та рибні відвари Сир, молоко Яйця Хлібобулочні вироби з пшеничного борошна Цибуля, часник Гриби Полуниця, оцет |
Фрукти
Овочі (зокрема картопля) Масло і молоко в невеликих кількостях, нежирний сир Цукор Мінеральна вода
|
Цистинові камені |
||
Субпродукти (печінка, нирки, селезінка, мозок)
Желатин Вуджені страви та гострі блюда |
М’ясо і рибу (дозволяється вживати у вареному вигляді)
Яйця (не більше одного на тиждень) Вироби з пшеничної муки Бобові |
Апельсин, кавун, виноград, ізюм, гранат, груша, диня, суниці, полуниці, лимон, мандарин, кизил, смородина, яблука
Картопля, оливки, морква Горіхи Березовий сік |