профілактика і лікуванняСтатті

Стоматит: недитяча хвороба

12/04/2021

Стоматит – це запалення слизової оболонки порожнини рота, відповідь імунної системи на негативні чинники. Раніше недугу вважали винятково дитячою, тож фраза «Не лізь брудними руками до рота, стоматит буде» з дитинства добре відома тим, кому сьогодні 50–60 років. Однак натепер стоматит з високою частотою вражає дорослих пацієнтів і його вважають одним із найбільш поширених захворювань ротової порожнини

Брудні руки – на 5-му місці

Причини, які провокують розвиток стоматиту:

  1. Інфекційне ураження, за якого віруси і бактерії оселяються на пошкоджених ділянках слизової оболонки порожнини рота – піднебінні, губах, щоках.
  2. Неправильне харчування, яке знижує опірність організму різним збудникам.
  3. Невеличкі ранки в роті, що утворюються через звичку прикушувати щоки, опіки від гарячої їжі чи напоїв, подряпини від сколотих зубів.
  4. Неправильна гігієна ротової порожнини. Якщо зуби, внутрішню поверхню щік і язик чистити недостатньо ретельно, залишається наліт, який спричиняє швидке розмноження мікроорганізмів.
  5. Недотримання гігієни в цілому – брудні руки, немиті овочі і фрукти стають джерелом інфекції.
  6. Стоматологічна допомога, проведена із порушенням санітарних норм.
  7. Використання зубних паст, які містять натрію лаурилсульфат і зменшують слиновиділення, внаслідок чого ротова порожнина пересихає і втрачає здатність опиратися інфекції.
  8. Алкоголь і куріння.
  9. Хронічні захворювання травного тракту.

Стоматит як наслідок інших захворювань

Іноді це стоматологічне захворювання може бути ознакою наявності в організмі більш серйозних проблем. До прикладу, стоматит розвивається після лікування онкологічних недуг за допомогою опромінення чи хіміотерапії; у разі злоякісних захворювань носоглотки, рота, язика і шиї.

Також стоматит може бути супутнім проявом ВІЛ-інфекції, гормональних порушень у жінок, цукрового діабету, зневоднення, анемії, бронхіальної астми.

Як розпізнати стоматит?

  • – У ротовій порожнині виникають невеликі ділянки почервоніння, які набрякають і болять. Зазвичай вони локалізуються на внутрішньому боці губ, під язиком, на яснах і внутрішній поверхні щік.
  • – Згодом на їхньому місці утворюються виразки, які мають рівний край і вкриті тоненькою плівкою (якщо збудник – бактеріального походження).
  • – На місці виразок відчуваються біль і печіння.
  • – Неприємний запах з рота і кровоточивість ясен.
  • – Іноді може підвищуватися загальна температура тіла.

Види стоматиту

Залежно від збудника захворювання стоматит поділяють на різні види.

Вірусний – внаслідок зараження герпесом, вірусом Епштейна – Барр. Проявляється у вигляді пухирців. Після того як вони тріснуть, розвивається ерозія.

Бактерійний – зумовлений стрептококами і стафілококами. Гнійники перетворюються на ранки.

Грибковий (або кандидоз) – розвивається через грибкове ураження ротової порожнини грибами роду Candida. На місці невеликих вогнищ з білим нальотом утворюються болючі ерозії.

Алергічний – виникає як побічна реакція на лікарські засоби або неякісний зубний протез.

Хімічний – утворюється внаслідок опіків кислотами і лугами. Формуються глибокі виразки з рубцями і деформацією слизової оболонки.

Променевий – виникає в результаті впливу іонізуючого випромінювання. Тканини слизової оболонки порожнини рота деформуються і вкриваються ерозіями.

Лікування стоматиту

Тактика лікування стоматиту залежить від виду захворювання. Якщо це стоматит, який розвинувся через недотримання елементарних правил гігієни, позбутися його можна в домашніх умовах за кілька днів. Насамперед треба уникати їжі, що подразнює слизову оболонку, – кислих, гострих, солених продуктів і страв та полоскати ротову порожнину спеціальними аптечними протимікробними розчинами.

Якщо стоматит спричинила інфекція, необхідно звернутися до стоматолога або терапевта. Лікування полягає в усуненні болю та запалення. Для цього призначають протимікробні лікарські засоби місцевої і загальної дії.

Стоматит, спровокований алергічним процесом, лікують не самостійно, а в комплексі з основним захворюванням. Призначають антигістамінні препарати.

Лікування стоматиту, зумовленого вірусом герпесу, передбачає прийом препаратів від болю і набряків, аплікації з лікарськими засобами, полоскання ротової порожнини, прийом противірусних і антигістамінних препаратів, відновлення імунітету.

Кандидозний стоматит лікують за допомогою протигрибкових препаратів для перорального і локального застосування. Також рекомендують змінити дієту і обмежити споживання цукрів, оскільки прості вуглеводи є основним «харчуванням» для грибів.

Профілактика стоматиту

  • – Через те, що проблеми у ротовій порожнині виникають переважно через її травмування, необхідно регулярно проходити обстеження у стоматолога, лікувати карієс та обламані зуби. Не слід допускати опіків та інших механічних уражень слизової оболонки.
  • – Ретельно чистити зуби, використовувати якісні зубні пасти, щітки і зубні нитки. Доглядати за зубними протезами.
  • – Мити овочі і фрукти перед споживанням. Мити руки.
  • – Лікувати захворювання травного тракту.
  • – Позбутися шкідливих звичок.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ