Аптеки: обмін досвідомСтатті

Інвестиції у майбутнє

01/04/2020

Мережа аптек «D.S.» та родина її засновників — Олега й Ірени Никулишиних — продовжує традицію підтримки талановитої молоді, надаючи річні стипендії для студентів Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, Українського католицького університету і вже вдруге — для вихованців Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ, які відзначилися успіхами у навчанні або ж потребують матеріальної підтримки

Винагорода за знання та зусилля

Упродовж 2007–2019 рр. стипендіатами від мережі аптек «D.S.» стали вже 35 студентів. Компанія вбачає в цьому свій внесок у безперервність меценатської культури в Україні. Торік стипендії від мережі аптек «D.S.» здобули двоє студентів 5-го курсу фармацевтичного факультету ЛНМУ ім. Данила Галицького Марина Карга і Юлія Шиналь, а вартість річного навчання студентки 2-го курсу факультету суспільних наук Варвари-Софії Тріски та студента 3-го курсу Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ Михайла Филянця повністю покриває родинна стипендія Никулишиних. Віримо, що талановиті студенти, збудувавши успішну кар’єру, в майбутньому не забуватимуть здійснювати інвестиції у розвиток вітчизняної освіти, підтримуючи здібну молодь.

Рішення вченої ради медуніверситету було зумовлене перемогою двох студенток вишу на Всеукраїнській студентській олімпіаді за спеціальністю «Фармація». За підсумками ІІ етапу, який відбувався в Національному фармацевтичному університеті у Харкові, четвертокурсниці Марина Карга і Юлія Шиналь під керівництвом доцента кафедри технології ліків і біофармації Наталії Гудзь здобули почесне друге командне місце, гідно представивши львівську фармацевтичну школу.

Марина Карга та Юлія Шиналь

— Із дитинства я мріяла про те, що працюватиму в сфері медицини й допомагатиму людям, — розповідає Юлія Шиналь. — Любов до хімії та інтерес до відкриттів спонукали мене обрати саме фах фармацевта. Можливість займатися наукою, зокрема розробкою нових лікарських засобів, цікавить мене найбільше. Фах фармацевта відкриває безліч можливостей. Звичайно, хотілося б знайти достойну роботу в галузі, якій я присвячую життя. Утім, на сьогодні головним завданням для мене є здобуття максимуму знань і навичок. Разом із студентським самоврядуванням фармацевтичного факультету займаємося благодійністю, організовуємо «круглі столи» для підвищення обізнаності молодих фармацевтів в аспектах нашої діяльності.

Мало хто задумується про те, що фах фармацевта полягає не тільки в роботі в аптеці, але й в розробці нових методів для боротьби з хворобами. Мене дуже приваблює перспектива працювати над створенням нових препаратів для покращання здоров’я людей. Звичайно, є велика ймовірність, що в майбутньому я працюватиму в аптеці. Це потребує професіоналізму й відповідальності, оскільки щодня на фармацевтичний ринок виходять сотні нових лікарських засобів, більш чи менш ефективних, аніж попередні. Така інформація дасть мені змогу краще надавати фармопіку пацієнтам і виправдовувати їхню довіру.

Студенти-фармацевти ЛНМУ

Сьогодні люди все частіше прирівнюють відпуск лікарських засобів до продажу продуктів чи товарів. Це неприпустимо, адже від ліків значною мірою залежить їхнє життя. Самолікування — одна з головних проблем, із якою мають справу більшість лікарів і фармацевтів у своїй практиці. Некомпетентні працівники — теж, на жаль, поширене явище на фармринку. Хотілося б змінити багато, але я вважаю, що передусім слід почати із себе.

У житті керуюся висловом: «Щастя не в тому, щоб завжди робити те, що хочеш, а в тому, щоб завжди хотіти те, що робиш». Бути корисною, цілеспрямованою, чуйною, готовою прийти на допомогу — це ті риси, якими я керувалася при обранні майбутньої професії. Навчаючись на платній формі, ніколи не могла й подумати, що матиму можливість отримувати стипендію! Це винагорода за старання, а також обов’язок бути серед лідерів. Сподіваюся, що зможу досягти успіху в житті, адже інвестиції в молодь — це інвестиції в майбутнє.

Стипендії - мережа аптек DS

Марина Карга зазначила, що хотіла працювати у сфері охорони здоров’я ще задовго до закінчення школи.

— Я надала перевагу професії провізора і не помилилася, — зазначає студентка. — Навчання дуже цікаве. Хімія, технології ліків, ботаніка — ці дисципліни дуже мені подобаються. Після закінчення університету відкриється багато перспективних напрямків діяльності. Буде з чого обирати. Хотілося б знайти роботу за фахом, яка приноситиме задоволення. Це може бути і розробка ліків, і контроль якості, і діяльність медичного представника чи провізора за першим столом. Думаю, що остаточно визначуся ближче до закінчення університету. Намагаюся стати кваліфікованим фахівцем будь-якого напрямку фармацевтичної галузі, постійно вдосконалювати свої знання, зростати як спеціаліст. У вільний від навчання час вивчаю англійську мову.

Фармацевт — не просто людина в білому халаті, яка відпускає лікарські засоби. Це спеціаліст, який багато років навчався, щоб опанувати свій фах, який має постійно вдосконалювати знання, стежити за розвитком фармацевтичної науки. Це людина, яка дала обіцянку допомагати людям, піклуватися про їхнє здоров’я, бути сполучною ланкою між лікарем і пацієнтом. Провізор повинен віддаватися професії і гідно виконувати свою роботу. Наприклад, надавати якісну фармопіку, навіть якщо це вже восьма година роботи. Ввічливо спілкуватися з людьми, навіть якщо це не просто. Але робота в аптеці — тільки один із напрямків діяльності фармацевта. Розробка ліків, їхнє виготовлення, робота медичних представників вимагають величезних зусиль, знань, вмінь і бажання самовдосконалюватися.

Вважаю, що сьогодні найбільшою проблемою фармацевтичної галузі є самолікування. У питанні вибору лікарських засобів українці чомусь більше довіряють не фахівцям, а друзям, колегам і сусідам, які не мають медичної освіти. Або, наприклад, самостійно діагностують у себе якусь хворобу і починають лікувати те, чого насправді немає, часто шкодячи своєму здоров’ю. Тому потрібно підвищувати поінформованість населення про небезпеку самолікування, пояснювати, що лікарські засоби має призначити лікар після діагностування хвороби. І тільки тоді слід звертатися до аптеки.

Моє кредо: «Ніщо не дається задарма». Стипендія для мене — це свідчення того, що можна всього досягти, якщо наполегливо йти до своєї мети. Вірю, що інвестиції, які мережа аптек «D.S.» вкладає у майбутнє покоління фармацевтів, не будуть марними і повернуться до неї чудовими фахівцями.

Варвара-Софія Тріска та Михайло Филянець

Розповіла про себе і стипендіатка з УКУ Варвара Тріска:

— Я щаслива, що вирішила навчатися саме за напрямком «Соціологія». Обрала фах з інтересу до соціології як науки. Також це хороша база для професійної самореалізації та продовження навчання на інших магістерських програмах. Вчена рада університету обрала мене стипендіаткою завдяки високій успішності впродовж першого року навчання. Відповідно до рейтингу середнього  балу кожного студента я посідаю друге місце в групі.

Упродовж семи років є членом скаутської організації «Пласт». Займаюся спортом, люблю активно відпочивати й подорожувати світом, пізнаючи різні культури, стиль життя людей за кордоном, їхні звичаї та ментальні особливості. Після закінчення навчання на бакалаврській програмі планую вступити ще й на магістерську, можливо, за іншою спеціалізацією. Моє життєве кредо: «Найкраща річ, яку ти можеш одягти, це впевненість у собі».

Чула багато позитивних відгуків про мережу аптек «D.S.», зокрема про її соціальну відповідальність. Знаю, що власники компанії активно підтримують збереження культурної спадщини Львова і є постійними жертводавцями УКУ. Стипендія стала для мене великою мотивацією для подальшого навчання. Дуже вдячна родині Никулишиних за підтримку та сподіваюся, що в майбутньому теж зможу підтримувати талановиту молодь.

— Я із багатодітної малозабезпеченої родини, у якій на сьогодні є двоє студентів. Оплата навчання стала проблемою для батьків, — відверто зізнається Михайло Филянець, цьогорічний стипендіат із семінарії. — Також на рішення вченої ради щодо призначення стипендії вплинула й успішність у навчанні: мій середній бал за 2 роки становив приблизно 91,5. Люблю читати і намагаюся подорожувати, відкриваючи для себе нові міста. У семінарії співаю в хорі та октеті, допомагаю в організації молитовних чувань, проводжу катехизи для дітей та інші молитовно-співочі заходи.

Моє життєве кредо — просто бути Людиною тут і зараз, цінувати те, що маю, незважаючи на минуле. Навчаючись на помилках, стати архітектором свого майбутнього, а відтак робити все на благо народу і на більшу славу Божу («Admaiorem Deigloriam»).

Я користуюся послугами мережі аптек «D.S.», тож щиро вдячний жертводавцям за можливість продовжити навчання у Львівській духовній семінарії.

— Наша меценатська діяльність, спрямована на підтримку талановитої молоді, ґрунтується на чіткому переконанні: знання і зусилля мають винагороджуватися, — наголошує Олег Никулишин, генеральний директор, співвласник мережі аптек «D.S.». — Зичимо стипендіатам міцного здоров’я, наснаги, реалізації мрій і планів та успіхів у всіх починаннях!

subscribe

Фото в тексті: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #3′ 2020

 

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ