Статті

СУЧАСНА ФАРМАКОТЕРАПІЯ. РОЛЬ ПРАЦІВНИКА АПТЕКИ

17/12/2015

У 2015 р. фармацевти України вперше отримали змогу взяти участь у виїзному циклі семінарів «Сучасна фармакотерапія. Роль працівника аптеки». Семінари проходили в рамках Національної програми підвищення кваліфікації фармацевтичних працівників, затвердженої Наказом МОЗ України. Організатором заходу виступила Група компаній «МедЕксперт», яка вже багато років у співпраці з Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика (НМАПО) та іншими провідними закладами освіти проводить науково-практичні семінари (як виїзні, так і у форматі телемостів) для лікарів різних спеціальностей: педіатрів, сімейних лікарів, терапевтів, гінекологів, неонатологів, дитячих неврологів, стоматологів тощо.

Семінари для фармацевтів були проведені вперше і відразу здобули прихильність не тільки першостільників, фармацевтів, фахівців-провізорів, але й керівників аптечних установ, співробітників профільних кафедр вищих навчальних медичних закладів, а також закладів післядипломної освіти. Партнерами, завдяки яким стала можливою реалізація цього масштабного проекту, виступили НМАПО та Національний фармацевтичний університет України (НФаУ)

 

MedExpert_Zaychenko

Ганна Зайченко

Цикл семінарів «Сучасна фармакотерапія. Роль працівника аптеки» входить до Національної програми підвищення кваліфікації фармацевтичних працівників, метою яких є розширення системних знань фахівців із фармакології та фармакотерапії, в тому числі із взаємодії лікарських засобів та побічних ефектів препаратів. Основне завдання цих семінарів — сприяти підвищенню відповідальності фармацевтів під час вибору лікарських клієнтом аптеки, контролю за відпуском препаратів, а також забезпечити підвищення кваліфікації фахівців згідно з концепцією безперервності освіти протягом життя.

У своїх виступах Ганна Зайченко, д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри клінічної фармакології Інституту підвищення кваліфікації фахівців фармації НФаУ, посилаючись на дані рекомендації ВООЗ, наголосила: «Провізори/фармацевти мають перестати торгувати ліками і почати надавати фармацевтичну допомогу населенню. Якщо головна мета — тільки реалізація препаратів, то така діяльність не має майбутнього. Цю роботу може виконувати робот/автомат навіть по інтернету. Фармацевти/провізори мають академічну освіту і є професіоналами системи охорони здоров’я, що зобов’язує їх якісно обслуговувати населення. І вони повинні робити це краще, ніж зараз». Як визнали всі лектори семінару, фармацевтичним працівникам потрібно постійно підвищувати кваліфікацію і отримувати нові знання. Тому наразі актуальною є концепція — безперервна освіта протягом життя.

ГК «МедЕксперт» планує в 2016 р. проведення
науково-практичних семінарів для фармацевтів. Графік семінарів можна знайти на сайті ГК «МедЕксперт» med-expert.com.ua у розділі «Семінари для лікарів»

MedExpert_Beketova

Галина Бекетова

Перший виїзний семінар відбувся 16 лютого 2015 р. в Харкові і викликав жвавий інтерес його учасників. Щомісяця команда лекторів та організаторів циклу вирушала до наступного обласного центру. Протягом цього року семінари відбулися в Дніпропетровську, Одесі, Полтаві, Львові, Вінниці, Запоріжжі, Івано-Франківську, Києві, Рівному. Загалом у них взяли участь близько 2000 працівників аптечних мереж, фармацевтів та лікарів різних спеціальностей, до того ж не тільки з обласних центрів, а й з районів кожної області.

Для учасників семінару лекції читали провідні фахівці — фармацевти та лікарі: Ганна Зайченко, д-р мед. наук, проф., завідувач кафедри клінічної фармакології Інституту підвищення кваліфікації спеціалістів фармації НФаУ, Наталія Бездєтко, д-р мед. наук, проф. кафедри фармакоекономіки НФаУ, Олег Бабак, д-р мед. наук, проф., завідувач кафедри внутрішньої медицини № 1 Харківського національного медичного університету, президент Української гастроентерологічної асоціації, Галина Бекетова, д-р мед. наук, проф., завідувач кафедри дитячих та підліткових захворювань

Наталія Бездєтко

Наталія Бездєтко

НМАПО ім. П.Л. Шупика та ін. Спільна участь фармацевтів та лікарів у семінарі дала можливість висвітлити проблеми лікування захворювань із різних боків, не тільки надати необхідну інформацію, але й відповісти на численні запитання, що виникають у практичних фармацевтів у повсякденній діяльності. Наприклад, обговорювалися такі актуальні питання, як сучасний підхід до профілактики і лікування ГРВІ у дітей та підлітків, клініко-фармацевтичні аспекти безрецептурного відпуску протизастудних лікарських засобів, фармацевтична опіка при відпуску антацидних засобів, проблеми ефективності та безпеки ацетилсаліцилової кислоти, раціональна фармакотерапія, вибір препаратів кальцію тощо. Одне із питань, яке розглядалося на семінарах, є купірування болю, що досить поширене в практиці фармацевтів. Так, проф. Г.В. Зайченко розповіла фармацевтам і працівникам аптек не лише про сучасні лікарські засоби, що застосовують при болю, їхні властивості та переваги, а й тривожні симптоми при больовому синдромі, виникнення яких потребує обов’язкової консультації з лікарем: гострий біль в грудній клітці, у животі, спині із затерпанням кінцівок, гострий біль у дітей, тривалий біль будь-якої локалізації, що

Олег Бабак

Олег Бабак

посилюється і супроводжується слабкістю, зменшенням маси тіла, кровотечами, задишкою, кашлем, втратою свідомості. Консультація лікаря необхідна також за наявності болю в осіб віком 65 років і старше, у пацієнтів з виразковою хворобою, серцевою недостатністю та артеріальною гіпертензією в анамнезі, у хворих після інфаркту міокарда, інсульту, аортокоронарного шунтування, стентування, а також у пацієнтів з хронічними захворюваннями печінки, нирок, травного тракту, крові.

Семінари в усіх містах України викликали зацікавленість та позитивні відгуки учасників. Фармацевтичні працівники підкреслювали актуальність такої форми підвищення кваліфікації та необхідність проводити подібні заходи частіше. Про актуальність даних семінарів також говорили і лектори. Професор Г.В. Зайченко зазначила, що складно переоцінити важливість знань для фармацевтичних працівників в умовах сьогодення: «Як зазначає Міжнародна федерація фармацевтів, фармацевтична допомога — це відповідальне проведення лікувальної терапії з метою досягнення певних результатів, які спрямовані на покращання якості життя пацієнтів».

Графік науково-практичних семінарів для фармацевтів на 2016 р.:

Medexpert_plan_2016

 

“Фармацевт Практик” #12′ 2015

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ