Лікарські засобиСтатті

Ця нестерпна застуда

18/03/2021

Протягом як мінімум трьох сезонів – осені, зими і весни – небезпека застудних захворювань вища, ніж в інші періоди. Чим загрожує застуда? Вона підриває наше здоров’я і завдає багато неприємностей. Тільки своєчасне і адекватне лікування дозволить прискорити одужання і запобігти розвитку ускладнень

Хвороби групи «common cold»

Статистика свідчить, що кожна людина хворіє на простудні захворювання один-два рази на рік. Наприклад, в США щорічно реєструють близько 600 млн випадків захворювань, що відносять до групи «common cold» (тобто на одну людину припадає 2,4 випадку). У нашій країні захворюваність ще вище.

У західній медицині прийнято таке поняття, як «common cold». Дослівно воно перекладається як «загальне охолодження» і означає застуду. Вітчизняна медицина оперує термінами «гострі респіраторні захворювання» (ГРЗ) і «гострі респіраторні вірусні інфекції» (ГРВІ). Існує безліч мікроорганізмів (вірусів і бактерій), здатних спричиняти застуду. Перелік інфекційних агентів включає більше 200 видів вірусів, у тому числі близько 100 риновірусів. Найбільш відомі з них віруси грипу, парагрипу, адено- і риновіруси. Серед бактерій Haemophilus influenzae і Streptococcus spр. Передача збудника здійснюється переважно повітряно-крапельним шляхом, в деяких випадках під час контакту через руки з подальшим потраплянням хвороботворного агента на слизову оболонку носа.

До простудних захворювань найбільш схильні діти, зокрема ті, що перебувають в організованих колективах, люди з ослабленим імунітетом, вогнищами хронічної інфекції в носоглотці (хронічний тонзиліт, гайморит та ін.), завзяті курці, а також працівники галузі охорони здоров’я.

Що відбувається при застуді?

Отже, до групи простудних захворювань відносять гострі захворювання респіраторного тракту різної етіології. Вони мають подібні епідеміологічні характеристики, механізми розвитку та клінічні прояви.

В основі клінічної симптоматики простудних захворювань лежить інфекційне запалення слизових оболонок респіраторного тракту. Потрапляючи в організм, вірус починає активно розмножуватися і подразнює слизові оболонки дихальних шляхів. Як результат набряк слизової оболонки, почервоніння піднебінних мигдаликів і глотки, кашель, нежить тощо. Досить часто простудні захворювання супроводжуються підвищенням температури тіла. У такий спосіб організм уповільнює швидкість розмноження збудника і сприяє виробленню власного інтерферону для знищення хвороботворних агентів. Нерідко спостерігаються інтоксикація і алергічні реакції. Це пов’язано з тим, що продукти життєдіяльності вірусів потрапляють у кров’яне русло, спричиняючи погіршення самопочуття і виникнення  м’язового та головного болю.

Цілі і засоби

Попри очевидний прогрес в лікуванні ГРЗ і ГРВІ, терапія, спрямована на знищення збудника, все ще залишається недостатньо розробленою. Тому в лікуванні цих захворювань значну роль відіграє своєчасне використання симптоматичних і патогенетичних засобів, що пригнічують механізм розвитку клінічних проявів і зменшують вираженість симптомів хвороби.

Зазначимо, що для симптоматичної терапії монопрепарати застосовують рідко. На сьогодні очевидною є перевага комбінованих засобів, до складу яких входять лікарські речовини, що впливають на всі ланки патогенетичного процесу. Більше того, застосування комбінованих препаратів є економічно доцільним. Пацієнту вигідніше придбати один замість декількох засобів різних фармакотерапевтичних груп.

Покращуємо самопочуття

На початкових стадіях захворювання, коли основними симптомами є головний біль і біль у горлі, м’язах, ломота в суглобах, закладеність носа, доцільним є застосування знеболювальних, жарознижувальних і протизапальних засобів. Згідно з протоколами провізора (фармацевта) аптекар може порадити для дітей віком до 15 років парацетамол, ібупрофен, кислоту мефенамінову. Для дорослих пацієнтів цей список може бути розширений кислотою ацетилсаліциловою та метамізолом натрію.

Якщо лікування було розпочато несвоєчасно або виявилося неефективним, відбувається подальше погіршення стану: посилюється головний біль, утруднюється носове дихання, виникають набряк слизової оболонки носа та біль у придаткових пазухах. Подібні симптоми можуть свідчити про розвиток синуситу –– запалення придаткових пазух носа, яке супроводжується порушенням відтоку слизу, що, своєю чергою, стає сприятливим середовищем для розвитку бактерій. У таких випадках необхідно використовувати препарати, що містять судинозвужувальний компонент. Вони сприяють усуненню набряку і запалення слизової оболонки, не пошкоджуючи її, та відновлюють носове дихання.

Якщо крім «класичних» симптомів застуди (головний біль, нежить, підвищення температури тіла) у хворого виникає кашель, рекомендовано використання муколітичних або протикашльових лікарських засобів.

Загрозливі симптоми, які вимагають негайного звернення до лікаря:

  • – температура тіла вище 39 °С;
  • – температура тіла вище 38 °С протягом 35 днів;
  • – температури тіла вище 37,5 °С більше 2 тиж;
  • – підвищена температура тіла супроводжується сильним головним болем, болем у грудній клітці, животі або в попереку, порушеннями ковтання, сечовиділення, задишкою, розладами свідомості, судомами;
  • – на тлі підвищення температури тіла виникає блювання або діарея;
  • – підвищення температури тіла супроводжується висипкою на шкірі;
  • – наявні ознаки злоякісної гіпертермії (температура тіла вище 40 °С, «мармуровий» колір шкіри, холодні кінцівки)
  • Протоколи провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів. Симптоматичне лікування підвищеної температури тіла у дітей з 15 років та дорослих

Головне індивідуальний підхід

Завдяки сучасним ефективним і безпечним лікарським засобам клінічні прояви гострих респіраторних захворювань зазвичай зникають протягом 510 днів. За уявної простоти і легкості терапії від медичних працівників і фармацевтів потрібно не тільки знання патогенезу захворювання і сучасних тенденцій лікування. Адже для того, щоб воно було дійсно адекватним, необхідний індивідуальний підхід до кожного пацієнта.

Олександра Демецька, канд. біол. наук

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ