Статті

У Хмельницькому фармацевтів побільшає

22/02/2013

У Хмельницькому базовому медичному коледжі відкрилося нове фармацевтичне відділення 

— Вивчивши проблеми кадрового забезпечення фармацевтичної галузі на Хмельниччині, поспілкувавшись та обговоривши цю тему з практичними працівниками фармації, ми зрозуміли, що область гостро потребує середніх аптечних фахівців, — розповідає Іван Нагорний, директор Хмельницького базового медичного коледжу, канд. мед. наук, заслужений лікар України. — За деякими даними, в аптечних закладах краю працює понад 30% людей, які не мають спеціальної фармацевтичної освіти. Особливо цим грішать приватні аптеки, де відпускати ліки населенню за першим столом можуть медсестри чи фельдшери. Це й стало головною передумовою відкриття в нашому медичному коледжі фармацевтичного відділення.

— Ми отримали відповідну ліцензію й набрали на перший курс на базі дев’яти класів 50 учнів, 10 із яких — на бюджетну форму навчання, — доповнює Ольга Воронюк, завідувач фармацевтичного відділення коледжу. — Конкурс становив 1,5 особи на місце, тож до нас потрапили добре підготовлені діти.

Хмельницький базовий медичний коледж — вищий навчальний заклад I–II рівня акредитації. Тут здобувають освіту більш ніж 850 студентів. Щорічно диплом молодшого медичного працівника отримують понад 220 випускників. 3000 проходять підвищення кваліфікації у відділенні післядипломної освіти. У переліку освітніх послуг, що надає коледж:  повна загальна освіта (для студентів, які навчаються на базі дев’яти класів), курси масажу та ЛФК, підготовка до вступу до вищих навчальних закладів. Освітня діяльність здійснюється за спеціальностями: «Лікувальна справа», «Сестринська справа» та «Акушерська справа». Маємо належну матеріально-технічну базу — сучасно обладнані навчальні аудиторії, лабораторії та кабінети, комп’ютерні класи з доступом до мережі інтернет, інтерактивною дошкою та проекційною апаратурою, клінічну базу для проведення практичних занять і різних видів практики (63 лікувально-профілактичні заклади області). Це дає можливість якісно готувати майбутніх фармацевтів. Окрім того, за попередньо укладеною угодою, профільні дисципліни, наприклад, технологія виготовлення лікарських засобів, організація та економіка фармації, фармакогнозія, будуть вивчатися на базі обласної фірми «Фармація». До викладання залучатимуться фахівці цього підприємства — завідувачі аптек і провізори з великим досвідом роботи. Заняття проводитимуть і працівники виробничої міської комунальної аптеки «Віола». Попри те, що фахові дисципліни студенти починають опановувати із другого курсу, професійне спрямування проводиться з першого дня навчання. Так, напередодні Дня фармацевтичного працівника першокурсники побували на екскурсії у хмельницькій виробничій аптеці «Віола». Цей захід допоміг їм зруйнувати стереотипні уявлення про те, що аптекар — це людина, яка тільки продає ліки. Побачивши аптечне виготовлення зсередини, діти зрозуміли, наскільки важливою та відповідальною є їхня майбутня професія.

“Фармацевт Практик” #02′  2013

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ