ЖизньСтатті

Україна посідає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань

08/10/2013

В останні вихідні вересня у всьому світі відзначають Всесвітній день серця. Ця дата встановлена з ініціативи Всесвітньої федерації серця в 2000 році для того, щоб звернути увагу суспільства на проблему серцево-судинних захворювань. Із закликом до здорового способу життя Всесвітній день серця в Україні відзначила компанія «Байєр». День серця пройшов під девізом «Стати на шлях здорового способу життя», а особливу увагу приділили профілактиці серцево-судинних захворювань у жінок і дітей.

Щорічно в світі близько 9,4 мільйонів людей помирає від серцево-судинних захворювань. Серед них 51% людей гине від інсульту і 45% – від ішемічної хвороби серця. Хвороби серцево-судинної системи в сучасному світі, в тому числі в Україні, називають проблемою № 1. Щорічно від ССЗ помирають більше 500 тис. українців, тобто в середньому кожен день гинуть 1370 людей. За даними Державної служби статистики, в 2013 році в Україні близько половини смертей зумовлено серцево-судинними захворюваннями. У порівнянні з 2012 роком показники кількості смертності в Україні практично не змінилися. Це свідчить про низьку культуру профілактики, діагностики та лікування серцево-судинних захворювань серед українців.

«У структурі загальної смертності українців за останні 3 роки захворювання серцево-судинної системи складають 66%, водночас у більшості європейських країн цей показник не перевищує 50%. Наприклад, смертність в Україні з причини інсульту у чоловіків у 18, а у жінок в 14 разів вище, ніж у Швейцарії[1]»,- говорить генеральний директор компанії «Байєр» в Україні Хрістоф Хенце.

Україна входить в міжнародне співтовариство країн, які поставили перед собою мету до 2025 року скоротити смертність від серцево-судинних захворювань на чверть. І в цьому ключі величезна роль відведена просвітницькій роботі. Усвідомлюючи це, у Всесвітній день серця компанія «Байєр» вирішила навчити своїх співробітників  та їхніх близьких і рідних простим правилам профілактики ССЗ.

«Інформованість і стурбованість дорослого населення України про дану проблему надзвичайно низька. Для зниження рівня смертності необхідні програми просвіти населення про небезпеку захворювань серця. Дуже важливо донести інформацію про те, що контроль режиму харчування і фізичної активності, відмова від шкідливих звичок, зокрема, алкогольної залежності, сприяє запобіганню  серцево-судинних захворювань», – говорить Ірина Давидова, к.м.н., доцент кафедри кардіології та функціональної діагностики Національної Медичної Академії Післядипломної Освіти ім. Шупика.

Співробітники компанії «Байєр», їхні батьки та діти прослухали лекцію лікаря-кардіолога. З неї, зокрема, можна було дізнатися, що малорухливий спосіб життя є основним фактором ризику розвитку ССЗ і сприяє трьом мільйонам летальних результатів щорічно.

Крім того, були поширені буклети з інформацією про те, що серед головних чинників виникнення ССЗ – куріння, метаболічний синдром (який спричиняють нездорове харчування і надмірна вага), гіподинамія, хронічний стрес і артеріальна гіпертензія. І, насправді, щоб усунути всі фактори, крім гіпертензії, достатньо лише бажання самої людини: кинути палити, стежити за своїм раціоном, проходити вдень мінімум два кілометри (а краще ще й займатися фізичними вправами), менше нервувати.

Також всі охочі могли виміряти кров’яний тиск. Більшість людей недостатньо уважно ставляться до цього найважливішого показника здоров’я серцево-судинної системи. Високий кров’яний тиск є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (таких як інфаркт та інсульт) номером один. Його називають «тихим вбивцею», тому що високий тиск зазвичай не має попереджувальних знаків або симптомів, і багато людей його просто не помічають.

«За останні десятиліття зріс ризик розвитку серцево-судинних захворювань як у чоловіків, так і у жінок в молодому віці. З цієї причини дуже важливо, щоб населення регулярно відвідувало лікаря для оцінки та запобігання таких ризиків. «Байєр» винайшов Аспірин більше 100 років тому, а в 70-80х рр. минулого століття медичне співтовариство дійшло висновку, що він допомагає запобігти розвитку серцево-судинних захворювань. І по сьогоднішній день низькі дози Аспірину рекомендуються Європейським товариством кардіологів для зниження кількості випадків серцево-судинних захворювань», – повідомляє Андрій Скирта, керівник фармацевтичного підрозділу бізнес-групи «Байєр ХелсКер» компанії «Байєр» в Україні.

Про компанію Байєр

«Байєр» – міжнародна інноваційна компанія, що спеціалізується в галузі охорони здоров’я, сільського господарства і високотехнологічних матеріалів. Бізнес-діяльність концерну Bayer включає три основних напрямки:

Bayer CropScience – засоби захисту рослин, селекція насіння, насіння овочів та біотехнології;

Bayer HealthCare – фармацевтичні препарати та медична техніка, які поліпшують здоров’я людей і тварин;

Bayer MaterialScience – високотехнологічні матеріали для різних галузей промисловості.

 

У 2012 фінансовому році в компанії Байєр працювало 110,000 чоловік, товарообіг склав 39,7 мільярда євро. Загальні витрати склали 1,9 мільярда євро, витрати на дослідження і розробки склали 3 мільярди євро.

В Україні Bayer веде бізнес з 1992 року. Компанія налічує більше 420 співробітників. Основні сфери діяльності в Україні збігаються з діяльністю концерну в світі.


[1] За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ