Статті

Між нами жінками: урогенітальні розлади в клімактеричний період

Статті

Між нами жінками: урогенітальні розлади в клімактеричний період

06/10/2020

Жінка по-своєму прекрасна у будь-якому віці, кожен з яких має як свої плюси, так і мінуси. Розцвітаючи з кожним роком (звісно, якщо не забувати доглядати за собою), вона вчиться підкреслювати свої переваги та маскувати недоліки. На жаль, кожен етап жіночого дорослішання має свою «ложку дьогтю». У дівоцтві — це проблемна шкіра і підліткові комплекси, в молодості — целюліт, боротьба із надмірною масою тіла та недолік життєвого досвіду, в зрілості — проблеми, пов’язані із клімактеричним періодом

Клімактерій та його етапи

Клімактерій — природний період, під час якого відбувається поступове згасання дітородної функції жінки. Його початок генетично детермінований, при цьому в жінок, які проживають у різних географічних зонах, вік настання клімаксу варіює в широких межах. Зокрема, в жінок європейської популяції цей період припадає на вік 45–55 років з піком менопаузи у віці близько 50 років.

Загалом, клімактеричний період традиційно поділяють на три стадії: перименопауза (менструальний збій за чотири роки до наступного етапу); менопауза (настає після останньої менструації та триває приблизно рік); постменопауза (триває до кінця життя).

Зміна демографічної структури суспільства в другій половині XX ст. призвела до збільшення в популяції частки жінок старшої вікової групи. З кожним роком збільшується число жінок, що вступають в період менопаузи. Якщо 75 років прийняти за 100%, то тривалість препубертатного періоду становить 16%, репродуктивного — 44%, пременопаузального — 7%, а постменопаузального — 33%. Тобто більше третини свого життя жінка проводить у стані дефіциту жіночих статевих гормонів. Менопауза, не будучи власне захворюванням, призводить до порушення ендокринної рівноваги в організмі жінки, спричиняючи так звані припливи, дратівливість, безсоння, урогенітальні розлади, а також підвищуючи ризик розвитку остеопорозу та серцево-судинних захворювань [1].

Урогенітальні порушення

Останніми роками у симптоматології клімактеричних порушень почала лідирувати проблема урогенітальних розладів, що пов’язано з їхнім вираженим негативним впливом на якість життя жінки у постменопаузальний період.

Частота розвитку вікових урогенітальних розладів сягає 30%. У перименопаузальний період урогенітальні порушення виникають у 10% жінок, тоді як у віковій групі 55–60 років від них страждає 50%. До 75 років вже 2/3 жінок відчувають урогенітальний дискомфорт, а після 75 років важко зустріти жінку, у якої не спостерігалося б окремих симптомів зазначених розладів [1].

Урогенітальні розлади в клімактеричний період — це симптомокомплекс вторинних змін, що розвиваються на тлі естрогенного дефіциту та зумовлених віком метаболічних змін.

Процеси старіння урогенітального тракту розвиваються у двох напрямках:

  • переважний розвиток атрофічного вагініту, основними симптомами якого є сухість і свербіж у піхві, рецидивні виділення, диспареунія (больові відчуття під час статевого акту);
  • переважний розвиток атрофічного цистоуретриту (поєднане запальне ураження уретри і сечового міхура) з явищами порушення контролю сечовипускання або без такого.

Принципи лікування

Проблема лікування урогенітальних розладів є неоднозначною. Зазвичай акцент робиться на те, який саме вид замісної гормонотерапії (ЗГТ) вважати оптимальним. ЗГТ урогенітальних порушень можна здійснювати препаратами, що мають як системну, так і місцеву дію. Зокрема, до системної ЗГТ відносять засоби, що містять естрадіол, естрадіолвалерат і кон’юговані естрогени. Своєю чергою, до місцевої ЗГТ — препарати, що містять естріол. Вибір типу ЗГТ для лікування урогенітальних розладів є індивідуальним і залежить від віку пацієнтки, тривалості постменопаузи, основних скарг, необхідності лікування клімактеричного синдрому або профілактики пізніх метаболічних порушень.

Якість життя та гігієнічні засоби

Вочевидь, урогенітальні розлади вкрай негативно позначаються на якості життя — на жаль, досить часто трапляються випадки, коли у жінки розвивається депресія, починаються проблеми в сім’ї. Однак найбільшу соціальну неприємність для жінок в клімактеричний період становлять проблеми, пов’язані із втратою контролю над сечовипусканням.

Отже, перед даною категорією пацієнток постає вкрай гостра необхідність щодо підбору ефективного і зручного гігієнічного засобу, застосування якого може забезпечити гарну якість життя [2]. Найчастіше жінки, які відчувають нагальну потребу в гігієнічному захисті, вибирають (а іноді й навіть конструюють) відповідні способи захисту самостійно. Зазвичай вони використовують серветки, клейончасті прокладки, пелюшки, прокладки, призначені для «критичних днів». Такі «пристрої» та засоби вкрай незручні та непрактичні.

Читайте також: Рекомендації щодо способу життя та харчування жінок із клімактеричним синдромом

Справа у тому, що звичайні прокладки для «критичних днів» не призначені для швидкого вбирання великих обсягів рідини, тому в результаті нерідко «підводять» свою власницю, доставляючи незручності через необхідність частої заміни, а також зумовлюють відчуття дискомфорту.

Натомість спеціальні урологічні прокладки дозволяють відчувати себе більш впевнено та комфортно, оскільки вони непомітні, практично невідчутні, та вельми ефективно допомагають у приховуванні жіночих проблем.

Зовні урологічні прокладки дійсно нагадують звичайні, проте це є спеціалізований продукт, який максимально функціонально вирішує делікатну проблему завдяки анатомічній будові, а також матеріалам, що дозволяють надійно утримувати рідину і запах.

Вимоги до гігієнічної продукції

Фахівці сформулювали низку вимог, що традиційно висуваються до гігієнічної продукції, яка призначена для жінок з урогенітальними розладами, а саме:

  • здатність вбирати і надійно утримувати вологу протягом декількох годин;
  • можливість збереження сухості поверхні, щоб не спричиняти подразнення шкіри;
  • анатомічна відповідність;
  • непомітність під одягом;
  • зручність та комфорт у носінні;
  • перешкода зростанню бактерій та поширенню неприємного запаху [2].

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
Щоб не позбавляти себе радощів повноцінного життя і бути сильнішими за обставини, жінки з різним ступенем нетримання вибирають урологічні прокладки: їхня якість перевершує якість звичайних гігієнічних прокладок, вони мають більший ступінь захисту, повністю нейтралізують запах та захищають шкіру від подразнень.

Підготувала Олександра Демецька, канд. біол. наук

Література

  1. Тихомиров А.Л., Олейник Ч.Г. Урогенитальные расстройства в постменопаузе и заместительная гормонотерапия. Лечащий врач. 2003: 7.
  2. Ромих В.В. Совершенствование средств гигиены и реабилитации. Инновационные женские прокладки с содержанием пробиотических культур. Экспериментальная и клиническая урология. 15.08.2016.

“Фармацевт Практик” #7-9′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ