Статті

В США схвалили новий препарат для лікування туберкульозу з широкою лікарською стійкістю

Статті

В США схвалили новий препарат для лікування туберкульозу з широкою лікарською стійкістю

16/08/2019

Схвалення претоманіду вважають проривом у лікуванні резистентного туберкульозу  (MDR-TB), зокрема туберкульозу з широкою лікарською стійкістю (XDR-TB). Це лише третій протитуберкульозний засіб, схвалений за останні 40 років

У комбінації з бедаквіліном  та лінезолідом претоманід (схема Nix-TB) ефективний при туберкульозі з широкою лікарською стійкістю XDR-TB – варіанті захворювання, що не відповідає на лікування двома потужними протитуберкульозними засобами – ізоніазидом та рифампіцином, антибіотиками класу фторхінолонів та принаймні одним із трьох ін’єкційних препаратів другої лінії (амікацин, канаміцин, капреоміцин).

В прес-релізі FDA зазначено, що безпека та ефективність комбінації з претоманідом при пероральному прийомі була попередньо доведена в дослідженні за участю 109 пацієнтів з XDR-TB, непереносимістю стандартного лікування або MDR-TB, що не відповідав на стандартне лікування. Зі 107 пацієнтів, які лікувалися протягом 6 місяців, 89% успішно вилікувалися. Такий показник ефективності перевищує всі  наявні схеми лікування. Досі лікування ХDR-TB було вкрай неефективним (до 20% одужували), тривало 2 роки, було вкрай токсичним, смертність досягала 80%. Схеми лікування ХDR-TB включали п’ять або більше засобів, які потрібно було вводити внутрішньом’язово та внутрішньовенно, при цьому їх побічна дія могла включати глухоту, ниркову недостатність, психоз.

Схема лікування з претоманідом значно сприятливіша: всі засоби пероральні, добре переносяться, лікування триває до 6 місяців, ефективність досягає 89%. Побічні реакції, які можуть виникнути при лікуванні комбінацією з претоманідом: периферичні нейропатії, акне, анемія, нудота, блювання, головний біль, підвищення рівня печінкових трансаміназ, диспепсія, висипка, гіперамілаземія, порушення зору, гіпоглікемія, діарея. Комбінацію не можна застосовувати у пацієнтів із підвищеною чутливістю до бедаквіліну або лінезоліду.

subscribe

Претоманід належить до класу нітроімідоазооксазинів. Препарат самостійно або в комбінаціях з іншими протитуберкульозними засобами вивчався в 20 клінічних дослідженнях, за участі більше, ніж 1200 осіб в 14 країнах.

XDR-TB поширюється світом. В США поки зафіксовані лише два випадки XDR-TB, але інших частинах світу (загалом в 127 країнах) їх кількість значно більша: щорічно фіксують до пів мільйону нових випадків резистентного туберкульозу, близько 6% з них – туберкульоз із широкою лікарською стійкістю. Проблему погіршує те, що в багатьох бідних країнах відсутні засоби визначення чутливості збудника до препаратів другої лінії. Загалом від туберкульозу в світі щорічно помирає близько 1,6 млн людей (статистика ВООЗ)  це більше, ніж від будь-якої іншої інфекції.

Джерело: FDA OKs ‘Game Changer’ Pretomanid for Highly Resistant TB // Medscape.com, August 14, 2019

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ