Статті

Відмова від вуглеводів так само небезпечна, як і зловживання ними

Статті

Відмова від вуглеводів так само небезпечна, як і зловживання ними

20/08/2018

Останнім часом все більше пишуть про користь низьковуглеводних дієт, все більше людей навколо відмовляються не тільки від цукру, а й від хліба, круп, картоплі. Наскільки це впливає на тривалість життя, з’ясовували* вчені з Жіночої лікарні Бригхема (Бостон, США) в дослідженні за участі більше ніж 400 тис. осіб

Вчені використали власні дані, а також  дані семи когортних досліджень по всьому світу, які охоплювали 432 179 учасників з 20 країн Європи, Азії, Північної Америки. Для кожного фіксувалася інформація про стать, вік, шкідливі звички, хвороби та харчовий раціон. Дослідження тривали від п’яти до 26 років, за цей час померли 40 181 учасників.

Читайте також: Активное долголетие = правильное питание

Виявилося, що довголіття характерне для людей, в щоденному раціоні яких вуглеводи складають близько 50%. Більше 70% або менше 40% вуглеводів в раціоні на день були пов’язані зі зменшенням тривалості життя. Отже як високе, так і низьке споживання вуглеводів несе певні ризики.

subscribe

Слід зазначити, що у людей, які обирали низьковуглеводну дієту ці ризики залежали від продуктів, якими компенсувалася нестача вуглеводів. Найвища смертність спостерігалася серед тих, хто надавав перевагу білкам та жирам тваринного походження, зокрема м’ясу (яловичині, свинині, курятині) та тваринним жирам. Найнижча – серед осіб, які споживали переважно рослинну їжу: овочі, горіхи, цільнозерновий хліб, рослинні олії.

Отже, якщо вам рекомендована низько вуглеводна дієта, надолужуйте калорії за рахунок рослинних білків та жирів.

Читайте також: Для тех, кто на работе: питаемся правильно!

* Seidelmann SB, Claggett B, Cheng S et al. Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis //The Lancet, Published: August 16, 2018. DOI:https://doi.org/10.1016/S2468-2667(18)30135-X

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ