Статті

In vino veritas, або Здоров’я у келиху

31/12/2020

Луї Пастер казав, що у пляшці вина більше філософії, ніж у всіх книгах. До слів видатного французького мікробіолога варто прислухатися — у 1864 р. до Пастера звернулися французькі винороби з проханням допомогти їм у розробці засобів і методів боротьби з «хворобами вина» — змінами його смаку, прозорості, запаху та інших властивостей. Підсумком роботи вченого стала знаменита «пастеризація» та монографія «Дослідження про вино» (1866 р.).

Надмірне захоплення «винною філософією» може мати й зворотний бік: зловживання алкоголем асоційовано з підвищеним ризиком артеріальної гіпертензії та інсульту, а важке і запійне пияцтво — із високим ризиком серцево-судинних захворювань.

У той самий час у нещодавніх дослідженнях було виявлено, що споживання алкоголю від низького до помірного пов’язано із захисною дією від серцево-судинних захворювань, а також відіграє протекторну роль щодо розвитку когнітивних порушень і деменції

«Немає нічого кращого за стару дружбу та старе вино» (англійське прислів’я)

Люди похилого віку часто жартують про те, що якщо вже судилося захворіти на одну з «вікових» хвороб, то нехай це буде хвороба Паркінсона, аніж Альцгеймера, — мовляв, краще пролити половину келиха, ніж забути, де захована вся пляшка.

Тим часом результати великого популяційного проспективного когортного дослідження за участю майже 20 000 осіб свідчать про те, що помірне вживання алкоголю позитивно позначається на когнітивних функціях [1].

У всіх учасників, яким на момент включення в дослідження було 65 років і більше, за допомогою тестів вивчали когнітивні функції. З 1998 р. ці тести проводили всім учасникам дослідження незалежно від віку. В цілому оцінювали три показники: пам’ять слів, словниковий запас і так званий психічний статус, що дозволяли робити висновки щодо таких когнітивних навичок, як пам’ять, концентрація уваги, орієнтація, судження, математичні навички тощо.

В результаті було отримано відповідь на питання: «Чи існує зв’язок між поточним споживанням алкоголю (від низького до помірного) і динамикою когнітивних функцій?»

Учасники дослідження, середній період спостереження яких становив 9,1 року, продемонстрували, що порівняно з повною відмовою від алкоголю його вживання від низького до помірного (<8 порцій на тиждень для жінок і <15 порцій на тиждень для чоловіків) було пов’язано зі значно кращою динамікою та більш високими показниками когнітивних функцій та відповідно більш низькими темпами зниження у досліджуваних областях пізнання.

Ці результати довели, що вживання алкоголю від слабкого до помірного асоціюється з кращими показниками глобального пізнання.

Механізми, що лежать в основі сприятливого зв’язку помірного споживання алкоголю в середньому та похилому віці з когнітивними функціями, остаточно не з’ясовані. Основні гіпотези зосереджені на цереброваскулярних і серцево-судинних шляхах, а також на нейротрофічному факторі мозку. Останній належить до нейротрофінів — речовин, що стимулюють і підтримують розвиток нейронів; у головному мозку він активний в гіпокампі, корі та в передньому мозку — ділянках, що відповідають за навчання і пам’ять. Своєю чергою, помірне вживання алкоголю може підвищувати рівень нейротрофічного фактора головного мозку, що позитивно відбивається на довготривалій пам’яті. У дослідженні була також виявлена залежність між вживанням алкоголю та підвищенням ризику виникнення артеріальної гіпертензії та інсульту.

«У занадто малій дозі вина людина не може знайти істину, налийте їй занадто багато — і вона втратить її». Блез Паскаль, математик

Алкоголь вважають найчастішим екзогенним токсином, що зумовлює широкий спектр неврологічних, психічних і нейропсихологічних розладів. Однією з найбільш поширених форм хронічного ураження головного мозку є алкогольна енцефалопатія, яка клінічно проявляється різними варіантами неврологічних порушень.

Тривале постійне вживання алкоголю призводить до суттєвих змін у головному мозку, що вкрай погано піддаються лікуванню. Одним з основних синдромів алкогольного ураження мозку є прогресуюче порушення інтелектуальних функцій.

Натепер виявлено особливості когнітивних порушень у хворих на алкоголізм, що проявляються зниженням продуктивності пам’яті та погіршенням адекватності асоціативних зв’язків. Алкогольна залежність пошкоджує здатність до оперування складними абстрактними поняттями і знижує продуктивність запам’ятовування.

«Для людини здорової та хворої вино і мед є найкращими засобами, якщо вони натуральні та якщо їх приймати правильно». Гіппократ, лікар

Вплив вживання алкоголю на когнітивні функції полягає в балансі його позитивного та шкідливого ефекту на серцево-судинну систему.

За результатами кількох досліджень встановлено, що споживання алкоголю (від низького до помірного) пов’язано із покращанням серцево-судинних функцій, меншою кількістю серцевих подій і більшою здатністю до виживаності порівняно з цими показниками у непитущих осіб та п’яниць.

Зокрема, помірне споживання червоного вина допомагає запобігти серцево-судинним захворюванням за допомогою декількох механізмів, включаючи підвищення рівня холестерину ліпопротеїдів високої щільності в плазмі крові, пригнічення агрегації тромбоцитів, зниження адгезії лейкоцитів, збільшення антиоксидантного плазмового потенціалу та відновлення ендотеліальної функції [2].

Відомо, що позитивний вплив червоного вина на серцево-судинну систему певною мірою зумовлений поліфенолами, кверцетином та ресвератролом. Дані епідеміологічних досліджень продемонстрували, що споживання продуктів та напоїв, багатих на природні поліфеноли, в тому числі тих, що містяться у винограді, деяких овочах, чаї та червоному вині, асоціюється з більш низькою частотою серцево-судинних захворювань і, особливо, з ішемічною хворобою серця.

Кверцетин — один з найважливіших флавоноїдів, що здатний інгібувати агрегацію тромбоцитів та справляти антигіпертензивну дію за рахунок судинорозширювальної дії на гладкі м’язи судин, а також захищати тканину міокарда від глобальної ішемії та реперфузійного пошкодження.

Врешті-решт, користь ресвератролу для серцево-судинної системи може бути пов’язана із захистом серцевих клітин від ішемічного реперфузійного ушкодження, пригніченням агрегації тромбоцитів, зниженням рівня тригліцеридів у плазмі крові та холестерину.

Відвідувач ресторану:
— Букет складний, смак багатий, танінність висока, є нотки цитрусових, спецій та трав.
Сомельє:
— Це вода для полоскання рота. Вино зараз принесуть (народний жарт)

Якщо ви не дуже добре розбираєтеся у винах і не знаєте, який сорт обрати, зверніть увагу на Каберне-Совіньйон. Це густе, тягуче вино з яскравим ароматом чорної смородини. Завдяки високому вмісту танінів відчувається терпкість, тому вино ідеально підійде до в’яленого м’яса, качки та зрілого сиру.

Загалом, для перших домашніх дегустацій краще вибирати різні за насиченістю моносортові вина, щоб контраст допоміг відчути різницю між ними. Цікаво спробувати один і той самий сорт, але різної витримки. Трохи пізніше можна приступати до знайомства з купажами.

Але варто пам’ятати, що вже третій келих навіть дуже хорошого і дорогого вина втрачає всю свою чарівність. Тому помірність — це, мабуть, основне правило, яке допоможе отримати задоволення та не нашкодити своєму організму.

Підготувала Олександра Демецька, канд. біол. наук

Література

  1. Zhang et al. Association of Low to Moderate Alcohol Drinking With Cognitive Functions From Middle to Older Age Among US Adults. JAMA Netw Open. 2020;3 (6):e207922.
  2. Saleem T.S., Basha D. Redwine: A drink to your heart. J Cardiovasc. Dis. Res. 2010 Oct-Dec;1 (4):171-176.

“Фармацевт Практик” #12′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ