Статті

Випив і… вилікувався?!

26/02/2013

6 лютого відзначається День святого Аманда.

Cвятий Аманд — один із християнських апостолів, який вважається покровителем виноробів, пивоварів, торговців, а також рестораторів і барменів. Він відомий своєю діяльністю по євангелізації виноробних регіонів Франції, Німеччини та Фландрії

Вином по стресу 

Містечко Королево, що на Закарпатті, відоме кожній дитині зі шкільного підручника історії. Саме поблизу цього поселення знайдено сліди найдавнішої на території України людини, яка жила тут близько мільйона років тому. А наступна інформація вже для дорослих: далеко за межами краю Королево славиться винними підвалами завдовшки 700 м, що знаходяться у Королівській замковій горі, пам’ятці архітектури XIII ст. Місцеві мешканці кажуть, що підземелля викопали 800 років тому за наказом угорського короля, аби заховати там багатющі скарби.

— Виносховище у Королево було збудоване в 1972 р., — розповідає завідувач виробництва «АПГ «Закарпатський сад» Іван Табака. — У ньому в будь-яку пору тримається однакова й найбільш оптимальна для зберігання вина температура — +11–14 °С. Наші підвали схожі на лабіринт, дві паралельні двохсотметрові шахти мають чимало розгалужень. Вино витримуємо в дерев’яних бочках-бутах об’ємом від 5 до 19 тисяч літрів. У них може вміститися 1 млн 410 тисяч літрів вина. Може, але наразі хіба теоретично, оскільки бочки наповнені напоями лишень у дегустаційному залі підприємства.

За словами Івана Табаки, дерев’яна тара не підлягає автоматичній мийці, її ретельно миють вручну два працівники підприємства — один ззовні, другий — усередині. Для цього згори опускають для освітлення 36-вольтну лампу. Бочки відчистити від небажаної мікрофлори надзвичайно важко, тому для ефективного результату проводиться подвійна дезінфекція. Діжки додатково обкурюють сірчистим ангідридом — газом, який проникає у всі щілини і вбиває мікроби. Також для стерилізації періодично обкурюють усе виносховище.

Дегустаційний сеанс у виносховищі триває годину. Частують дев’ятьма видами вин (від білого сухого до червоного десертного) та трьома видами коньяків. На закуску залежно від виду напою пропонують чорний шоколад, несолоний арахіс і солоні палички.

— За правилами, келих наповнюють вином максимум на три четверті, адже однією з насолод при споживанні доброго вина є ароматна повітряна подушечка, яка утворюється у фужері, — пояснює Іван Янович.

Дарма що не лікар, Іван Табака знає про лікувальні властивості вина майже все.

— Сухе столове вино містить лише 9,3% алкоголю. П’ється легко, влітку добре вгамовує спрагу. Порівняно з пивом, яке також має таку здатність, сухе столове вино удвічі менш калорійне.

Рожеві напівсухі вина містять 3% натурального виноградного цукру, вони м’які та лагідні на смак. Червоні напівсолодкі вина містять натурального виноградного цукру трохи більше — 4%. Загалом, легкі столові вина, до яких належать сухі, напівсухі, напівсолодкі рожеві й червоні виноградні, мають безліч корисних властивостей, що й довели дослідження закордонних науковців, проведені впродовж останніх 100 років.

Чим легке червоне вино екстрактивніше, насиченіше, тим воно ефективніше впливає на сексуальну активність чоловіків. Доведено також, що цей напій сприяє підвищенню рівня гемоглобіну у крові. За вмістом антиоксидантів, які уповільнюють процеси старіння, червоні вина посідають почесне друге місце після зеленого чаю. Тому небезпідставно лікарі рекомендують розпочинати день зеленим чаєм, а закінчувати келихом легкого червоного вина.

Розблокувати ділянку кори головного мозку, яка відповідає за стресові реакції, може певна кількість алкоголю у крові. У 1985 р. голландські лікарі дійшли до висновку, що людям після 40 років, щоб долати наслідки перманентних стресів, належить щодня вживати 20 г абсолютного алкоголю. Він міститься у 50 мл горілки, 50 мл коньяку, 0,5 л пива або 200 мл легкого виноградного вина.

Ні для кого не секрет, що українці найчастіше «запивають» неприємності горілкою. Тож із власного досвіду знаємо, що зазвичай перший келишок горілки на людину в «заведеному» стані не діє, їх треба випити щонайменше 5–6, аби нарешті відчути полегшення на душі. Але при такому екстремальному «лікуванні» організм отримує алкогольний шок. Зате вин-ний спирт навіть при незначній концентрації легко розблоковує потрібну ділянку кори головного мозку. Іван Янович охоче ділиться рецептом проти стресу: келих червоного або легкого білого вина випивають за 5–7 хвилин невеличкими ковтками. Невдовзі відчуєте, як напруження поволі спадає.

У 1995 р. завершилося вивчення причин смертності в розвинутих країнах світу, яке тривало 20 років. Тоді ж лікарі, які брали участь у цьому дослідженні, ввели новий термін — «французький парадокс». У чому його суть? Усім відомо, що нащадки мушкетерів споживають багато вина. Так от, медики встановили, що у Франції кількість смертельних випадків від серцево-судинних недуг на 60% менша порівняно з іншими країнами.

До прикладу, якщо у Франції від цих захворювань на 100 тисяч населення вмирає 73 особи, то у США — 240. Причина, як з’ясувалося, у шанованому французами легкому червоному вині, якому притаманна властивість розчиняти холестериновий наліт і холестеринові бляшки в судинах, роблячи їх еластичнішими. Натомість у раціоні американців переважають віскі, пиво й кока-кола. Відтак, Міністерство охорони здоров’я США закликало включити у програму оздоровлення нації спеціальний розділ — пропаганда культури споживання виноградного вина. А Каліфорнійський інститут вина отримав державне замовлення на впровадження цієї програми в дію.

Медики рекомендують щоденно випивати 200 мл легкого червоного вина. Кількість напою, яка буде корисною для конкретної людини, коливається в залежності від здатності підшлункової залози виробляти ферменти, які розщеплюють алкоголь. Причому у представниць кращої половини людства цей фермент майже відсутній, саме тому у жінок швидше розвивається алкогольна залежність, яка дуже важко виліковується.

Доведено також, що легкі червоні насичені виноградні вина пригнічують дію туберкульозної палички. Отже, хворим на туберкульоз радять вживати невелику кількість таких напоїв. Дозу при винотерапії цього легеневого захворювання визначає лікар.

Ще одна важлива корисна властивість легкого червоного вина — здатність впливати на ракові клітини.

Міцні та десертні виноградні вина для регулярного споживання категорично заборонені. Міцні вина містять 17,5% алкоголю й 6% натурального виноградного цукру. У десертних винах цукру вдвічі більше. Цукор сприяє засвоєнню спирту, тож десертне вино п’ється напрочуд легко, але сп’яніння від нього відбувається швидше й непомітніше.

Рятівні 50 грамів

Благородний, вишуканий, божественний, царський. Це про коньяк, який французи з пієтетом називають «вода життя».

У світі існує два типи коньяків: французький та іспанський. Перший виготовляють методом перегонки висококислотних і місткоспиртуозних білих виноматеріалів на білий спирт. Це легкий коньяк із квітковим ароматом. Другий тип виготовляють методом перегонки спиртовмісних низькокислотних білих виноматеріалів. Такі коньяки насичені, маслянисті, важкі, із відтінком плодів.

Пити коньяк теж треба вміти. По-перше, його подають неодмінно в широких із ледь звуженим догори горлом келихах. По-друге, перед споживанням напій належить потримати в долоні, доки його температура не наблизиться до температури тіла. Тільки тоді коньяк уповні розкриє свій неповторний смак і аромат. Ідеальна закуска до коньяку на дегустації — чорний шоколад та нейтральні фрукти (яблука, банани, столові сорти винограду). Цитрусові не годяться, оскільки ефірні олії заважають смаковим рецепторам розрізняти різні сорти напою.

Регулярне споживання коньяку в жодному разі не рекомендоване. Але вважається, що 50 мл «води життя» при серцевому нападі дозволять хворому дочекатися приїзду швидкої допомоги. При дуже високому артеріальному тиску 50 мл коньяку розширять судини й унеможливлять розвиток інсульту. Така ж доза та тепла ванна знімуть больовий напад при нирковій коліці, 25 мл коньяку допоможуть при головному болю спастичного характеру.

Надмірне захоплення коньяком зведе нанівець усі його лікувальні властивості.

І ще одне. Фруктоза та сахароза шкідливо впливають на серцево-судинну систему. Золоте правило культури споживання алкоголю: якщо п’єте багато спиртних напоїв, зведіть порцію десерту до мінімуму. І навпаки: їсте багато солодкого, пийте спиртного якомога менше.

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #02′  2013

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ