Статті

Раптова втрата нюху може свідчити про коронавірусну хворобу

Статті

Раптова втрата нюху може свідчити про коронавірусну хворобу

17/04/2020

Отоларингологи із Університету Цинциннаті (США) вважають, що в умовах епідемії коронавірусної хвороби раптова втрата нюху без закладеності носа та інших респіраторних симптомів є приводом пройти тестування на коронавірус SARS-CoV-2, який спричиняє COVID-19

Спостереження за розвитком коронавірусної хвороби COVID-19 виявляє, що вона не спричиняє таких поширених симптомів ГРВІ як нежить або закладеність носа. Через це COVID-19 важко сплутати і з сезонною алергією. Натомість новий коронавірус спричиняє вельми унікальну картину ураження верхніх дихальних шляхів: раптову втрату нюху (аносмію) за відсутності закладеності носа. Вони вважають, що така клінічна картина з дуже високою ймовірністю свідчить про зараження коронавірусом SARS-CoV-2, отже людині потрібно якнайшвидше самоізолюватися, зателефонувати сімейному лікарю та, за змогою, пройти тестування на коронавірус.

Вчені із Цинциннаті у систематичному огляді, опублікованому* в Laryngoscope Investigative Otolaryngology, проаналізували результати 19 досліджень, в яких були описані симптоми пацієнтів з COVID-19 , пов’язані з носом та його придатковими пазухами. Вони також взяли до уваги дослідження французьких колег, які показали, що із групи 55 пацієнтів із аносмією без назальної обструкції 94% мали позитивний ПЦР-тест на коронавірус SARS-CoV-2.

Як відомо, симптоми COVID-19 зазвичай розвиваються через 2-14 днів після зараження і це може бути гарячка, сухий кашель та задишка; симптоми можуть бути вираженими та потребувати госпіталізації пацієнта, а можуть бути слабкими. Нюх може зникнути на будь-якій стадії захворювання, але якщо це трапилося на початку, коли інших симптомів немає, то може допомогти своєчасно виявити захворювання та попередити передачу вірусу оточуючим.

subscribe

Коронавірус часто потрапляє в організм саме через ніс і починає розмножуватися у клітинах слизової носа. Ця стадія зазвичай безсимптомна або майже безсимптомна, тому варто пам’ятати про такий характерний прояв як раптова втрата нюху без закладеності носа. Якщо нюх зник, треба самоізолюватися та зателефонувати сімейному лікарю.

* Gengler I, Wang JC, Speth MM, Sedaghat AR. Sinonasal pathophysiology of SARS-CoV-2 and COVID-19: a systematic review of the current evidence. Laryngoscope Investigative Otolaryngology, 10 April 2020. doi: 10.1002/lio2.384.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ