профілактика і лікуванняСтатті

Випадання волосся після ковіду: що робити?

02/02/2022

Випадання волосся – звичайний процес, тобто його природний цикл. На день у нормі випадає 70-100 волосин. Однак варто тривожитися, якщо така кількість волосин залишається на гребінці після разового розчісування

Трихологи стверджують, що зазвичай волосся починає випадати не під час чи одразу після коронавірусу, а через 3-4 місяці після одужання. Це пояснюється просто: резерв поживних речовин в організмі вичерпався, а нові не виробляються. Спеціалісти зазначають, що порушення роботи волосяних цибулин не пов’язано з важкістю перебігу ковіду, статтю чи віком людей.

Причому, якщо активне випадання триває місяць-два, то відновлення нормального стану волосся може затягтися на пів року і довше.

На жаль, профілактики цього неприємного наслідку після перебутого коронавірусу не існує, оскільки це реактивне випадання волосся у відповідь на запалення, високу температуру чи прийом лікарських засобів. Тобто, простежується пряма залежність від реактивності (особливості реакції на подразники) волосяного фолікула кожної конкретної людини.

Читайте також: Доньки Афродіти

Чому випадає волосся?

Існує чимало причин, пов’язаних саме із коронавірусом. Зокрема:

  • – оскільки всі ресурси організму спрямовані на боротьбу з вірусом, їх не залишається для живлення  інших тканин;
  • – у разі згущення крові, зумовленого інфекцією, порушується живлення шкірного покриву через капіляри, відтак уражаються волосяні фолікули;
  • – організму бракує вітамінів групи В, які відповідальні за ріст волосся;
  • – вірусна інтоксикація;
  • – стрес внаслідок захворювання негативно впливає на функціонування всіх органів і систем;
  • – поява анемії внаслідок порушення вироблення гемоглобіну;
  • – дисфункція печінки як побічний ефект після прийому антибіотиків і гормональних лікарських засобів.

Кілька кроків для вирішення проблеми

  • – Не займайтеся самолікуванням. Лікар-трихолог всебічно розгляне проблему і призначить специфічні обстеження – трихоскопію і фототрихоскопію.
  • – А також – біохімічний і розгорнутий аналіз крові, аналіз на гормони щитовидної залози (дуже часто дисфункція щитовидки викликає сильне випадання волосся).
  • – Залежно від результатів аналізів буде зрозуміло, допомоги якого фахівця ви потребуєте: ендокринолога, гастроентеролога чи трихолога.
  • – Збалансуйте щоденний раціон і за потреби приймаєте відповідні вітаміни і мінерали. Оскільки найчастішою причиною випадання волосся вважається дефіцит біотину (вітамін В7), цинку і заліза, збагатіть меню продуктами харчування, які багаті на вказані речовини.

Джерела біотину: огірки, капуста, цвітна капуста, авокадо, банани, ягоди (полуниця, малина, журавлина).

Джерела заліза: м’ясо (індичка, яловичина, курятина, нежирна свинина, баранина, печінка); яйця; хліб з висівками; ячна, гречана, вівсяна, пшенична крупа; горіхи і насіння; ягоди і фрукти (яблука, гранат, кизил, хурма, слива); сухофрукти (курага, родзинки, чорнослив, інжир).

Споживання цих продуктів нормалізує рівень ферритину, білкового комплексу з атомами заліза, який незамінний для здоров’я волосся.

Джерела цинку: яєчний жовток, гарбузове, лляне, кунжутне насіння, вівсяні пластівці, зародки пшениці, арахіс, мигдаль, шпинат, гриби, горох, нут, коричневий рис.

Споживання цих продуктів пришвидшує регенерацію волосся і його ріст.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ