Статті

Тікай, нежить, тікай!

03/03/2020

Про помилки пацієнтів та основні правила фармацевтичної опіки відвідувача аптеки з ринітом розповідає Ольга Юкало, провізор КП ЛОР «Аптека № 1», Львів

Ольга Юкало (фото: Ігор Садовий)

Ольга Юкало (фото: Ігор Садовий)

— Дайте щось від нежитю, — традиційне прохання пацієнта, який потерпає від закладеності носа. Причому далеко не перший день, бо зазвичай люди з цією проблемою прямують до аптеки лише після того, як нежить добряче встигає набриднути.

Перш ніж запропонувати відвідувачеві «щось» та порадити, як лікувати нежить, завжди намагаюся з’ясувати для себе кілька важливих моментів. Наприклад: це самолікування чи людина радилася з лікарем бодай у телефонному режимі, ліки потрібні лише дорослим чи й молодшим членам сім’ї, скільки днів триває нездужання і який препарат від нежитю або народні методи лікування вже застосовував хворий.

Тому, опираючись на власний досвід, можу виділити низку помилок, яких постійно припускаються наші відвідувачі.

Помилка 1. Не усвідомлюючи, що причини нежитю бувають різні, а не тільки застуда, пацієнти використовують невідповідні лікарські засоби. Оскільки закладеність носа можуть зумовлювати алергія (сезонна і холодова), сухе і забруднене повітря у приміщенні, де доводиться тривало перебувати, гормональні зміни в організмі, які виникають, зокрема, у період вагітності, при клімаксі, на початкових стадіях цукрового діабету, наявність сторонніх предметів у носових ходах, то кожна з цих причин потребує своєї схеми лікування. А отже й різних назальних препаратів. Ось чому питання, чим лікувати нежить, необхідно обов’язково узгоджувати з сімейним, ЛОР-лікарем чи фармацевтом.

Помилка 2. Застосування судинозвужувальних назальних крапель понад 3–5 днів. Через те, що краплі і спреї з такою дією зменшують просвіт кровоносних судин і набряк слизової оболонки, вони дієво усувають закладеність носа. Однак неправильне використання цих засобів загрожує виникненням нових проблем. Зокрема, у зв’язку з ефектом звикання судини припиняють реагувати на ліки і звужуватися самостійно. Щоб дихати вільно, дозу доводиться постійно підвищувати і фактично не розлучатися з флакончиком крапель, внаслідок чого розвивається так званий медикаментозний нежить.

Подолати цю проблему можна тільки за допомогою ЛОР-лікаря, який не призначатиме судинозвужувальний препарат доки судини не відновляться.

Помилка 3. Прихильники домашніх крапель із соку цибулі, лимона, розчину господарського мила та інших агресивних речовин ризикують набути риніт у хронічній формі. Хоча цибулі дійсно притаманні бактерицидні властивості, чутлива оболонка носоглотки під впливом різкого цибулевого соку (навіть розведеного водою) набрякає, посилюється закладеність носа і погіршується виділення мокротиння. Відтак, зростає ризик виникнення гаймориту, адже при застої виділень формуються ідеальні умови для розмноження патогенних мікробів.

Для відновлення слизової оболонки потрібно її регулярно зволожувати, тобто промивати ніс сольовими розчинами. Їх можна купити у готовому вигляді в аптеці або приготувати самому: в склянку теплої води додати по ¼ чайної ложки солі і соди.

Читайте також: Фармацевтична опіка: риніт

Помилка 4. Ускладнення, про які хворий ще не знає. До прикладу, постійний набряк слизової оболонки носа у людей із сезонною алергією або у тих, хто легковажить і не звик лікувати нежить, з часом призводить до збільшення набряклих ділянок у носоглотці. Так з’являються поліпи. Збільшуючись, вони затримують слиз у носових ходах і є причинами хронічного риніту. Поза тим, хронізацію процесу спричиняють запалення придаткових пазух носа та травми, які призводять до викривлення носової перегородки. Звісно, без ЛОР-лікаря, а іноді й хірурга у таких випадках також не обійтися.

Помилка 5. Хворий не вміє належно висякатися. Звучить дивно, але правильне і регулярне прочищення носа справді має значення. Не варто як делікатно прикладати носовичок до носа, так і сякатися занадто гучно. У першому випадку слиз буде накопичуватися у носоглотці, а бактерії активно розмножуватимуться. У другому — слиз може потрапити в гайморові пазухи, а це майже гарантований гайморит у перспективі.

То ж як це робити правильно? Глибоко вдихнути через рот, притиснути пальцем одну ніздрю, різко видихнути через іншу; повторити у такому ж порядку з іншою частиною носа.

Висякуватися треба у міру потреби, але не рідше кількох разів на день. Завдяки цьому слиз не буде накопичуватися в носі та не загрожуватиме ускладненнями.

Помилка 6. Сон і робота у приміщеннях з низьким рівнем вологості повітря. Відомо, що ідеальна вологість у приміщеннях має становити 40–60%. Проте взимку через зачинені вікна, батареї центрального опалення, електричні нагрівачі вона знижується до 15–20%.

У таких умовах слизова оболонка носа стоншується і пересихає, інфекція «чіпляється» швидше і частіше. Тому варто повітря в приміщеннях зволожувати штучно, а у носові ходи вводити сольові розчини.

І, звичайно, дозволяйте собі відпочинок, щоб допомогти імунній системі впоратися із нездужанням.

subscribe

“Фармацевт Практик” #2′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ