Статті

Жінкам пропонують відкласти менопаузу на 20 років

06/08/2019

Якщо жінка хоче відкласти початок менопаузи, їй потрібно подбати про це років за 10, краще – за 20, а по-друге, запастися 7-11 тис. фунтів стерлінгів

Нова медична процедура може відтермінувати менопаузу на 20 років. Процедуру запропонували британські лікарі – спеціалісти зі штучного запліднення. Вони стверджують, що вона допоможе тисячам жінок уникнути або хоча б відтермінувати серйозні проблеми зі здоров’ям, які часто виникають в період менопаузи, в першу чергу, захворювання серцево-судинної системи та остеопороз. Також, вони впевнені, що метод може врятувати мільйони жінок від таких типових проявів менопаузи як припливи, пригніченість та тривожність, погіршення сну тощо.

Наразі у Великій Британії вартість процедури складає 7-11 тис фунтів стерлінгів. Її пропонують жінкам у віці до 40 років. У них за допомогою хірургії мінімального проникнення беруть невеличкий шматочок яєчника, розрізають його на фрагменти та заморожують із тим, щоби використати через якийсь час, наприклад, через 10 років, коли у жінки з’являться перші ознаки згасання статевої функції. Тоді шматочок яєчника розморожують та імплантують у якусь ділянку тіла з гарним кровопостачанням, зазвичай, під пахву. Якщо тканина яєчника пережила всі маніпуляції, вона забезпечить відновлення нормального рівню статевих гормонів в організмі жінки.

Читайте також: Сперматозоїд: шалені перегони

Вже дев’ять жінок «здали» на кріозберігання шматок тканини яєчника. Це перший проект, до якого залучені здорові жінки, які хочуть відтермінувати менопаузу. Раніше схожа процедура використовувалася для захисту фертильності жінок та дівчат, які проходять лікування від раку. Перед початком протиракової хіміо- або радіотерапії, яка може нанести непоправної шкоди репродуктивній функції, у пацієнтки беруть шматочок яєчника, заморожують, а потім реімплантують поруч із фаллопієвою трубою, в яку мають потрапити зрілі яйцеклітини.

subscribe

На який час нова процедура може уповільнити настання менопаузи, залежить від віку, коли було взято тканину яєчника, а також від віку її повернення в організм. Тканина, взята у жінки у віці 25 років, може відтермінувати менопаузу на 20 років, а у віці 40 років – на 5 років.

Сучасні молоді жінки мають шанси прожити 30-40 років в менопаузі, та досі єдиним рішенням для них була гормон-замісна терапія (ГЗТ), яка може бути рекомендована не всім. Тепер молоді жінки можуть розглянути можливість заморожування на майбутнє власної тканини яєчника. До речі, обговорюється також можливість та доцільність рутинного збору та заморожування тканини яєчника в молодому віці для подальшого використання як джерела власних яйцеклітин, тобто з репродуктивною метою.

Насамкінець слід зазначити, що, хоча ефективність процедури не викликає сумнівів, її безпека ще не доведена остаточно.

Джерело: Ian Sample. New medical procedure could delay menopause by 20 years // The Guardian, August 4, 2019.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ