Жизнь

Інструкції до ліків — шрифтом Брайля

13/02/2012

Як повідомили у Львівському обласному фонді соціального захисту і реабілітації сліпих, уперше в Україні спеціально для людей із вадами зору розпочато виготовлення супровідних інструкцій до лікарських засобів. Відповідно до проекту «Доступна Львівщина очима незрячих», що здійснюється за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, інструкції шрифтом Брайля та диски з озвученням будуть пропонуватися у 20 аптеках Львова

Керівник проекту Оксана Потимко зазначила, що інструкції до ліків для людей із вадами зору друкуватимуться рельєфно-крапковим шрифтом, а також озвучуватимуться для тих користувачів, котрі не володіють шрифтом Брайля. Комп’ютерний набір, оформлення, верстку, та друк інструкцій здійснюють безпосередньо працівники Львівського обласного фонду соціального захисту і реабілітації сліпих, які є інвалідами по зору. Озвучує інструкції акторка Національного театру ім. М. Заньковецької Олександра Бонковська.

Надруковані та озвучені інструкції будуть доступними в аптеках з березня 2012 р. До друку та озвучення вже підготовлені інструкції до 103 лікарських препаратів (це телефонний номер «швидкої допомоги»), які лікарі і фармацевти визначили на основі проведеного моніторингу. Надруковані інструкції по одному тому будуть в кожній із 20 аптек, а до кожного тому додаватимуться кілька десятків озвучених дисків. Періодично диски будуть поновлюватися.

«Для покупців із вадами зору провізори пропонуватимуть ознайомитися із показаннями та способами застосування, протипоказаннями до вживання того чи іншого лікарського засобу шляхом використання друкованого брайлівського тексту безпосередньо в аптеці. За потреби озвучена версія інструкцій на дисках безкоштовно надаватиметься незрячим покупцям для постійного користування вдома. Така послуга покликана допомогти людям із вадами зору самостійно та усвідомлено застосовувати ліки в домашніх умовах», — наголосила О. Потимко.

Підготувала Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #02′ 2012


https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ