Знижувати вагу запропонували за допомогою кишкових бактерій
Ожиріння пов’язане з недостатньою різноманітністю видів бактерій, які населяють кишечник, а збагачення кишкової мікрофлори за допомогою зміни дієти може сприяти зниженню ваги. Такі висновки можна зробити за результатами двох досліджень, проведених французькими вченими.
Перша група фахівців під керівництвом Емануель Лешательє (Emmanuelle Le Chatelier) з Національного інституту агрономічних досліджень досліджувала склад мікрофлори кишечника 292 датчан, 169 з яких страждали ожирінням, а 123 інших мали нормальну масу тіла.
Вченими було виявлено дві групи індивідуумів, які відрізняються за різноманітністю представлених у складі мікрофлори мікроорганізмів.Цікаво, що кишкова мікробіота учасників з «одноманітної» групи відрізнялася від неї у «різноманітної» лише на один-два види бактерій. У групу з одноманітним складом мікрофлори увійшло 23 відсотки учасників. У середньому, ці люди мали більшу масу тіла, ніж інші, у них частіше спостерігалися порушення ліпідного обміну, резистентність тканин до інсуліну, відзначався більш виражений запальний фенотип жирової тканини, що є факторами ризику розвитку діабету другого типу. Крім того, учасники з ожирінням із «одноманітної» групи швидше набирали вагу, ніж люди, у кишечнику яких знаходилось більше видів бактерій.
Друга команда, під керівництвом Орелі Котійяр (Aurélie Cotillard) з паризького Дослідницького центру des Cordeliers, вивчала зв’язок між раціоном, складом кишкової мікрофлори, а також метаболічними і запальними процесами в організмі. У дослідженні приймали участь 49 учасників, 38 із яких страждали ожирінням, а 11 – надмірною масою тіла. У 40 відсотків учасників склад кишкової мікрофлори виявився менш різноманітним, ніж у інших. Для них було розроблено дієту, спрямовану на збагачення мікрофлори. Вчені зафіксували, що при збільшенні різноманітності бактерій у кишечнику вага учасників почала знижуватися.
Отримані результати хоч і вимагають подальшого підтвердження, але свідчать на користь гіпотези про зв’язок між звичним раціоном, структурою кишкової мікробіоти і порушеннями метаболізму, а також дають підстави припускати, що розширення складу кишкових бактерій за допомогою відповідної дієти може позитивно вплинути на метаболізм і призведе до зниження ваги.
Інформацію підготовано за матеріалами наукового журналу “Nature”
Материал подготовила +Екатерина Свириденко