Статті

Зубні протези можуть почати покривати нанотрубками з двоокису титану

25/09/2013

Толу Шокухфар (Tolou Shokuhfar) з Мічиганського технологічного університету (США) має намір позбавити людей від ризику інфікування від час встановлення зубних імплантатів і одночасно звести нанівець ймовірність інших негативних наслідків, до яких може призводити імплантація зубних протезів.

Змінити ситуацію пані Шокухфар збирається за допомогою нового матеріалу – нанотрубок із двоокису титану, який використовуватиметься як покриття титанових протезів. Спочатку дослідник побоювалася можливих токсикологічних ефектів, викликаних нанотрубками, які теоретично можуть проникнути у живу клітину, але подальші випробування показали, що оксидно-титанові нанотрубки не лише не вбивають клітини, але навіть сприяють їх росту – включно з кістковою тканиною.

Окрім того, покриття шару з нанотрубок срібними наночастинками призводить до загибелі сторонніх мікроорганізмів, до того ж протягом усього терміну служби протеза. «Правильне дозування» подбає про відсутність «серйозного збитку» для клітин, що оточують імплантати такого типу. На поверхні з нанотрубок наноситься і довго утримується напроксен – речовина, здатна запобігти запальний процес після пересадки, що часто стає причиною повторної операції.

Використання таких покриттів разом із новими цирконієвими протезами (діоксид цирконію) фахівцям здається особливо перспективним: вони білі, а це у поєднанні з прозорими нанотрубками з двоокису титану зможе надовго забезпечити стабільний вигляд імплантату, тоді як через оболонку звичайних титанових протезів іноді просвічує темний метал.

Також важливо, що, на відміну від нинішніх покриттів, які наносяться на титанове тіло штучного зуба, покриття з нанотрубок значно дешевше. Цей матеріал дуже поширений і входить навіть до складу зубної пасти.

Пані Шокухфар із колегами отримали проміжний патент на свою розробку і випробовують її у двох звичайних лікарнях. Спеціалісти подіваються найближчим часом досягти ліцензування новинки в якості ринкового продукту.

 

За матеріалами Royal Society of Chemistry Advances

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ