Статті

Зубний біль терпіти не можна!

02/06/2020

Що таке біль?

Усі знають, що біль — це захисний механізм організму, який попереджає нас про небезпеку. Міжнародна асоціація з вивчення болю трактує цей процес як неприємне відчуття та емоційне хвилювання, що пов’язані з реальним чи потенційним ураженням тканин організму. Біль проявляється через специфічну поведінку людини і появу вегетативних реакцій.

Класифікують різні види болю, серед яких найбільш нестерпним є зубний. Чому? Бо щелепно-лицева ділянка особливо «багата» на соматичну і вегетативну іннервацію. Тобто там дуже багато нервів, які з’єднують органи і тканини з центральною нервовою системою. До прикладу, на 1 кв. см шкіри припадає близько 200 больових рецепторів, а на таку ж площу дентину — 30 тис.! Окрім того, зубний біль може поширюватися на скроневі, тім’яну, лобну ділянки, на гортань, ніс і вуха.

Водночас існує таке поняття, як особистий больовий поріг. Це індивідуальна особливість сприймати больові подразники різної інтенсивності з притаманною конкретній людині гостротою. Інакше кажучи, однакову силу болю різні люди сприймають по-різному.

Причини зубного болю

Серед основних причин — ураження зубних та інших тканин, невралгія трійчастого нерва та інші стоматологічні захворювання.

Софія Гриновець

Софія Гриновець

У разі розвитку карієсу пошкоджений зуб реагує болем на солодощі, гарячу або кислу їжу. Після чищення зубів чи полоскання ротової порожнину біль минає. Але тільки у разі неглибокого карієсу. Якщо процес запущений, візиту до стоматолога не оминути. Адже окрім больових відчуттів, нелікований карієс загрожує руйнуванням емалі і м’якої зубної тканини.

Пульпіт (запалення судинно-нервового пучка зуба) як ускладнення карієсу може цілком зруйнувати зуб і спровокувати розвиток гаймориту, менінгіту та інших інфекційних недуг. Тоді спостерігається сильний мимовільний короткочасний або тривалий біль, який посилюється ввечері. Він може охоплювати безпосередньо хворий зуб, а також зуби, які розміщені поряд, поширюватися на всю щелепу, вухо, потилицю.

Запущений пульпіт призводить до більш серйозного захворювання — періодонтиту, який супроводжується сильним ниючим болем, що посилюється при натисканні на зуб. З’являється флюс, набрякають ясна і напухає щока. При задавненому стані запалення переходить на окістя. А це вже нова недуга, що називається періостит — накопичення гною під окістям. Біль при цьому поширюється на всю щелепу. Своєчасне лікування унеможливить поширення гнійних процесів на м’які тканини чи кісткову тканину щелепи.

Ще одна причина зубного болю, пов’язана зі стоматологічними захворюваннями, — пародонтит. Запалення тканин ясен також є наслідком задавненого карієсу. Воно небезпечне ще й тому, що з часом зуби починають розхитуватися і випадати.

Завдяки активній рекламі виробників зубних паст про підвищену чутливість зубів (гіперестезію) тепер відомо кожному відвідувачеві аптеки. Гіперестезія — це напад короткочасного раптового гострого болю через потоншення зубної емалі і оголення дентинних канальців. Гострий біль виникає як в ділянці одного, так і декількох зубів (локалізована гіперчутливість) або цілого зубного ряду (генералізована гіперчутливість). Такий біль відчувають до 30% дорослих хоча б раз у житті. Відчуття болю при підвищеній чутливості кожна людина сприймає по-різному. Зазвичай він локалізується на передніх поверхнях і на ділянці шийок зубів.

Зубний біль потрібно купірувати

Біль, особливо зубний, не варто терпіти, оскільки больові відчуття шкодять організму, порушують імунний статус і його реактивність, гормональний баланс, психічну рівновагу.

Сильний біль сприяє виробленню в організмі гормонів стресу, які, своєю чергою, призводять до змін рівня артеріального тиску, підвищення вмісту глюкози в крові, зниження опірності. В таких випадках застосування анальгетиків може нетривало полегшити стан людини, якщо до лікаря неможливо потрапити одразу. Регулярний і безконтрольний прийом ліків усунути причину болю не зможе, тому візит до стоматолога є обов’язковим.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
На щастя, сучасна стоматологія — це лікування зубів без болю. Зазвичай хороший стоматолог опісля порадить лікарський засіб, який допоможе усунути залишкові больові відчуття. Також з цією проблемою можна звернутися до аптеки. Окрім відповідних знеболювальних препаратів, провізор запропонує лікувальні зубні пасти, ополіскувачі і зубні нитки для якнайшвидшого відновлення пацієнта.

Софія Гриновець, провізор аптеки «D.S.», м. Львів

“Фармацевт Практик” #5′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ