У червоному вині знайдено природний антидепресант
Рятуєтесь червоним вином від турбот, тривог та стресу? Цей «терапевтичний» ефект не варто пояснювати лише дією етанолу. Дослідники з Університету Бафало (США) з’ясували*, що сполука ресвератрол, яка міститься в шкірці винограду та, відповідно, у вині, чинить антистресову дію – блокує експресію ферменту, пов’язаного з симптомами депресії та тривожності
Ресвератрол – поліфенол, який міститься в шкірці винограду та різних ягід, в какао та горіхах. Ресвератрол синтезується в рослинах у відповідь на бактеріальні або грибкові інфекції – як захисна реакція. Цю сполуку активно вивчають, деякі вважають її ледь не панацеєю та приписують здатність подовжувати життя, але дані наукових досліджень є вельми суперечливими. В будь-якому разі, дослідник з Бафало виявили раніше невідомий ефект ресвераторолу – його здатність впливати на синтез ферменту фосфодіестерази-4 (ФДЄ-4), який, в свою чергу, залежить від гормону стресу кортикостерону.
Читайте також: Активное долголетие = правильное питание
Кортикостерон – кортикостероїдний гормон, що виробляється в надниркових залозах та бере участь в регуляції відповіді організму на стрес. Значний стрес може призвести до надто високої концентрації кортикостерону в головному мозку та, врешті решт, спричинити депресію або інші психічні проблеми. Більшість сучасних антидепресантів впливають на обмін серотоніну та норадреналіну в мозку, а метаболічні шляхи кортикостерону залишаються поза їх дією. При цьому, як зазначають дослідники, лише один з трьох пацієнтів з депресією відповідає на лікування та досягає повної ремісії.
В роботі* було знайдено, що ФДЕ-4, синтез якого індукує висока концентрація кортикостерону, спричиняє депресивно- та тривожноподібну поведінку. ФДЕ-4 знижує рівень циклічного аденозинмонофосфату (цАМФ) – молекули-посередника, що переносить в клітині сигнали щодо різних фізіологічних процесів. Дефіцит цАМФ, відповідно, веде до різних змін в мозку. Виявилося, що ресвератрол шляхом блокування експресії ФДЕ-4 чинить нейропротекторну дію – забезпечує захист нейронів від руйнівного впливу надлишку кортикостерону. Вчені вважають, що ресвератрол може відкрити новий напрямок у лікуванні депресії та тривожних розладів.
Незважаючи на можливу користь ресвератролу, зі споживанням червоного вина, як і решти алкогольних напоїв, слід бути обережним, адже алкоголь шкідливий для багатьох органів та систем людини та може викликати залежність.
Читайте також: Опасные конгенеры
* Zhu X, Li W, Li Y et al. The antidepressant- and anxiolytic-like effects of resveratrol: Involvement of phosphodiesterase-4D inhibition // Neuropharmacology, 2019, 153: 20-31. doi: 10.1016/j.neuropharm.2019.04.022.
Фото під заголовком: MonikaP (pixabay.com)