Новини

АПАУ за зміни, але обґрунтовані

08/07/2020

Понад десять років права та інтереси найбільших аптечних мереж України відстоює і захищає ГС «Аптечна професійна асоціація України» (АПАУ). Сьогодні, в часи економічної нестабільності, політичних перипетій, законодавчих «турборежимів» діяльність громадських організацій є особо важливою. Про актуальні питання, якими зараз опікується АПАУ, розповідає її директор Володимир Руденко, професор, д-р фарм. наук

Володимире Васильовичу,  як працює громадська спілка в умовах карантину?

Володимир Руденко

Володимир Руденко

– Карантин вніс певні корективи в роботу аптек, а відповідно й нашу. Адже аптекарі практично опинилися з перших днів пандемії на передовій. Ажіотаж, величезні черги, розгнівані пацієнти. Розкуповувалися всі медпрепарати, маски, антисептики. Треба чи не треба. Брали все. А потім, коли на деякі препарати і ті ж таки маски стався дефіцит, саме до аптек люди почали пред’являти претензії…

АПАУ за цей час підготувала ряд відкритих звернень до представників влади, регуляторних органів, власників аптек щодо соціального захисту прав провізорів та фармацевтів. Питання фармопіки, тестування – все це зараз тримаємо на контролі.

Щодо безоплатного тестування, то тут взагалі цікава історія. Про фармацевтів практично забули, коли приймали рішення стосовно включення до переліку професій, представники яких знаходяться в зоні ризику через COVID-19. Довелося «стукатися» в двері багатьох інстанцій, поки нас почули. Як результат, Наказом від 20.05.2020 №1227 внесено зміни до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», та включено фармацевтичних працівників до переліку осіб, які підлягають обов’язковому регулярному тестуванню, та визначена його періодичність – 1 раз на 30 днів.

Фармацевти завжди на передовій. Чи то пандемія, чи зміни цін – перші «списи» завжди летять у аптекарів…

– Наші люди звикли, як тільки що занепокоїть – відразу йдуть в аптеку. Фармацевту часто доводиться не тільки надавати допомогу, відповідно до правил фармацевтичної опіки, а й вислуховувати скарги і невдоволення щодо роботи аптечного закладу, та й взагалі на життя. Ніхто не хоче брати до уваги, що ціни на ліки формує виключно виробник. Хоч ми в публічних виступах наголошуємо на цьому на кожному кроці. Дорожчає все, не тільки ліки. Але без ліків складно обійтися, тому збільшення ціни завжди найпомітніше. Але вини аптекарів в цьому годі шукати.

Хочу наголосити, що роль аптеки, як закладу охорони здоров’я, роль провізора, фармацевта потребують більшої уваги та поваги в суспільстві. Це одне з питань,яке ми постійно озвучуємо в ЗМІ, обговорюємо з професійною спільнотою в рамках Аптечного Саміту, який АПАУ проводить щороку від часу свого заснування.

– Які головні питання виносяться на обговорення на «Аптечний саміт – 2020»?

Питань за поточний рік назбиралося багато. Життя взагалі щедре на «сюрпризи», а останнім часом й поготів – законопроєкти з’являються, як гриби після дощу. Не всі звісно, але є чимало таких, які окрім здивування нічого не викликають. Їх можна характеризувати лише як результат чиїхось політичних амбіцій, кулуарних домовленостей. От хоч б взяти питання дистанційної торгівлі, яку було дозволено Урядом виключно на час карантину. Наразі окремі представники бізнесу, які не мають ліцензії на роздрібну торгівлю лікарськими засобами, але займаються їх незаконною доставкою, активно закликають владу дозволити законом дистанційну торгівлю і доставку ліків. Ними розгорнута велика PR-кампанія з метою легалізації своєї діяльності, нівелювання в логістичному ланцюгу ролі та значення аптеки, її фахівців – провізорів та фармацевтів – в забезпеченні населення ліками.Чомусь прийнятними є заяви, що аптека-монополіст, який не хоче змін. Ми не проти змін (в цьому питанні так точно!), але вони мають бути доречними.

Багато запитань у нас і до нових законопроектів, які невдовзі мають розглядати парламентарі. Чому в жорсткі рамки ставлять аптечні заклади, а яку відповідальність будуть нести поштові оператори, які сьогодні займаються доставкою лікарських засобів? Де прописано роль кур’єра? Хто відповідатиме за ліки, якщо вони принесуть шкоду хворому? Кур’єр? Ні. Він прийшов і пішов. Кого цікавить, як він ніс чи віз ті ліки. Може він їх взагалі замінив на інші дорогою. Все у наш час трапляється. А аптека знову буде крайньою?

Лікарські засоби є особливий товар, який потребує особливих умов зберігання, транспортування, відпуску з метою збереження їх якості й лікувального ефекту. Порушення цих умов при дистанційній торгівлі може нанести шкоду здоров’ю та становити загрозу життю пацієнтів.

Недавно під час онлайн-зустріч з представниками Американської торговельної палати міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголосив на проблемах фальсифікації та нелегальної торгівлі лікарськими засобами. За його словами, МОЗ України спільно з Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками розробили проєкт Закону, який має на меті, зокрема, посилити адміністративної відповідальності за відпуск неякісних лікарських засобів та недотримання умов їх зберігання. МОЗ попереджає, що з прийняття закону про дистанційну торгівлю ліками кількість фальсифікату може тільки збільшитися. АПАУ підтримуємо позицію міністерства і розраховує на здоровий глузд та відповідальність народних обранців.

До того ж, якщо повернутися до обговорення Комітетом законопроєкту №3615 і альтернативного документу №3615-1, то майже всі учасники засідання – народні депутати Сергій Кузьміних, Валерій Зуб, Лада Булах, Ольга Стефанишина одностайно підтримали те, що правила дистанційної торгівлі лікарськими засобами мають бути врегульованими належним чином, прописана відповідальність всіх учасників, відповідно до Директиви 2001/83/Європейського Парламенту та Ради ЄС. Побачимо, як буде.

– З якими пропозиціями виступає АПАУ?

– Вважаємо, що з впровадженням дистанційної торгівлі не варто поспішати. Ми підготували кілька запитів, аналітичних матеріалів. Необхідно обов’язково передбачити відповідальність за незаконну доставку, шляхом змін до Кодексу України про адміністративну відповідальність та Кримінального кодексу України. Провести аналіз внутрішнього законодавства ЄС щодо вимог до транспортувальника та доставки ліків.

Ми також виступили з пропозиціями щодо встановлення вичерпного переліку вимог, обов’язкових для виконання ліцензіатом з метою провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами через інтернет-аптеку.

Вважаємо, що треба дозволити здійснювати дистанційну торгівлю та доставку ліків через інтернет-аптеку виключно ліцензіатам, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі ліками, згідно з отриманою ліцензією.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
Пропонуємо виключити з законопроєкту №3615-1 кур’єрські служби доставки з переліку суб’єктів господарювання, які можуть залучатися до здійснення доставки ліків, оскільки їх діяльність неврегульована чинним законодавством. Чітко прописати вимоги до суб’єктів господарювання (операторів поштового зв’язку), які будуть залучатися на договірних засадах до здійснення такої діяльності, а саме: зобов’язати отримати ліцензію та дотримуватися вимог Законів України «Про лікарські засоби», «Про ліцензування видів господарської діяльності», вимог Ліцензійних умов в частині здійснення доставки лікарських засобів.

Сподіваємось, що до наших зауважень та пропозицій прислухаються.

Джерело: прес-служба АПАУ

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ