Аптечные будниПодії

«D.S. ТАЄМНА АПТЕКА» ЛІКУЄ ДУШЕВІ РАНИ

20/07/2022

Ранок 24 лютого поділив життя кожного громадянина України на «до» і «після». Кілька днів ми всі оговтувались від новин, проте потрібно було жити і працювати далі. «D.S. Таємна Аптека» — не просто аптека-музей, який працює в історичній будівлі 1772 року, але й відомий з 2013 року львівський бренд. Як живеться і працюється в умовах військового стану, розповідає керівниця музею Лілія Гнатишин

Мене часто запитують: «За що ми воюємо?».

Можу відповісти: «Перестаньмо воювати — тоді зрозумієте».

Вінстон Черчилль

«За» і «проти»

Шок і розгубленість — це перші відчуття, які виникають, коли людина з вирію мирного життя потрапляє під обстріли та бомби. Потім з’являється бажання захистити ближніх і зберегти від варварів найцінніше — культуру. І це не пусті слова. Ще під час Другої світової війни, коли Вінстону Черчиллю принесли на підпис бюджет, він, погортавши документ, запитав: «А де ж витрати на культуру?» На здивований вигук секретаря: «Так війна ж іде! Яка культура?» Прем’єр-міністр відповів: «Якщо немає культури, навіщо ми тоді воюємо?».

Тож, оговтавшись від першого шоку, ми були змушені сховати крихкі експонати — автентичний скляний і керамічний аптечний посуд, інсталяцію із зовнішньої вітрини аптеки до нашого підземелля. Виставкові полиці музею спорожніли… Ми запитали себе, чи доречно відновлювати роботу, адже, крім освітньої складової, екскурсії в Таємній Аптеці мають і розважальну? Чи готові люди психологічно сприймати такий формат? Проте ми розуміли, що варто спробувати. Можливо ми зможемо допомогти відвідувачам хоча б на деякий час відволіктись від нашої спільної біди, заспокоїти, надати психологічний комфорт, безпеку.

Зваживши всі «за» і «проти», 17 березня ми повернулись до роботи. Особливість екскурсій завжди полягала у тому, що ми намагались викликати позитивні емоції у відвідувачів, залучаючи їх до дійства. Звісно емоційно було важко це робити, але ми ставили перед собою завдання допомогти відвідувачам абстрагуватись від ситуації, в якій всі опинились. З рештою люди повинні не забувати радість, усмішки, подив навіть у найтемніші часи.

Спочатку відвідувачі не були відкритими до позитивних емоцій, проте згодом екскурсоводам вдалось самим налаштовуватись і дарувати гостям позитив, який вони потребували. Зворотній зв’язок, отриманий від перших відвідувачів, додав впевненості у правильності рішення.

Портрет гостя, або Ласкаво просимо!

Коли ми відновили роботу, нагальною стала потреба повернути і відвідувачів. Звісно, гостей стало менше. В першу чергу, поменшало львів’ян, перестали ходити шкільні групи. По-друге, припинився туристичний потік, зокрема іноземних груп, яких раніше було багато.

Ми вже були у схожій ситуації у 2014 році, коли війна тільки розпочиналась. Як і тоді, ми почали залучати до нашого інтерактивного музею переселенців, які були змушені покинути власні домівки. Досвід роботи з людьми у важкому психологічному стані, кожен з яких має свою складну історію, допоміг нам впоратися із ситуацією. Необхідно не тільки відчути настрій і налаштуватись, але й підбадьорити, заспокоїти, відволікти і занурити в атмосферу казки. Багато гостей із Центру та Сходу України тільки відкривають для себе Львів і нашу спільну історію. «Оживити» історію аптеки, «запалити» іскру цікавості у найменших і здивувати старших відвідувачів із Києва, Харкова, Донецька, Одеси, Полтави, Миколаєва, Дніпра — головне завдання екскурсовода.

Додатковою перевагою Таємної Аптеки є те, що наше підземелля є надійним укриттям: міцні стародавні стіни, два виходи та система вентиляції. Тож гості музею можуть почувати себе у безпеці навіть під час повітряної тривоги. З рештою ми змогли навіть повернути експонати на місце і відновити екскурсію у повному обсязі.

В свою чергу працівники нашого інтерактивного музею надихаються сміливістю маленьких відвідувачів. У книзі «Рецепти щастя» з’явилось багато дописів із побажаннями процвітання та мирного неба. Найменші відвідувачі у «Ступці бажань» часто загадують спільне для всіх українців — перемоги Україні та миру на нашій землі.

Віддавати означає жити

Ми розуміємо, що багато українців опинились у скруті, і намагаємось допомагати всім, чим можемо. Співпрацюємо з волонтерами, громадськими та благочинними організаціями, приватними компаніями, які готові надати допомогу. Серед наших партнерів Центр адаптації та реінтеграції «Оріяна +», ГО «Явір», АТ «Львівгаз», Навчально-реабілітаційний центр «Довіра», львівський туристично-інформаційний центр, ГО «Турбота в дії», ГО «Повернись живим».

Ми організовуємо безкоштовні екскурсії, майстер-класи для дітей різного віку. Так з квітня по червень Інтерактивний музей «D.S. Таємна Аптека» безкоштовно відвідало близько 500 діток вимушених переселенців. 105 маленьких відвідувачів стали учасниками екскурсії «Дитячі історії», під час якої не тільки дізнались історію фармації Львову, але й побували у середньовічній лабораторії, а, виконавши спеціальні завдання, стали членами Таємного аптечного товариства. На майстер-класі «Таємна Лабораторія» гості дізнались чимало цікавинок із хімії, фізики та інших наук про Землю. Учасники спробували самі провести хімічні досліди й пояснити різні хімічні й фізичні явища. Творчий майстер-клас «Весняний пейзаж» знайшов яскравий емоційний відгук у малечі, яка навчились змішувати фарби, підбирати кольори, користуватися художніми інструментами та створювати власні картини. Такі майстер-класи мають не тільки пізнавальний, але й певний терапевтичний ефект. Вони відволікають, розслабляють і заспокоюють.

У День музеїв ми відвідали львівське модульне містечко для переселенців і організували виїзну презентацію-запрошення до Інтерактивного музею «D.S. Таємна Аптека», де розповіли про нас і атракції, які влаштовуємо, провели разом з дітками експеримент «Фараонові змії».

Ми віддаємо 10% від реалізації нашої сувенірної продукції у фонд «Повернись живим».

Не тільки розважати, але й навчати

Ми не зупиняємось на досягнутому і намагаємось вдосконалювати та розвивати наш музей. Працюємо над розширенням колекції, а, відповідно, і доповненням екскурсій новими цікавинками. Так, намагаючись прищепити дітям любов до природничо-наукових дисциплін, працюємо над розширенням експериментами та ефектними дослідами майстер-класу «Таємна Лабораторія».

Ми усвідомлюємо важливість просвітницької роботи і відповідальність за поширення інформації про історичну спадщину. Від цього залежить уявлення про Україну наступних поколінь. Відродити історичну пам’ять, позбавити свідомість від поширюваних росією міфів — наша мета.

Війна — період, коли ми піддаємо сумніву важливість, зміст базових понять, таких як цивілізація, культура, людяність. Українці втрачають рідних, друзів, дім…

Наша історична спадщина — це один із визначальних чинників у формуванні уявлення про спільне минуле і майбутнє, своє місце в цьому світі. Знання історії — наша зброя в інформаційній війні. Не даремно вороги так прагнуть знищити наші пам’ятки. За даними міністерства культури та інформаційної політики України, на 1 липня 2022 року російські агресори вчинили 407 злочинів проти культурної спадщини. Їх мета — відібрати нашу історичну пам’ять, знищити докази нашої самобутності. Та ми віримо — їм це не вдасться.

Віримо в себе! Віримо в ЗСУ! Працюємо для людей! Разом до перемоги!

Підготувала Наталія Малішевська

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ