Аптечные будни

Олена Хомич: фармацевт – професія відповідальна

29/08/2022

В перші часи широкомасштабної війни росія запустила крилаті та балістичні ракети по Києву, Харкову, Івано-Франківську, Луцьку, Дніпру, Василькову. Київська область з першого і до сьогоднішнього дня залишається в зоні потенційного ризику обстрілів. Як працюють аптеки Київщини сьогодні, розповідає директор КП «Бориспільска центральна аптека № 24» Олена Хомич

Під супровід гармат

Олена Хомич

Можна сказати, що нам пощастило — Бориспільський район не зазнав таких втрат, як північна Київщина. Ми не працюємо під бомбами і обстрілами, як наші колеги з Харківської, Донецької, Луганської, Сумської, Миколаївської та Херсонської області. Але фактично в першій фазі довелось бути у прифронтовій зоні. Вибухи, ДРГ, понівечені дороги… Звісно, у кожної людини є, так би мовити, власний «поріг больового відчуття». Хтось залишився на місці, але багато людей евакуювалося і нам довелося закрити кілька структурних підрозділів. До війни підприємство в своєму складі нараховувало 10 аптек , 9 аптечних пунктів та 2 аптечних пункти другої групи.

Те, що аптека є закладом охорони здоров’я і на ній лежить висока відповідальність у забезпеченні населення життєво необхідними ліками, особливо гостро відчуваєш у такі часи, як сьогодні. В перші дні війни, коли в місті Борисполі були зачинені всі приватні аптеки, наше підприємство продовжувало працювати та забезпечувати лікарськими засобами в першу чергу захисників територіальної оборони та військових на передовій.

На разі тільки «Бориспільська центральна аптека № 24» забезпечує важко хворих людей Бориспільського, Переяславського, Баришівского та Яготинського районів наркотичними, психотропними та сильнодіючими лікарськими засобами. Ми постачаємо необхідні ліки у всі бюджетні установи, продовжуємо роботу по урядовим програмам, зокрема «Доступні ліки», обслуговуємо пільгові категорії населення. Як ви розумієте, забезпечення безоплатними ліками пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями чи цукровим діабетом під час війни дуже не просто.

Майже всі аптечні заклади на початку «гарячої» фази війни відчули проблеми з постачанням лікарських засобів та медичних виробів. Дистриб’юторські компанії не могли забезпечити нас товаром, логістика була порушена, дороги розбиті. Ми намагалися самотужки знайти вихід. Спочатку власноруч перевозили товар із наших закритих аптек до працюючих, але вирішити проблему дефектури таким чином не можливо, тому ми самі почали їздити на склади постачальників.

Складні часи вимагають нестандартних рішень і людей з певними рисами характеру – сміливість, рішучість, відповідальність. Тож хочу подякувати за самовіддану працю нашому завгоспу П.І. Пасенко, який доклав максимум зусиль для забезпечення підприємства продукцією, та моєму заступнику К.Б. Киян, стійкість, витримка, добрий інтелігентний характер якої допомагав зберегти психологічний клімат у колективі. Завдяки таким людям ми забезпечили безперебійну роботу комунального підприємства, і мали змогу надавати фахову допомогу відвідувачам аптек. До речі, Катерина Борисівна вже мала сумний досвід. Через агресію росіян на сході країни, їй із родиною довелось свого часу залишити рідне місто Кадіївка Луганської області та переселилася до нас у Бориспіль. Також, я хочу подякувати всьому колективу комунального підприємства та їх сім’ям, які в перші тижні війни всіма можливими і неможливими силами допомагали нам у роботі.

Екстемпоральні ліки: необхідність чи надмірність

Асортимент нашого підприємства дуже широкий. Як говорилось вище, в нас представлені не тільки ОТС-препарати, а й значна частина RX сегменту, зокрема наркотичні та психотропні засоби. Але те, чим ми насправді пишаємось, — виготовлення ліків за індивідуальними прописами. Вже багато років точаться дискусії, чи потрібні вони. Не тільки приватні аптеки, але й комунальні відмовляються від виготовлення ліків в аптеці, посилаючись на високі вимоги щодо організації самого процесу, підготовки приміщень, ліцензування, закупівлі АФІ, а також скорочення кількості фахівців, які на практиці вміють виготовляти ліки. До екстемпорального виробництва часто ставляться як до якоїсь «надмірності».

Наше підприємство дотримується класичного погляду на аптеку, як місце, де не тільки реалізують, але й виготовляють ліки, гарантуючи індивідуальний підхід до кожного пацієнта з урахуванням його віку, маси тіла, симптомів хвороби, супутніх захворювань тощо.

Не звертаючи увагу на всі негаразди, у воєнні часи нам вдалося не тільки зберегти багаторічні традиції, а й відновити цей унікальний вид діяльності на якісно новому рівні. Наразі ми виготовляємо одно- та багатокомпонентні засоби у різних лікарських формах. Ці високоефективні, практично ексклюзивні препарати подекуди не можуть вироблятися великими партіями в заводських умовах саме через свою багатокомпонентність та відсутність консервантів, що обмежують термін придатності.

Хочеш мати кваліфікованих працівників — навчай

Щоб колектив працював, як злагоджений механізм, надавав кваліфіковану допомогу відвідувачам і приносив прибуток компанії, потрібно не тільки мотивувати, але й навчати фармацевтів. Ми впевнені, гарного працівника потрібно виховувати.

Тож з 2011 р.  КП «Бориспільська центральна аптека № 24» стала базою для проходження практики, стажування та інтернатури для студентів багатьох медичних навчальних закладів України: Харківська медична академія післядипломної освіти, Національний фармацевтичний університет, Національний медичний університет  ім. О.О. Богомольця, ПВНЗ «Міжнародна академія екології та медицини» тощо.

Особливо тісні стосунки в нас склалися із кафедрою фармацевтичної технології і біофармації Національного медичного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика. КП «Бориспільська центральна аптека № 24» стала майданчиком для проведення консультативної, навчально-виховної та науково-дослідної роботи. На нашій базі проходять семінари, клінічні, науково-практичні конференції, консиліуми. Науковці кафедри досліджують фармакологічно активні сполуки, займаються розробкою екстемпоральних лікарських засобів, проводять експертну оцінку їх ефективності та впроваджують нові рецепти в практику. Для нас важливо бути частиною такої відповідальної роботи. Ми не тільки беремо участь у навчанні молоді, але й самі підвищуємо кваліфікацію. В нашій професії це надважливо, оскільки на фармацевтах лежить висока відповідальність за здоров’я нації.

Підготувала Наталія Богданів

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ