Новини

Арсеній Яценюк про реформу системи охорони здоров’я

09/12/2014

У вівторок, 9 грудня, на засіданні Кабміну прем’р-міністр України Арсеній Яценюк розповів про нову Програму уряду. Зокрема він зупинився на реформі системи охорони здоров’я

Серйозні зміни чекають на систему реєстрації лікарських засобів.

„Я, напевно, почну з найбільш болючого, – сказав голова уряду. – Це ліки. І тут ми йдемо на безпрецедентний крок: до парламенту вноситься закон про фактичне визнання всіх лікарських засобів та медичних препаратів, які пройшли реєстрацію в наступних країнах: Євросоюз, США, Канада, Австралія та Японія. Це означає, що ми відміняємо бюрократичну і корупційні реєстрацію лікарських засобів і медичних препаратів, які пройшли відповідну реєстрацію та ліцензування в цих країнах. Для цього буде внесено Закон України “Про лікарські засоби”, внесення змін до відповідного закону”.

Нагадаємо, що в вересні 2014 р. президент України Петро Порошенко підписал закон, який спрощує процедуру реєстрації деяких медикаментів, а також доступу на український ринок препаратів, що мають у США та ЄС статус орфанних, тобто призначені для лікування рідких захворювань.

Про держзакупівлі ліків Арсеній Яценюк сказав наступне:

„Що стосується закупівлі за державні кошти лікарських засобів та медичних препаратів. Це є частина коаліційної угоди, і позиція Уряду: ми виділяємо з МОЗу низку функцій щодо закупівлі лікарських засобів та медичних препаратів і передаємо її до системи ООН. Низка вакцин і спеціальних медичних препаратів, у тому числі ВІЛ-інфекція, інші спеціальні лікарські препарати будуть закуповуватися за схемою і моделлю через систему ООН, в тому числі ЮНІСЕФ, ВООЗ та інші міжнародні організації.”

Про необхідність виведення держзакупівель зі сфери відповідальності МОЗ раніше заявляли дійсний міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі та його попередник та перший заступник Василь Лазоришинець.

У нового уряду є плани й щодо зміни системи фінансування закладів охорони здоров’я.

„До парламенту буде внесено два ключових закони – “Про державно-приватне партнерство” та “Про заклади охорони здоров’я та медичне обслуговування”, – зазначив прем’єр. – І ми декларуємо про те, що в Україні буде введено медичне страхування. Повноцінне медичне страхування. В країні немає безкоштовної медицини, це брехня. 8%, до речі це цифра, яка відповідає повністю витратам на медицину в країнах-членах ЄС. 8% йде в повітря, до людей ці гроші не доходять. За все платять. Саме тому цих 8% бюджетних витрат на систему охорони здоров’я повинні отримати ефективне використання через прийняття закону України про медичне страхування.”

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ