АктуальноНовини

АРВ-терапію отримають ще більше хворих на ВІЛ/CНІД

13/08/2012

Сьогодні у МОЗ України відбувся брифінг за результатами перемовин з міжнародними фармацевтичними компаніями щодо забезпечення АРВ-препаратами хворих на ВІЛСНІД, у якому взяли участь Голова Держслужби соцзахворювань Тетяна Александріна, Голова Координаційної ради ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Володимир Жовтяк та радника Міністра охорони здоров’я Дмитро Підтуркін.

За підсумками переговорів фармацевтичні компанії надали МОЗ пропозиції щодо власних ініціатив із додаткового забезпечення хворих ліками. Втілення цих пропозицій дасть змогу МОЗ цього року додатково охопити лікуванням близько 1800 нових пацієнтів. Препарати, які нададуть фармацевтичні компанії, ввійдуть до базових схем антиретровірусної терапії першого ряду.

У ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” підтримують такі результати переговорів. “Ми задоволені, що в цій ситуації ВІЛ-позитивні люди перемогли. Ця перемога вимірюється дуже просто: вони отримують лікування, а отже – виживуть. Надзвичайно позитивним моментом є те, що всі сторони, залучені в процесі переговорів, проявили відповідальність, виваженість та мудрість у цій непростій ситуації” – зазначив Володимир Жовтяк.

Водночас МОЗ та Державна служба соцзахворювань України наголошують на важливості формування подальшої мотивації ВІЛ-інфікованих осіб до співпраці. “Ми маємо насамперед формувати прихильність пацієнтів до лікування, створювати належну психологічну підтримку, для того щоб вони не переривали процес лікування, який має тривати пожиттєво. У цьому плані, як свідчить практика, ефективною є співпраця медичних закладів та громадських організацій”, – відзначила Тетяна Александріна.

Досягнення домовленостей із представниками фармкомпаній є ще одним кроком МОЗ України у підвищенні рівня забезпечення хворих АРВ-терапією. На цьому МОЗ не зупиняється. Фармацевтичні компанії визнали, що на сьогодні існують різні принципи ціноутворення для державних закупівель та закупівель благодійних, пацієнтських організацій, Глобального фонду тощо.

Саме тому МОЗ розпочинає активні дії для вирішення цього питання. Спільно із пацієнтськими громадськими організаціями України Міністерство ініціює початок комплексної роботи на міжнародному рівні над припиненням практики подвійних стандартів – запросивши до співпраці та сприяння ВООЗ та ООН.

Нагадаємо, у 2012 році на закупівлю АРВ препаратів (24 найменування) передбачено 234,07 млн гривень. За результатами проведених процедур конкурсних закупівель акцептовано пропозиції учасників торгів на загальну суму 205,4 млн гривень. Вже сьогодні економія бюджетних коштів становить 10,5 млн гривень. Зекономлені кошти будуть направлені на додаткову закупівлю препаратів АРВ-терапії. Зокрема, це дасть змогу охопити лікуванням ще від 2500 до 5000 нових хворих залежно від обраної схеми лікування.

Водночас, у 2011 році на закупівлю антиретровірусних препаратів було передбачено та виділено 144 млн гривень, що становить 27% від річної потреби. За підсумками закупівель 2011 року загалом було досягнуто економії бюджетних коштів у обсязі 23,5 млн гривень, що дало змогу додатково охопити лікуванням нових пацієнтів.

[ кстати, если информация на этой странице вам понравилась – нажмите фейсбучный like или гугл +1 вверху страницы – нам нравится такая форма одобрения того, что мы делаем для вас ;) ]

Прес-служба МОЗ України

Підготувала +Олена Новіцька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ