АктуальноНовини

Британські підлітки приймають ліки від слабоумства

20/05/2013

Згідно з результатами опитування, яке було проведено на замовлення найбільшого британського благодійного фонду біомедичних досліджень “Веллком Траст” (Wellcome Trust), близько одного відсотка жителів Великобританії у віці від 14 до 18 років, що становить приблизно 38 тисяч підлітків, регулярно вживають лікарські препарати для активізаціїрозумової діяльності. Ці препарати призначаються при хворобі Альцгеймера і при синндромі дефіциту уваги і гіперактивності.

Мова йде про такі препарати, як Ріталін, Донепезил, Провігіл, Аддерал та інші. В опитуванні взяли участь тисяча дорослих британців і 460 підлітків. Два відсотки дорослих опитаних і один відсоток молоді зізналися у регулярному прийомі цих препаратів для посилення концентрації, пам’яті і когнітивних здібностей. У виданні зазначають, що отримані результати вперше демонструють реальний рівень поширення препаратів, які підсилюють когнітивні здібності, серед британського населення.

Результати попередніх опитувань на цю тему, проведених журналом “Nature” у квітні 2008 року і журналом “New Scientist” у листопаді 2011 року, не можна вважати репрезентативними, бо в них взяли участь лише читачі цих журналів. Однак цифри, отримані за підсумками цих опитувань, значно вищі, ніж отримані “Веллком Траст”. Серед читачів журналу “Природа” в застосуванні ріталіна або провігіл для загострення розумових здібностей зізнався кожен п’ятий учасник опитування, а серед читачів Нью Сайентіст таких виявилося 38 відсотків.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ