АктуальноНовини

“Черга за життям” – черга за ліками

13/02/2013

Не зважаючи на запевнення Камбміну, що в країні немає жодних проблем із наявністю лікарських засобів, громадяни дуже стурбовані наслідками, до яких призведе Закон України № 5038-VI про ліцензування імпортних лікарських засобів, який набере чинності вже 1-го березня. Існують серйозні підстави передбачати зникнення імпортних ЛЗ із аптечних полиць уже в березні, адже закон паралізує  ввезення іноземних ліків на територію України. Від весни, щоб потрапити до України на законних підставах, імпортні ЛЗ мають отримувати додаткові українські ліцензії й, крім того, сертифікати якості в українській лабораторії, що обійдеться виробникам приблизно в 30 тисяч гривень за кожну серію.

Суспільство очікує зникнення з продажу таких ЛЗ, як антибіотики для дітей, гіпертонічні й кардіологічні препарати для літніх людей, а що найстрашніше — життєво важливих медичних препаратів для смертельно хворих українців (онкологія, гемофілія, ВІЛ/СНІД), вітчизняних аналогів яким просто немає.

Ті ж медичні препарати, які залишаться на ринку, значно зростуть у ціні. Не на певну кількість відсотків, а в рази.

Ганна Гопко, член опікунської ради НДСЛ «Охмадит», говорить: “Розробники цього лобістського Закону не говорять, як планують їх замінити чи хто компенсовуватиме здорожчання ліків, яке відбудеться після набуття Законом чинності, адже більшість проблем пацієнтів покладено на плечі хворих, їхніх родин, благодійників”.

Як повідомляє Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Українї UCAB, імпортні лікарські засоби складають таку частку в лікуванні тяжких захворювань в Україні:

  •  100% для лікування діабету в дітей і вагітних;
  • 97% для лікування дитячої онкології й онкогематології;
  • 80% – дорослої онкології й онкогематології;
  • 97% –  ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатиту;
  • 100% – пульмонологія;
  • 98% – анестезія.

По вулиці Шовковичній вишикувалася кількасотметрова черга за ліками. Люди кажуть, що купують ліки для дітей наперед, бо не хочуть потім купувати українські ліки для дорослих і ділити їх на 5 частин, щоб відрахувати дитячу дозу, адже в Україні просто не виготовляють дитячих препаратів.

Голова правління ГО “Центр Протидії Корупції” Віталій Шабунін запевняє: “Цей закон є примітивною схемою монополізації українського фармринку з єдиною метою – надприбутки за рахунок українських пацієнтів. Аргументи про підвищення контролю якості ліків – брехня: згідно з уже чинними підзаконними актами, один і той же лікарський засіб проходить контроль якості вже тричі”.

Нагадаємо, у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект  № 2251 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення адекватної медичної допомоги населенню, захисту прав пацієнтів та покращення доступу до якісних ліків)», тобто про скасування лобістського закону про ліцензування.

Крім того, до Президента України Віктора Януковича з відкритим листом звернулися пацієнтські й громадські організації. Люди просять, щоб Президент допоміг відвернути медичну катастрофу, яка насувається на Україну вже за місяць. Відкрите звернення, підписане кількома тисячами українців, активісти передали до Адміністрації Президента після Всеукраїнської акції “Черга за життям”, яку підтримали вже в десятьох містах України.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ