Новини

Чи продовжаться закупівлі необхідних лікарських засобів у 2022 р.?

Новини

Чи продовжаться закупівлі необхідних лікарських засобів у 2022 р.?

19/12/2021

З 1 січня 2022 р. можуть зупинитись закупівлі деяких ліків

Європейська Бізнес Асоціація звернулась до Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування і до Міністерства охорони здоров’я України щодо врегулювання ситуації із неможливістю закупівель лікарських засобів у межах Програми державних гарантій медичного обслуговування населення (ПМГ) у 2022 р.

1 січня 2022 р. набирає чинності перенесене раніше положення Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», яке забороняє закупівлію ліків поза Національним переліком основних лікарських засобів (Нацперелік) для забезпечення надання медичних послуг населенню за різними пакетами в межах ПМГ. Однак наразі Нацперелік не містить лікарських засобів, що вже були включені в оновлені клінічні стандарти (протоколи) лікування, а також не містить великої кількості препаратів для лікування COVID-19. Проте ці ліки необхідні пацієнтам.

Саме заради доступності таких препаратів у рамках закупівель за ПМГ було перенесено набрання чинності відповідного положення Закону (частина 10 статті 10) у попередні роки. Адже інакше було б неможливим якісне надання медичних послуг за ПМГ або в деяких випадках їх надання взагалі. Термін перенесення закінчується й обставини, що його спричинили, на жаль, не змінились. Чи продовжаться закупівлі необхідних лікарських засобів у 2022 р.? Поки, на жаль, питання є риторичним.

З огляду на цю ситуацію Комітет з охорони здоров’я Асоціації запропонував рішення зазначеної проблеми — до 31 грудня 2021 р. ініціювати та забезпечити продовження відтермінування набрання чинності частиною 10 статті 10 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» на період, необхідний для розробки та впровадження нового позитивного переліку лікарських засобів, що має замінити чинний Нацперелік (аби було охоплено весь обсяг препаратів, необхідний для лікування пацієнтів). Такий перелік розробляє МОЗ України та затверджує КМУ. Тож срок відтермінування залежить від швидкості розробки даного Нацпереліку.

Європейська Бізнес Асоціація звертається із закликом до Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, МОЗ України та Національної служби здоров’я України щодо якнайшвидшого вирішення зазначеного питання задля забезпечення населення України медичною допомогою у 2022 р., гарантованою державою відповідно до Програми медичних гарантій.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ