Новини

Діагностика гемофілії в Україні стала доступнішою

29/04/2020

В Україні стартував проєкт «Діагностика гемофілії А та її інгібіторної форми», який має значно спростити доступ пацієнтів, незалежно від місця проживання, до діагностики захворювання та, відповідно, сприяти своєчасному початку лікування. Проєкт запущено біофармацевтичною компанією Takeda

Сьогодні в Україні налічується близько 2 569 осіб із діагнозом гемофілія А, серед них 20-30% мають інгібіторну форму хвороби. Зазвичай на хворобу страждають чоловіки, тоді як жінки є лише носіями гену гемофілії. Це одне з найпоширеніших орфанних захворювань у світі: 1 хлопчик із 10000 народжується із гемофілією. Гемофілію неможливо вилікувати, але за допомогою своєчасної діагностики та відповідної терапії можна підтримувати життя пацієнта на належному рівні.

На сьогодні в Україні діагностика гемофілії доступна лише у Києві та Львові, тоді як мешканці інших населених пунктів, щоби визначити рівень фактору згортання крові, мають їхати до одного з цих міст. Така ситуація в Україні призводить до того, що значна частина пацієнтів із гемофілією не знає про своє захворювання, а несвоєчасна діагностика і затримка у лікуванні призводять до тяжких ускладнень. Так, при тяжких формах гемофілії пацієнти страждають від раптових крововиливів у суглоби (найчастіше гомілковостопні, колінні та ліктьові), що може стати причиною деформації суглобу та атрофії оточуючих м’язів. Згодом, без відповідної замісної терапії, людина з гемофілією втрачає можливість повноцінно рухатись. Крім того, за відсутності своєчасного лікування будь-яка сильна кровотеча є для людини з гемофілією вкрай небезпечною. Для запобігання загрозливим ускладненням хворому на гемофілію необхідно регулярно вводити фактори згортання крові, які в його організмі відсутні. У разі інгібіторної форми гемофілії звичайна замісна терапія неефективна (антитіла хворого атакують фактори згортання, що вводяться) і для лікування необхідні так звані фактори шунтуючої дії.

Щоб поліпшити доступ пацієнтів до діагностики та лікування гемофілії, глобальна біофармацевтична компанія Takeda в Україні  ініціювала проєкт «Діагностика гемофілії А та її інгібіторної форми». У рамках проєкту за направленням лікаря пацієнти можуть безкоштовно пройти діагностику на гемофілію А, у тому числі, виключити наявність інгібіторної форми гемофілії. Аналіз крові можна буде здати у найближчому пункті мережі відділень медичної лабораторії ДІЛА або у лікувальному закладі, звідки підготовлений матеріал буде направлений на виробничу платформу медичної лабораторії ДІЛА для аналізу. Діагностика доступна в усіх регіонах України.

«Підготовка проєкту «Діагностика гемофілії А та її інгібіторної форми» тривала декілька років. Для нас це можливість підтримати реальні потреби лікарів і пацієнтів у боротьбі з цією рідкісною хворобою. Кількість пунктів забору крові постійно збільшується. Компанія і надалі буде спрямовувати зусилля для  розширенням мережі діагностики. Ми отримали підтримку лікарів-гематологів у різних регіонах України, а також організацій, що опікуються хворими на гемофілію», – коментує Кокі Сато, директор біофармацевтичної компанії Takeda в Україні, Молдові та Білорусі.

Джерело: прес-служба Takeda в Україні

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ