АктуальноНовини

Фото дня: Прокляття з берегів Ебола

27/03/2014

Черговий спалах геморагічної лихоманки Ебола зафіксовано в африканській Гвінеї. З 9 лютого цього року більше 80 осіб захворіли, з яких більше 60 – померли. Лихоманка Ебола – рідкісна хвороба, яка втім всім добре відома через важкість перебігу, високу смертність та відсутність специфічних методів лікування та профілактики.

Влітку 1976 року в Заїрі (нині – Демократична республіка Конго) лікар Нгой Мушола в місті Ямбуку на березі річки Ебола описав симптоми невідомої жорстокої хвороби. Епідемія прокотилася Заїром, та з 318 хворих 90% померло протягом кількох днів після зараження. Пізныше було встановлено, що лихоманку Ебола (названу так на честь річки) викликає вірус, який передається від людини людині при прямому контакті з кров’ю, виділеннями, органами інфікованої особи. Заїрський підтип вірусу передається повітряно-крапельним шляхом. Природний резервуар вірусу Ебола, тобто місце перебування між спалахами – організм лісних тварин, в першу чергу, кажанів.

Смертність від лихоманки Ебола складає від 25 до 90% в залежності від штаму-збудника. Для лихоманки Ебола характерні несподіване підвищення температури, загальна слабкість, біль у м’язах, горлі, головний біль. Часто спостерігаються блювота, діарея, висипи на шкірі, порушення функцій нирок та печінки, в деяких випадках – як внутрішні, так і зовнішні кровотечі.

Спалахи лихоманки Ебола не були особливо масштабними – зазвичай страждали кілька сот людей. Вчені не виключають, що така „стриманість” вірусу пояснюється швидкістю його дії на організм людини та стрімким розвитком симптомів: пацієнтам настільки зле, що вони швидко потрапляють під нагляд лікарів та в карантин.

На сьогодні не існує ефективних методів лікування геморагічної лихоманки Ебола. Лікарі можуть тільки намагатися полегшити симптоми під час хвороби. Вакцина проти вірусу Ебола – на стадії розробки, та в найближчі кілька років вряд чи з’явиться на ринку. Втім вчені не втрачають надії приборкати небезпечний вірус поки він не став загрозою для великих людських популяцій.

На фото: зображення вірусу Ебола, отримане методом електронної мікроскопії (збільшення в 40000 разів) та розфарбоване

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ