АктуальноНовинипрофілактика і лікування

Голос як імідж

16/04/2021

16 квітня – Всесвітній день голосу

Відзначати День голосу спершу запропонувало 1999 р. Бразильське товариство ларингології та голосу. Такої думки дійшли терапевти, логопеди та викладачі співу, учасники асоціації «Sociedade Brasileirade Laringologia e Voz – SBLV» (Бразильське товариство ларингології та голосу) під головуванням доктора Недіо Штеффен.

2002 р. президент Європейського ларингологічного товариства, португальський ларинголог професор Маріо Андреа подав ідею відзначати День голосу в усьому світі. У США Американська академія отоларингології та хірургії голови і шиї офіційно приєдналася до святкування в 2002 р., водночас захід отримав назву «Всесвітній день голосу» (World Voice Day або WVD). До 2016 р. було проведено вже понад 700 заходів, присвячених цьому Дню.

WVD сьогодні – всесвітній щорічний захід, присвячений відзначенню феномену голосу. Його мета – показати надзвичайну важливість голосу в повсякденному житті всіх людей, підвищити глобальну обізнаність щодо необхідності запобігання проблемам з голосом, реабілітації девіантного або хворого голосу, навчання артистичному голосу, а також проведення подальшого дослідження функцій і застосування голосу.

Завдання Всесвітнього дня голосу – закликати всіх, хто використовує свій голос для бізнесу або для задоволення, навчитися піклуватися про нього, а також пояснити, куди звертатися за кваліфікованою допомогою і навчанням, надавати підтримку дослідженням в галузі фізіології голосу.

Голос є основним інструментом семантичної та емоційної комунікації, тому безпосередньо стосується слухового сприйняття, психології, неврології, мовознавства та фонетики. Це важливе знаряддя не тільки в освіті, а й у повсякденній роботі близько 30% усього працюючого населення.

Джерело інформації

Кожен з нас відчував ситуацію, коли співрозмовник словами говорить одне, а голосом – цілком інше. І справді, голос «не дружить» з брехнею, зазвичай інтонації видають людину, яка каже неправду. Хіба що перед нами талановитий актор, який вміє інтонаційно вмикати штучні «налаштування».

Встановлено, що тільки 10% інформації людина отримує, орієнтуючись на безпосередній зміст почутого. А ще 30% припадає на голос – тональність і модуляцію. Решту 60% отримуємо з невербальних каналів – жести, міміка, поза.

Голос людини вважається однією з основних складових її іміджу. Красивий голос навіть зовні не дуже симпатичних чоловіка чи жінки робить їх гарнішими. Його значення зростає ще більше, якщо спілкування відбувається не віч-на-віч, а, наприклад, телефоном. Саме тому претендентам на вакансії секретарів і працівників call-центрів важливо мати приємний голос і чітку дикцію. В таких випадках голос сприяє підвищенню лояльності споживачів до бренду компанії.

Певна річ, вподобання кожного з нас стосовно голосів різні. Однак низький тембр голосу вважається привабливим, а високий, занадто голосний, тоненький і верескливий – ні.

Для людей багатьох професій голос є робочим інструментом, тому його можна і треба вдосконалювати. Допоможуть у цьому різні програми і техніки зі зміцнення голосових зв’язок.

Що шкодить голосу?

Як це не дивно звучить, але голос також потребує нашої уваги і турботи. Насамперед йому протипоказані різкі перепади температур, застуди і переохолодження. Сухе повітря у приміщеннях погано впливає на голосові зв’язки, бо пересушує слизові оболонки носа, ротової порожнини, верхніх дихальних шляхів. Тому повітря вдома і в офісах доцільно додатково зволожувати.

Переїдання діє на чистоту і діапазон голосу, оскільки переповнений шлунок тисне на діафрагму, тому навіть просто говорити, а не тільки співати, робиться важче.

Гострі соуси, трансжири, надмір солі негативно впливають на голос і травлення в цілому.

Насіння, сухарики, грінки, солені горішки механічно дряпають горло, зумовлюють відчуття дискомфорту і роблять голос охриплим.

Занадто кислі, гострі, солені чи солодкі страви подразнюють слизову оболонку ротової порожнини і горла та погіршують звучання голосу.

Кава, какао і шоколад також провокують незначне дертя у горлі.

Напої з льодом можуть бути причиною цілковитої втрати голосу. А алкоголь (не більше 40 мл) здатний голос розігріти.

Недуги голосових зв’язок

Однією з найпоширеніших з них є ларингіт. Це запалення слизової оболонки частини гортані, де розташовані голосові зв’язки. Захворювання супроводжується охриплістю голосу через залучення до запального процесу слизових оболонок надгортанника і його суміжних тканин. Голосові складки і стінки підголосової порожнини набрякають. Ларингіт може бути короткочасним (гострий) або тривалим – хронічний.

Найчастіше захворювання має інфекційне походження, тому зазвичай поєднується з фарингітом або ринітом. У разі перенапруження голосових зв’язок ларингіт може виникнути самостійно.

Окрім відповідних лікарських препаратів, хворим рекомендують:

  • – постільний режим;
  • – тепле лужне пиття;
  • – виключення з раціону гострої, гарячої і холодної їжі;
  • – щадний для голосових зв’язок розмовний режим.

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ