АктуальноНовини

Хочуть скасувати обов’язкові щеплення дітей

17/01/2012

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект № 8587 „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту населення від інфекційних хвороб)”. Про життєву необхідність такого закону розповів на прес-конференції Віктор Корж, народний депутат фракції ПР, заступник голови Комітету ВР України з питань охорони здоров’я

Україна імплементує європейське законодавство, згідно з яким відмова у прийомі до дитсадка дитини без щеплення є порушенням її права на освіту.

— Ми розуміємо, що наполягати на щепленні, коли епідеміологічна ситуація цього не вимагає, – це ризик додатково алергізувати дитину, – зазначив В. Корж. – Треба також розуміти, що деяким дітям щеплення протипоказані через стан здоров’я. Проте є й такі, хто відмовляється від вакцинації через свої переконання.

Очікується, що законопроект буде прийнято у першій половині поточного року. Народний депутат переконаний, що скасування обов’язкових щеплень не позначиться на епідеміологічній ситуації в цілому. Адже вакцинація буде проводитися і альтернативи імунопрофілактиці немає. Та щоб вона була ефективною, потрібно вирішити ряд проблем, передусім, повернути довіру громадян до щеплень. Не секрет, що подекуди батьки, які хочуть влаштувати дитину у дитсадок, оминувши процедуру щеплення, купують потрібну довідку.

Новий законопроект визначає відповідальний орган за проведення вакцинації – МОЗ. За словами В. Коржа, в останні роки міністерство було непослідовне і у значній мірі винне у тому, що населення втратило довіру до щеплень.

— Правоохоронні органи викрили низку зловживань під час закупівлі лікарських засобів, у тому числі вакцин, – зазначив В. Корж. – Деякі з них повертають виробникам. Існувала практика, коли препарати закуповували безсистемно, без огляду на їх якість та без врахування думки фахівців. Сьогодні МОЗ робить все, щоб закуповувати вакцини у відомих виробників, переважно з країн ЄС та Росії, та щоб вони проходили клінічні випробування.

Вакцинація, особливо дітей, повинна проводитися професійно і тільки після ретельного обстеження. В законопроекті чітко визначено критерії щеплення та групи населення, яким їх необхідно робити. Пропонується щорічно переглядати календар щеплень, що дозволить проводити вакцинацію з урахуванням реального епідеміологічного стану та запобігати конкретним хворобам, які поширені на даний момент в Україні.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ