Новини

ХОЗЛ більше впливає на життя пацієнтів молодого віку

26/08/2020

Про це свідчать результати опитування 1375 пацієнтів, опубліковані в журналі COPD: Journal of Chronic Obstructive Lungary Disease

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) – це прогресуюче захворювання, основним механізмом якого є обмеження проходження повітряного потоку у дихальних шляхах*. На сьогодні патологію діагностовано у 251 млн людей. Хоча ХОЗЛ є невиліковним захворюванням, пацієнти мають можливість контролювати його за умови дотримання плану лікування*.

Глобальне опитування пацієнтів було проведено на замовлення компанії «Берінгер Інгельхайм». Воно включало 1375 пацієнтів з ХОЗЛ у віці 45 років і старше. Онлайн-опитування проводилося в 11 країнах: Китай, Данія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Польща, Іспанія, Великобританія і США. Пацієнти були стратифіковані за віком (45–54, 55–64, ≥65 років). Мета дослідження – оцінка впливу ХОЗЛ на життя пацієнтів.

Результати опитування показали відмінність впливу хвороби на життя пацієнтів молодого віку (45–54 роки) порівняно з літніми (≥65 років):

  • Пацієнти молодого віку частіше повідомляли, що ХОЗЛ «вкрай сильно» або «дуже сильно» впливає на їхню здатність виконувати завдання поза домом (37% порівняно з 22%) і подорожувати на великі відстані (38% порівняно з 18%)*. Крім того, молодшим пацієнтам частіше доводиться планувати свій день з урахуванням нападів задишки та/або кашлю (41% порівняно з 19%)*.
  • Значно вища частка пацієнтів у віці 45–54 років повідомляла про «погане» або «дуже погане» самопочуття (35% порівняно з 28%; Р<0,05), а також про відчуття «стресу» та «обтяження» відповідно в 1,7 і 2,2 рази частіше (Р<0,05)*.
  • Пацієнти молодого віку більше покладаються на лікарів та втричі частіше прагнуть отримання додаткової інформації щодо ефективного використання інгалятору (18% порівняно з 58% не потребували цієї інформації)*.

«Як медичні працівники, ми повинні розуміти, що одне і те саме захворювання по-різному впливає на молодих і літніх пацієнтів, – говорить професор д-р Дехайзен, пульмонолог Університетського медичного центру Радбауд, Неймеген, Нідерланди. – Ми повинні адаптувати та оптимізувати лікування відповідно до потреб кожного пацієнта, враховуючи його суб’єктивний вплив».

«Можливе пояснення того, чому тягар хвороби відчувається у пацієнтів молодого віку, полягає у більш активній позиції у соціальному житті, – зазначає Ніколь Хасс, представник Європейської федерації асоціацій пацієнтів з алергією і захворюваннями дихальних шляхів (EFA). – Результати опитування продемонстрували необхідність підвищення обізнаності пацієнтів щодо впливу на перебіг захворювання».

За словами доктора Паоли Казарози, керівника Відділу глобальних терапевтичних напрямків компанії Берінгер Інгельхайм, результати опитування узгоджуються із зусиллями компанії щодо оптимізації лікування та надання допомоги пацієнтам у підтримці активного способу життя.

Джерело: прес-служба компанії «Берінгер Інгельхайм»

1. WHO. World Health Organization Factsheets. Chronic obstructive pulmonary disease (COPD). [Last accessed July 2020].

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ