АктуальноНовини

Хвороби української медицини

05/02/2013

Учора в Будинку Уряду на прес-конференції, присвяченій стратегічним напрямкам діяльності МОЗ, Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова окреслила три «хвороби» системи охорони здоров’я України за часи незалежності. Міністр заявила: «Гірка правда полягає в тому, що два десятиліття ми витратили або на пусті розмови, або, на жаль, на несистемні й малоефективні кроки». За цей час, вважає Міністр, хвороби української медицини стали хронічними.

Першою проблемою стали структурні перекоси в системі медичних закладів, і тому первинна медична допомога опинилася в напівзруйнованому стані. Тобто пункти, де людина може отримати першу необхідну допомогу (амбулаторії, медпункти і ФАПи) майже перестали функціонувати.

Другою проблемою Раїса Богатирьова назвала занедбаний стан системи профілактики захворювань і сплеск самолікування, спричинений швидким розвитком ринку фармакології й відсутністю кваліфікованих консультацій і первинної допомоги. Як наслідок – некероване зростання захворюваності, проблеми з народжуваністю й епідемічні стани.

Третьою проблемою, зрозуміло, став дефіцит фінансування, який спричинив критичний занепад рівня технічного оснащення лікарень і спеціалізованих медичних установ. Саме цей чинник сприяв розвитку корумпованості медичних послуг на всіх рівнях. Окрім того, соціальна незахищеність лікарів призвела до падіння престижу професії й до дефіциту кваліфікованих кадрів. А через дефіцит коштів у галузі медицини загалом Міністр не задоволена великими витратами на відомчу медицину.

З огляду на ці проблеми, на основні Президентської програми реформ і європейської політики було розроблено нову національну програму «Здоров’я 2020: український вимір».

«Розпочата нами політика змін була сфокусована на вирішенні двох найгостріших і найважливіших завдань – формуванні нової національної системи первинної медичної допомоги та відродженні ефективної профілактики захворювань», – наголосила Міністр охорони здоров’я.

Перешкодою для реалізації нової реформи стають ті, хто навчився заробляти на чужому здоров’ї, переконана Раїса Богатирьова. Тобто недовіра до змін і супротив їх впровадженню – це саботаж із метою наживи: «За популістськими звинуваченнями проти мене, на мій погляд, стоїть одне егоїстичне бажання – виграти час, дискредитувати Міністра, який є прихильником реформ, зберегти контроль над надприбутковими ринками медпрепаратів за рахунок дискредитації профілактики й вакцинації. А в підсумку, я не виключаю, і зупинити реформу». Але Міністр охорони здоров’я висловила сподівання, що «ми нарешті навчимося бачити за деревами ліс і за кожним скандалом – реальні матеріальні інтереси». Для цього Міністерству охорони здоров’я необхідна допомога ЗМІ й сумлінна праця журналістів, до яких Раїса Богатирьова звернулася з проханням вдумливо й об’єктивно розповідати про всі ці процеси й говорити не тільки про вади й недоліки, але й про шляхи їх вирішення.

За матеріалами прес-служби МОЗ України.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ