Новини

Мережа лабораторій оцінила рівень колективного імунітету до COVID-19 в Україні

Новини

Мережа лабораторій оцінила рівень колективного імунітету до COVID-19 в Україні

09/07/2020

Рівень колективного імунітету до вірусу COVID-19 в Україні в середньому становить 5,2%. Такий висновок зробила мережа лабораторій «Сінево» (входить до шведського медичного холдингу Medicover), що вже 1,5 місяці проводить тести на антитіла проти коронавірусу SARS-CoV-2 (імуно-ферментний аналіз)

Загалом дослідження на антитіла G, які свідчать про наявність імунітету до COVID-19, у «Сінево» пройшло понад 10 тис осіб в усіх регіонах України.

Найвищий рівень колективного імунітету зафіксовано у Західному регіоні — його показник становить близько 11%. Зокрема, в Луцьку антитіла G виявлено у 13% протестованих осіб, в Івано-Франківську — 14%, Чернівцях — 14%, Рівному – 13%. В окремих містах Західної України, таких як Ковель чи Мукачево, відсоток імунних людей сягає 20–30%.

Середній рівень колективного імунітету до COVID-19 в Україні

Найнижчий рівень колективного імунітету проти COVID-19 виявлено у Південному регіоні — в середньому 2%, зокрема, в Одесі — 2%, Миколаєві — 2%, Херсоні — 1%.

В північних, центральних та східних  областях рівень колективного імунітету складає 3-5%.

Щодо вікового розподілу, то найбільше імунних осіб серед дітей до 7 років — 9%, людей віком від 8 до 20 років — 3,5%, від 20 до 40 років — 4%, від 41 до 60 років — 6%, у людей віком 60 років і старші — 7%.

Найбільше людей пройшло тестування на імунітет проти COVID-19 у Києві, де антитіла були виявлені лише у 3%. У Київській області доля імунних людей склала близько 7%.

Середній рівень колективного імунітету в Україні складає 5%, і ці дані зіставні с такими в інших країнах Європи. Власне це свідчить, що колективний імунітет на переважній більшості територій поки відсутній.

Керівники мережі лабораторій зазначають, що отримані дані допоможуть керівництву держави планувати бюджет, прогнозувати навантаження на медичну систему та розподіляти ресурси.

В лабораторіях «Сінево» проводиться також тестування на антитіла А, які показують активну фазу хвороби. Із 7,5 тис. виконаних тестів на антитіла А позитивний результат показали 8,6% клієнтів. Найбільше “активних хворих” виявлено в Луцьку – 15% клієнтів, Івано-Франківську — 16%, Чернівцях — 16%, Хмельницькому — 11%, Рівному — 5%, Тернополі — 5%.

У Києві антитіла А було виявлено у 8% клієнтів, що здали аналіз у «Сінево», у Київській області — близько 7,5%, в Одесі — 5%, Миколаєві — 1%, Херсоні — 10%. В інших регіонах (Північ, Центр, Схід) рівень антитіл класу А становить близько 7–8%.

Джерело: прес-служба Сінево в Україні

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ