АктуальноНовини

Комбінована імунотерапія раку підшлункової залози пройшла перші клінічні випробування

31/01/2014

Попри інтенсивні лабораторні і клінічні дослідження, метастатичний рак підшлункової залози характеризується несприятливим прогнозом і низьким виживанням. Прийняті режими хіміотерапії і сучасніші схеми лікування, до яких належить і таргетна терапія, здатні забезпечити лише мінімальне поліпшення.

Компанія Адурі Біотек (Aduro BioTech, Inc) у співпраці з Університетом Джонса Хопкінса в Балтиморі розробляє комбіновану імунотерапію на основі опромінених клітин підшлункової залози, які секретують колонієстимулюючий фактор гранулоцитів і макрофагів (GVAX) і мутантних клітин Listeria monocytogenes (CRS-207).

Перші фази клінічних досліджень обох препаратів показали, що у відповідь на їх введення активується Т-клітинна імунна відповідь, яка корелює з виживанням пацієнтів із раком підшлункової залози. На основі цих результатів група дослідників під керівництвом доктора Данга Лі (Dung T. Le) провела клінічне дослідження II фази, в якому обидва типи імунотерапії застосовували комбіновано.

Всього в дослідженні взяли участь 90 осіб, які раніше отримували рекомендоване лікування з приводу метастатичної карциноми підшлункової залози. Їх розподілили на дві групи у співвідношенні 2:1. Більш численна група отримувала дві дози GVAX і циклофосфамід із подальшими чотирма введеннями CRS-207. Контрольна група отримала шість курсів циклофосфаміда і GVAX. Первинною кінцевою точкою вибрали загальну виживаність.

У групі, яка отримала обидва імунопрепарати, виживаність склала в середньому 6 місяців. Імовірність прожити 12 місяців у групі з двома препаратами склала 24% проти 12% у групі з одним препаратом. Небажані явища були виражені слабо або помірно, а непередбачених небажаних явищ не було зафіксовано. Дослідження було зупинено достроково, за даними проміжного аналізу результатів, які показали ефективність лікування. На думку експертів, результати дуже обнадійливі, так як значуще поліпшення показників виживаності для цього захворювання є дуже рідкісним явищем.

За матеріалами ЦВТ “ХімРар”

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ