Аптечные будниНовини

Кожен громадянин України має право перевірити якість лікарського засобу

14/09/2011

Державна служба України з лікарських засобів здійснює контроль щодо якості лікарських засобів на всьому шляху від виробництва до реалізації в аптеках. Якщо виникають підозри   щодо якості препарату, інспектор  має вилучити підозрілу упаковку та відправити її на експертизу.

Також кожен громадянин України має конституційне право, у випадку виникнення підозри щодо якості лікарського препарату, звернутися зі скаргою до Держлікслужби України або до одного з її територіальних органів.

Після отримання скарги лікарський засіб вилучається в зазначеному в скарзі аптечному закладі, після чого препарат віддають на експертизу до однієї з лабораторій, що належать відомству, і його обіг тимчасово забороняють. Кошти, затрачені на лабораторне дослідження препарату, громадянин не сплачує.

Якщо результати експертизи свідчать, що засіб якісний, обіг препарату поновлюється. У випадку, якщо якість лікарського засобу неналежна, то обіг такого препарату забороняється, а Держлікслужба України проводить подальше розслідування з метою встановлення причини погіршення якості лікарського засобу.

Якість лікарського засобу може бути втрачена з багатьох причин. Зокрема, якість може погіршитись внаслідок порушення постачальниками умов транспортування препарату або порушення умов зберігання лікарського засобу в аптечному закладі.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ