АктуальноНовини

Лідера серед дистриб’ютерів лікарських засобів виставлено на продаж

25/02/2013

Дніпропетровську компанію “БаДМ”, лідера ринку фарсдистрибуції, який продає третину медичних препаратів у країні, виставлено на продаж. Про це повідомляє джерело, знайоме з перебігом переговорів, і ще два джерела підтвердили цю інформацію.

ТОВ “БаДМ” контролює близько 30% фармдистрибуції у країні. Прибуток компанії з червня 2011-го по червень 2012-го склав $1,035 млдр, EBITDA – $8,6 млн.

Засновники компанії — бізнесмени Олександр Дитятковський, Олександр Суходольський і Володимир Басс. У приймальні Олександра Суходольського повідомляють, що він у відпустці, а крім нього, ніхто не коментуватиме факт продажу компанії. А Володимир Басс узагалі заявив, що не має до неї відношення.

Одним із співвласників бізнесу у 2008-му році став один з фондів Citigroup – CVCI (Citigroup Venture Capital International), йому належить 25% акцій товариства. Дитятковському і Суходольському належить по 37,5%.

Експерти аналізують ситуацію на ринку і прогнозують, що вірогідними покупцями компанії можуть стати профільні європейські дистриб’ютори, такі як Alliance Healthcare, Phoenix Healthcare Distribution, Polska Grupa Farmaceutyczna S.A..

“А от вітчизняних виробників лікарських засобів можна виключити зі списку претендентів з високою долею вірогідності”, — каже Іван Глушков, директор департаменту зовнішніх зв’язків міжнародного фармацевтичного холдингу STADA CIS. Це пояснюється тим, що норма чистого прибутку російських та європейських дистриб’юторів не перевищує 5%, а консолідувати собі у звітність бізнес з високими оборудками, але маленьким прибутком, фармкомпаніям не доцільно.

Іван Глушков не вважає можливою покупку компанії державними дистриб’юторами. Для них ця можливість могла б бути цікавою, проте їм таке придбання не по кишені. Вони, як правило, працюють на позичені пошти, поповнюючи оборотний капітал кредитами.

Однією з причин продажу компанії “БаДМ” може бути сповільнення темпів росту ринку. Зараз компанія “БаДМ” перебуває на піку своєї успішності, але надалі позиції компанії можуть погіршуватися разом із ринком.

За оцінкою Forbes Україна, вартість 100% компанії становить $66,32 млн з урахуванням боргу в $20,6 млн.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ