АктуальноНовини

Черговий крок до Європи: оперативне лікування урології за допомогою лапороскопії тепер і на Луганщині

04/03/2013

Значний крок у лікуванні нефроптозу (опущення нирки) зробили на Луганщині. Завдяки тому, що було придбано сучасне обладнання, а саме – лапароскопічну стойку європейського рівня. На базі урологічного відділення Луганської обласної клінічної лікарні проведена перша в Україні  лапароскопічна операція – нефропексія (фіксація нирки) з приводу нефроптозу.

Завдяки лапороскопічній фіксації нирки у пацієнта значно зменшуються післяопераційні ускладнення за рахунок мінімізації пошкодження тканин, у післяопераційний період суттєво зменшується використання знеболюваних препаратів. А головне – пацієнт має змогу вставати з ліжка вже на другу добу після лапороскопічної фіксації нирки, в той час, як після відкритих оперативних втручань пацієнт не підіймається з ліжка 6-7 діб.

Лапороскопічна операція скорочує термін перебування хворого у лікарні до 4-5 діб, а строк реабілітації на лікарняному після виписки зі стаціонару – до 10-14 діб. Завідувач відділенням урології ЛОКЛ Юрій Гонцов, під чиїм керівництвом була проведена операція, наголосив: “Дана категорія хворих повертається до роботи у максимально скорочений строк. Таким чином, лапароскопічну нефропексію планується виконувати як стандарт надання спеціалізованої допомоги хворим з даною урологічною патологією. За допомогою цього обладнання уможливлюється видалення каменів нирок, пластичні операції на нирках та сечоводах, нефректомії, операції на наднирниках, сечовому міхурі та передміхуровій залозі. Вже освоєна та впроваджена в практику лапароскопічна операція при варикоцеле та кістах нирок. Ці операції виконуються лікарями урологічного відділення ЛОКЛ щотижнево. Сьогодні відпрацьовуються навички лапароскопічного видалення каменів сечоводу”.

Лапороскопічні методи оперативного лікування в урології дозволить охороні здоров’я Луганщини вийти на загальноєвропейський рівень надання медичної допомоги.

За матеріалами прес-служби МОЗ України.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ