АктуальноАптечные будниНовини

Майже третина вітчизняних виробників лікарських засобів втратили ліцензію

08/02/2013

Через невідповідність GPM-стандартам було анульовано близько 30% ліцензій вітчизняних виробників. Про це повідомив УНН Андрій Шипко – голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення розвитку фармації, здійснення фармацевтичної діяльності, виробництва й обігу виробів медичного призначення, розвитку сучасних медичних технологій.

Андрій Шипко наголосив, що вітчизняні виробники втратили ліцензцію через неспроможність відповідати міжнародним стандартам «Належна виробнича практика» (GMP) , прийнятим в Україні 2011 року в Законі України “Про лікарські засоби”. Відповідно, сьогодні на ринку ЛЗ в Україні залишаються лише ті виробники, які гарантують незмінну якість своєї продукції.

Генеральний директор Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу Людмила Безпалько запевнила, що з введенням міжнароних стандартів GMP держава не просто підтверджує, але й гарантує якість лікарських засобів.

Анулювання ліцензій пов’язано з тим, що не всі виробники змогли перейти на нові стандарти. Як наслідок, значно зменшилась кількість виробників і, відповідно, кількість ліцензій на виготовлення лікарських засобів.

Завдяки GMP-стандартам якості, відбувається повний контроль процесу обігу ліків, починаючи з їх виготовлення і закінчуючи зберіганням. Якщо на будь-якому з етапів було допущено помилку, її виявляють, тому в Україні не виготовляють лікарських засобів, що не відповідають міжнародним стандартам GMP, запевняє Людмила Безпалько.

 

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ