Новини

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі – про реформування фармгалузі

18/03/2015

17 березня 2015 р, під час брифінгу в Кабінеті міністрів України міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі зокрема розповів про те, що цього тижня Уряд має затвердити зміни до постанови КМУ №376 від 26.05.2005 р., які спростять процедуру реєстрації лікарських засобів, призначених для лікування туберкульозу, ВІЛ/СНІД, вірусних гепатитів, онкологічних та рідкісних захворювань, які зареєстровані в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та країнах ЄС.

Оновлена постанова також має привести порядок реєстрації ліків в Україні у відповідність до вимог ЄС, а саме відмінити перереєстрацію лікарських засобів кожні 5 років. Міністр зазначив, що учасниками фармацевтичного ринку за участю профільних громадських організацій та фахівців МОЗ України були розроблені зміни до наказу МОЗ України № 426 від 26.08.2005 р., який затверджує Порядок проведення експертизи матеріалів на лікарські засоби, що подаються на державну реєстрацію (перереєстрацію), а також експертизи матеріалів про внесення змін до реєстраційних матеріалів протягом дії реєстраційного посвідчення. Ці зміни допоможуть втілити в життя спрощення процедури реєстрації ліків, що прискорить процес реєстрації ліків, усуне регуляторні перешкоди, прискорить надходження сучасних ліків на український ринок.

На основі запроваджених норм буде проведено подальше вдосконалення Порядку проведення експертизи матеріалів на лікарські засоби.

На питання про призначення нового голови Держлікслужби України, Олександр Квіташвілі відповів, що наразі йде пошук кандидата, який був би професіоналом та не представляв нічиїх інтересів. „Я розумію, що це дуже заангажована посада. Можливо, керівника Держлікслужби мы знайдемо не в Україні”, – сказал міністр.

Олександр Квіташвілі поінформував журналістів, що до МОЗ надійшло близько 40 ініціатив учасників фармринку щодо внесення змін в регулювання фармринку. “Проблема в тому, що в їх розробці брали участь українські та закордонні фармвиробники. Ці ініціативи якось не дуже одни з одними узгоджуються, тому ми збираємо всіх, щоб знайти спільну мову та  відповісти на всі питання, які нам ставлять через ЗМІ. Ми запрошуємо до відкритого діалогу всіх представників фармацевтичної галузі задля налагодження чіткої комунікації та вироблення покрокової дорожньої карти подальшої співпраці. Ми готові провести таку зустріч вже цієї п’ятниці, 20 березня, у Міністерстві охорони здоров’я України», – заявив Олександр Квіташвілі.

Джерела: прес-служба МОЗ України, Інтерфакс-Україна

Фото: прес-служба МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ